Ma 12.12.2011 @ 14:28Päivi Nummi-Aho

Yle saa keväällä uuden ilmeen

Päivi Nummi-AhoKirjoittaja on Ylen markkinointijohtaja.

Maaliskuussa 2012 Yle on ilmeeltään uuden näköinen, erivärinen ja erilainen. Ja silti monilta osin se sama tuttu ja luotettava Yle.

Ilmeuudistus on iso muutos: logo muuttuu, värit vaihtuvat ja typografia uudistuu. Ylen graafinen ilme ei ole vain yhtiötunnus paperin yläkulmassa. Se on osa ruutuilmettä ja se näkyy netissä! Myös kanavien ilmeet ja YLE Uutisten ilme uudistetaan.

Ylen uusi logo toimii entistä voimakkaammin laatuleimana kaikessa mitä yhtiö tekee. Se on suunniteltu monikäyttöiseksi ja helposti yhdistettäväksi Ylen eri palveluihin. Suomalaiset huomaavat muutoksen erityisesti tv-ruutujen ja netin ilmeiden uudistumisena.

Mutta ennen kuin olemme maaliskuussa, on hyvä kertoa uudistuksen taustoista.

Yle-ilmeen uudistamisesta päätettiin vuonna 2009 – silloin puhuimme ilmeen kirkastamisesta. Kun strategiatyössä arvioimme yhtiön ja koko mediamaailman muutossuuntaa, päädyimmekin varsin isoon ilmemuutokseen: Ylen strategian mukaisesti myös ilmeuudistus ottaa harppauksen lähemmäksi suomalaisia. Tähän me pyrimme myös kanavien ja ohjelmistojen uudistamisessa.

Koko ilmetyö lähti liikkeelle Ylen arvoista – suomalaisuus, luotettavuus, riippumattomuus ja ihmisen arvostaminen. Yksi haaste on ollut se, kuinka ilmennämme arvojamme ja tavoitteitamme visuaalisesti.

Muutokseen siis liittyy paljon muutakin kuin ilme, ja tällä kaikella haluamme palvella suomalaisia entistä paremmin. Uuden ilmeen tulee toimia kaikissa laitteissa, joista me suomalaiset ohjelmia katselemme, kuuntelemme tai palveluja käytämme. Uuden ilmeen tulee auttaa suomalaisia löytämään Ylen tarjontaa.

Ylessä on paljon graafista osaamista. Siksi kutsuimme syyskuussa 2009 yhtiön omat graafikot ilmekisaan. Halusimme löytää työhön parhaat tekijät ja luoda hyvän tiimin. Valitsimme työhön viisi graafikkoa.

Työ eteni vaiheittain: graafikoiden noin 80 logovaihtoehdosta valittiin jatkoon kahdeksan, joita testattiin ulkopuolisilla tahoilla, asiakkailla sekä talossa noin 20 graafikkokollegalla. Ensimmäisestä testistä valittiin jatkoon neljä logoa, joita edelleen testattiin: miten logo sopii ruutuun, nettiin ja moniin muihin käyttötarkoituksiinsa. Näistä toimivimmaksi nousi yksi, joka täytti tavoitteet ja istui hyvin eri sovelluksiin. Sen kanssa työtä lähdettiin jatkamaan kohti kokonaista ilmeuudistusta.

Kerromme alkutalven aikana lisää Ylen tulevasta ilmeestä. Ja varsin pian saattekin kaikki arvioida, miten olemme tässä työssä onnistuneet...
 

Asiasanat: 

4 kommenttia

Hyvä avaus. Tuskin maltan odottaa, mitä hienoa ja laadukasta olette saaneet aikaiseksi. Pisteet myös prosessista. Oman porukan käyttö ja avoimuus. Tästä voisi moni ottaa oppia.

Marco Mäkinen kirjoitti:

Hyvä avaus. Tuskin maltan odottaa, mitä hienoa ja laadukasta olette saaneet aikaiseksi. Pisteet myös prosessista. Oman porukan käyttö ja avoimuus. Tästä voisi moni ottaa oppia.

Kiitos Marco kommentista - on hienoa huomata, että ammattilaiset talon ulkopuolella arvostavat Ylen osaamista tällä alueella. Toivottavasti saamme sinulta lisää (kiittäviä tai kriittisiä) kommentteja, kun ilme julkistetaan!

Hyvä, että nyt on aika hyvin sisäistetty yhtiön olevan lyhyemmin Yle eikä YLE (ja Ylen, Ylessä, Yleen; ei YLE:n, YLE:ssä, YLE:en). Vaan mitäs Päivi kirjoittaakaan: "Myös kanavien ilmeet ja YLE Uutisten ilme uudistetaan". Ehkä lapsus Yle Uutisten kohdalla :)

Kanavista sen verran, että kai kaikki saavat yhdenmukaisen etuliitteen?
Yleisradion radiokanavat:
Yle Radio 1
Yle X (ei YleX)
Yle Suomi (ei Radio Suomi)
Yle Vega
Yle Extrem
Yle Sápmi
Yle Klassinen (ei Ylen Klassinen)
Yle Mondo
Yleisradion televisiokanavat:
Yle TV1
Yle TV2
Yle Fem
Yle Teema

Anonyymi kirjoitti:

Kanavista sen verran, että kai kaikki saavat yhdenmukaisen etuliitteen?

En voi kuvitella esim. YLE TV2:a Yle TV2:ksi. Jostain syystä YLE sopii paremmin.

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu