yle.fiVoittaako Tšaikovski Venäjän euroviisukarsinnan?

Julkaistu La, 07/03/2009 - 00:05
  • Valeriya (Kuva: )
  • Tämänvuotisten Euroviisujen isäntämaan Venäjän edustuspaikasta kilpaillaan lauantai-iltana Moskovassa.

Venäjän karsinnassa on mukana 15 ehdokasta, joista voittaja valitaan kaksivaiheisessa äänestyksessä. Ensin yleisö äänestää puhelimitse kolme superfinalistia, joista asiantuntijaraati valitsee lopullisen voittajan.

Venäjän karsinnan suurin ennakkosuosikki on yksi maan suosituimmista laulajattarista, Venäjän Madonnaksikin tituleerattu Valeriya. Hänen kappaleensa ”Back to Love” on herättänyt vilkasta keskustelua internetin keskustelupalstoilla, koska sen kertosäkeen melodia on lähes kokonaisuudessaan lainattu venäläisen mestarisäveltäjän Pjotr Tšaikovskin tunnetuimpiin teoksiin kuuluvasta ensimmäisestä pianokonsertosta.

Valeriyan tuottajan ja aviomiehen Josef Prigozhinin mukaan kyse on lauluntekijöiden tietoisesti ja täysin laillisesti tekemästä Tšaikovskin musiikin lainauksesta. Prigozhinin mukaan Tšaikovskin ensimmäinen pianokonsertto on aikaisemmin julkaistu ainoastaan instrumentaalikappaleena. Tšaikovskin lisäksi ”Back to Love” -kappaleen säveltäjiksi on kreditoitu Chris Eaton, Valeriya ja Ben Robbins. Ihmiskauppaa vastustavan laulun ovat sanoittaneet Valeriya ja Franceska Aeschlimann.

Euroviisusääntöjen mukaan vuoden 2009 kilpailuun saavat osallistua ainoastaan ennen 1.10.2008 julkaisemattomat ja esittämättömät kappaleet. Venäjän karsinnan tuottajan Juri Aksyutan mukaan Valeriyan kilpailuehdokas ei riko tätä sääntöä.

Tšaikovskin ensimmäinen pianokonsertto on yksi maailman kuuluisimmista melodioista, joka sai kantaesityksensä vuonna 1875. Sävelteoksen suoja-aika on 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Tšaikovskin kuolemasta on kulunut yli 115 vuotta.

Kommentit

Ei hassumpi kipale vaikka

Ei hassumpi kipale vaikka onkin osaltaan kopioitu. Aikamonessa tään vuoden biiseissä on lainauksia muualta.Vai pitääkö niiden kuulostaakin tutuilta ja korvaan tarttuvilta.

ei ei ei, tätä kappletta

ei ei ei, tätä kappletta tosi huono!!!!!!!!!!!!!!!!!

huono biisi!

huono biisi!

ei tätä moskovaan aivan

ei tätä moskovaan aivan blah

Ei Tsaikovski kopiota

Ei Tsaikovski kopiota Moskovaan :(

Hieno kappale, mutta ei

Hieno kappale, mutta ei viisuihin jos tässä on lainattu Tsaikovskin pianokonsertoa! Tässä rikotaan Eurovision sääntöä -.-'

Tyypillistä venäläistä

Tyypillistä venäläistä kikkailua. Toivottavasti ei mene läpi.

Voihan es olla

Voihan es olla totta,tietysti.Tsaikovskin pianokonsertto sai kantaesityksen vuonna 1875.Olen itse viisufani myös.Olenhan kuunnellu 3-vuotta viisuja.

Jaa-a, toisaalta eihän ko.

Jaa-a, toisaalta eihän ko. kappaletta olla julkaistu aiemmin, mutta koska siihen kuuluu osa ikivanhasta kappaleesta, onkin vaikeampaa sanoa rikotaanko tässä Euroviisujen sääntöä. Itse en kylläkään kuunnellut kuin kappaleen alun.

Euroviisujohtajien täytyykin tehdä periaatepäätös voidaanko tälläisiä hyväksyä.

Viisu-uutiset