yle.fiViisikymppiset Euroviisut elävät vetreitä vuosia

Julkaistu To, 07/05/2009 - 12:31
  • Moskovan euroviisujen lava (Kuva: Indrek Galetin (EBU))
  • Moskovan Euroviisuissa on nähdään niin slaavilaista kaihoa kuin pop-oopperaa. Uuden pistelaskujärjestelmän toivotaan vähentävän naapureiden suosimista.

Moskovassa 16. toukokuuta järjestettävistä Euroviisuista odotetaan suurta spektaakkelia. Ensimmäistä kertaa Euroviisuja järjestävällä Venäjällä on näytön paikka.

- Venäjä tulee näyttämään maailmalle kaikken mitä sieltä löytyy. Moskova on valtavan suuri kaupunki ja valtavan kallis. Siellä on hienot puitteet kisoille, spekuloi EBU:n Euroviisuryhmän jäsen Kjell Ekholm.

Euroviisut järjestetään nyt 54. kertaa. Ekholmin mielestä Euroviisut elävät aktiivisia vuosia.

- Euroviisuissa on viimeisen kymmenen vuoden aikana on tapahtunut enemmän kuin edellisen 50, toteaa Ekholm.

Myös Radio Suomessa Euroviisuja selostava toimittaja Sanna Kojo odottaa kisoilta paljon. Kojon mukaan esiintyjiä on luvassa laidasta laitaan.

- Minä uskon, että näistä tulee hienot kisat. Siellä on kuitenkin 43 maata mukana. Tänä vuonna on paljon eri tyyppistä musiikkia tarjolla. Musiikkia on laidasta laitaan. On pop-oopperaa, perinteistä etnoa ja slaavilaista kaihoa, sanoo Kojo.

Waldo's Peoplea veikataan kärkiryhmään

Suomea edustaa Waldo’s People kappaleella Lose Control. Suomen kisaurakka alkaa 12. toukokuuta järjestettävässä ensimmäisessä semifinaalissa. Waldo’s People on ollut kymmenen parhaan joukossa vedonlyöjien listalla. Kojo ei kuitenkaan luottaisi vedonlyöjiin.

- Esimerkiksi vuonna 1994 Cat Cat oli vedonlyöntilistojen ihan kärkiryhmässä, mutta ei ollutkaan sitten kärjessä tuloslistoilla, Kojo muistelee.

Tänä vuonna on Euroviisuissa on ensimmäistä kertaa käytössä raatiäänestys puhelinäänestyksen rinnalla. Raatien toivotaan vähentävän naapurimaiden suosimista.

- Pohjoismaat ovat tässä suhteessa pahimpia ja antavat aina pisteitä toisilleen. Toivotaan, että sellaisesta päästään eroon raatien myötä, Ekholm toteaa.

Euroviisuista hylätty Georgia järjestää varjoviisut

Viime kesänä sotineiden Georgian ja Venäjän tulehtuneet välit näkyvät tämän vuoden Euroviisuissa. Georgian We Don't Want To Put in –kappale hylättiin, koska sen katsottiin piikittelevän Venäjän pääministeriä Vladimir Putinia.

- EBU pyysi Georgiaa muuttamaan kappaletta, mutta maa ei tähän suostunut. Siksi Georgia jättäytyi pois kisoista. Nyt tuli tieto, että Georgia järjestäisi varjoviisut, kertoo toimittaja-tuottaja Ville Vedenpää Yleisradiosta.

Georgian varjoviisut järjestetään samaan aikaan Moskovan euroviisujen kanssa.

Tekijä:

Kommentit

Ja se raati äänestys on

Ja se raati äänestys on se, että jokaisesta maasta valitaan yksi henkilö jokaisesta maasta antaa pisteitä jollekkin maalle mille sen henkilön mielestä kuuluu pisteet.

Mitä toi "varjoviisut"

Mitä toi "varjoviisut" tarkottaa?

Mikä on raatiäänestys?

Mikä on raatiäänestys?

haluaisin edustaa suomea

haluaisin edustaa suomea 2014 vuona

Viisu-uutiset