yle.fiSuomalaiset pyörittävät Euroviisujen tuulikonetta

Julkaistu Ti, 25/05/2010 - 16:53
  • Romania harjoituksissa (Kuva: Alain)
  • Euroviisujen esiintymislavalla nähdään tänä vuonna muutakin suomalaisosaamista kuin Kuunkuiskaajien esitys. Kahden semifinaalin ja finaalin pyrotekniikasta ja erikoistehosteista vastaa kotimainen Pyroman-yritys viisihenkisellä tiimillään.

- Me teemme koko tämän tapahtuman erikoistehosteet kuten lavalla nähtävät savut, tuulikoneet, pyrotekniset erikoistehosteet eli kaiken muun paitsi valo- tai äänitekniikan. Olemme kiertäneet Euroviisuja vuodesta 2006 lähtien, kun Lordi voitti kisat. Ennen sitä viisuissa ei juurikaan käytetty pyrotekniikkaa, joten Lordin siivellä ollaan päästy tähän mukaan. Ateenan jälkeen olemme tehneet samaa hommaa Helsingissä, Belgradissa, Moskovassa ja nyt Oslossa, kertoo pyroteknikko Markku Aalto

Aallon mukaan Euroviisuissa on tänä vuonna vähemmän pyrotekniikkaa ja muutenkaan esityksissä ei nähdä niin suuria lavarakennelmia kuin aiemmin.

- Taloudellinen taantuma näkyy myös Euroviisuissa ja lavasteet ovat pienentyneet. Esimerkiksi Serbiassa kaksi vuotta sitten Ukrainalla oli tuhat kiloa painava hökötys, jonka ne raahasivat siihen lavalle. Sellaisia täällä ei ole ollenkaan. Euroviisuissa on ehkä palattu vähän enemmän juurilleen. Tämä ei ole enää niin valtavaa välineurheilua kuin vuosi sitten.

Helsingin kisat Oslon viisujen esikuvana

Norjan voitettua Euroviisut vuosi sitten, Oslon viisujen tuotantoryhmä otti yhteyttä Helsingin kisoista vastanneeseen Yleisradioon ja halusi tietää, kuinka viisut Suomessa järjestettiin vuonna 2007. Helsinki sopi Oslon kisojen esikuvaksi paremmin kuin Belgrad tai Moskova muun muassa kaupunkien samankokoisuuden takia.

- Suomessa työskennellään pitkälti samalla tavoin kuin Norjassa. Meillä on samankaltaiset viisubudjetit, ammattijärjestöt ja työajat. Kaupunkien kokoja ja turvallisuustilannetta oli myös helpompi verrata toisiinsa, kertoo vastaava tuottaja Jon Ola Sand.

Norjalaiset saivat Yleisradiolta vinkkejä erityisesti sujuvan ihmisten ja tavaroiden kuljetuksen järjestämiseen, mikä on tärkeää näin suuressa tapahtumassa.

Euroviisujen ensimmäinen semifinaali käydään tiistaina Oslossa. Mukana on myös Suomea edustava Kuunkuiskaajat.

YLE Uutiset / Ville Vedenpää

Kommentit

Tiesin ja kuulin ja näin jo

Tiesin ja kuulin ja näin jo esikarsinnassa, jonka jälk.heti kirjoitinkin ylelle viestini ja kommenttini, että miten ikinä kuuna päivänä taas kehtaamme lähettää tällasen edustuskappaleen euroviisuihin, joka painii samassa sarjassa jasminen, niin kaunis on taivas-kanssa.
Taas on suomalaisten musiikki-maku tuotu maailmanlaajuisesti julki-siis mistä kansa tykkää, kun kansa ei kuule!!! Ja vielä yle lähtee tällaseen mukaan...hah..hah

Älkää jättäkö kenkiä

Älkää jättäkö kenkiä pois jalasta enää jatkossa. Euroopassa ei olla köyhiä. Laulu oli hyvä mutta olisi kaivannut esittämään sopraanoäänen.

ihanaa, ei voi muuta sanoa.

ihanaa, ei voi muuta sanoa.

Kyllä Suomi-pojat ja

Kyllä Suomi-pojat ja -tytöt osaa!

Viisu-uutiset