yle.fiYLEn kommentaattorit: Israel Euroviisujen suursuosikki

Julkaistu Su, 09/05/2010 - 08:34
  • Israel (Kuva: )
  • Virittäydy viisutunnelmaan YLEn kommentaattoriraadin mukana. Oslon Euroviisujen alla Jaana, Asko, Sanna, Jorma ja Tobias pisteyttävät kaikki tämänvuotiset euroviisut esiintymisjärjestyksessä asteikolla 0-5.

YLEn euroviisukommentaattorit nostavat Israelin yhdeksi tämänvuotisten Euroviisujen suurimmista suosikeista. Peräti neljä viidestä raadin jäsenestä antoi Harel Skaatin hepreaksi esittämälle ”Milim”-kappaleelle täydet pisteet. Vain Jorma Hietamäki kitsasteli ja antoi kolmosen.

- Israelin edustuskappaleessa on yksi vika, jos sitäkään voi varsinaiseksi viaksi nimetä: kappaleen kuunteluun on keskityttävä alusta loppuun. Aika surkea alku pelastuu liki täydellisesti loppuosan erinomaisuudesta johtuen. Sävelmän alku olisi pitänyt jotenkin ”koukuttaa”, Radio Suomen musiikkipäällikkö Jorma Hietamäki arvioi.

Muut kommentaattoriraadin jäsenet kehuvat Israelin kappaletta vuolaasti.

- Tämmöisiä euroviisuja minä rakastan. Uskomattoman kaunis melodia, vaikuttava tulkinta ja kirsikkana kakussa heprean kieli, joka ainakin minun mielestäni on oivallinen laulukieli, vaikka en ymmärrä siitä sanaakaan, TV2n kommentaattori Asko Murtomäki sanoo.

- Israelin biisi on kaunis ja koskettava. Se on yksi voittajasuosikeistani. Yksinkertainen on kaunista, tiivistää TV2n kommentaattori Jaana Pelkonen.

Myös Armenian laulu aprikoosin kivestä keräsi raadilta muhkean pistesaaliin, yhteensä 19 pistettä. Hietamäki ja Murtomäki antoivat Eva Rivaksen esitykselle täydet pisteet.

- Olen kuunnellut kappaleen moneen kertaan ja jo ensimmäisen kuuntelukerran tuoma tunne ja vaisto on vain vahvistunut. Armenian edustuskappale on liki täydellinen poppisbiisi monikerroksisine vivahteineen. Se etenee sujuvasti ja on yllättävän looginen monine melodisine ja rytmisine yksityiskohtineen. Jos olisin euroviisudiktaattori, langettaisin voittotuomion tänä vuonna Armenialle, Hietamäki ylistää.

Israelin ja Armenian lisäksi muutkin toisen semifinaalin alkupään esitykset saivat raadilta korkeita pistemääriä. 16 pisteeseen ylsivät sekä Liettua että Tanska.

Tanskalaisduo Chanée & N’evergreen keräsi pisteitä tasaisesti, mutta liettualaisen InCulto-bändin esittämä itäeurooppalainen funk jakoi raatilaisten mielipiteet. Asko, Jaana ja Jorma antoivat sille nelosen, mutta Radio Suomen kommentaattori Sanna Kojo ei Liettuan kappaleelle lämmennyt ollenkaan.

- Huh, huh! Ipod lentää välittömästi seinään Liettuan kohdalla. Niin hermostuttava ja ärsyttävä kappale se on. Vähemmälläkin raivolla kappaleen sinänsä tärkeä sanoma välittyisi. InCulto on ehkä liikaa pyrkinyt jo LT Unitedilta tuttuun epäeuroviisumaisuuteen. Valitettavasti nämä huumorikikat on jo käytetty loppuun, uskoo yhden pisteen Liettualle lätkäissyt Kojo.

Sveitsi ja Ruotsi päätyivät 12 pisteeseen, mutta hajonta oli molemmilla suuri: Sveitsi sai pisteitä ykkösestä neloseen.
- Sveitsillä on ollut viime vuosina Euroviisuissa hyviä kappaleita, mutta menestymismahdollisuudet ovat kaatuneet huonoon live-esitykseen. Nyt Sveitsillä on hyvä ja mielenkiintoinen artisti, eikä kappalekaan ole hullumpi. Kertsi on suorastaan erinomainen, kehuu ruotsinkielisestä selostuksesta vastaava Tobias Larsson.

Jaana Pelkonen ei sveitsiläishumpasta kuitenkaan syty yhtä paljon.
- Yritys on hyvä, mutta lopputulos ei sitten olekaan kummoinen. Kappale ennemminkin ärsyttää, Jaana kuittaa.

Ukrainan edustusviisulle ei YLEn kommentaattoreiden joukosta juuri ymmärtäjiä löytynyt. Asko sentään antoi Alyoshan ”Sweet People” -kappaleelle kolme pistettä, mutta Jaana ja Tobias antoivat sille pyöreän nollan.

- Onhan se raskassoutuinen ja sanomaltaan perin juurin synkkä ja pessimistinen, mutta jollain oudolla tavalla olen alkanut pitämään Ukrainan kappaleesta. Laulajatar vaikuttaa varsin pätevältä live-esiintyjältä, Asko pohtii.

Tobiaksen mielestä kyseessä on Ukrainan viisuhistorian huonoin kappale.

- Kappale ei ole vähäisimmässäkään määrin kiinnostava. Ilman kappaleen valinnan taustalla käytyä poliittista peliä olisin voinut antaa sille yhden pisteen, mutta nyt nolla on ihan riittävästi, Larsson paukauttaa.

Merkillepantavaa on myös se, että vedonlyöntilistojen ykkönen Azerbaidzan sai YLEn kommentaattoreilta vain 10 pistettä.

YLEn kommentaattoriraadin pisteet:
Liettua 16 pistettä
Armenia 19 pistettä
Israel 23 pistettä
Tanska 16 pistettä
Sveitsi 12 pistettä
Ruotsi 12 pistettä
Azerbaidzan 10 pistettä
Ukraina 7 pistettä

Raadin jäsenten antamat pisteet ovat esillä kunkin maan esittelysivulla, joille pääset täältä:

> Eurovision laulukilpailun 2010 esiintymisjärjestykset

 

Kommentit

Ikävä kyllä!Politiikka on

Ikävä kyllä!Politiikka on aina vahvasti viisuissa mukana.Naapurimaat äänestää toisiaan,että siinäpä vasta Politiikkaa.Nyt Kreikan tilanne varmasti vaikuttaa äänestäjien alitajuntaan.

"Israel muka

"Israel muka ennakkosuosikki. Tylsä kappale, jossa ei ole mitään hienoa. Yksi kisan huonommista. Politiikkaa ei pitäisi sekoittaa Euroviisuihin!"

Itse kyllä sekoitit politiikan kisoihin! Tiedän että toisille Israel on poliittinen kysymys... esim. tuskin Turkki tai Albania antavat pisteitä Israelille. Nämä ovat kuitenkin LAULUkilpailut joten eiköhän sillä mittarilla mitattuna Israelin esitys saa ykkössijan!

SUOMI,LATVIA,ISRAEL-KOLMEN

SUOMI,LATVIA,ISRAEL-KOLMEN KÄRKI.

Israelin viisu on ihan

Israelin viisu on ihan hanurista!!!

Israel muka ennakkosuosikki.

Israel muka ennakkosuosikki. Tylsä kappale, jossa ei ole mitään hienoa. Yksi kisan huonommista. Politiikkaa ei pitäisi sekoittaa Euroviisuihin!

Kuunkuiskaaja-fanille!

Kuunkuiskaaja-fanille! Kuinka ollakaan,olin just kirjoittamassa samoin.En äänestäis heitä muutenkaan ja en ainakaan nyt.Sorry! Taisi astua politiikka peliin.Samoin keskenkaiken kappaleitaan vaihtavat maat unohdan tyystin.

Miten ihmeessä Azerbaidzan

Miten ihmeessä Azerbaidzan voi olla vedonlyönnin ykkönen? Kamala viisu. Suomi on hyvä, samoin Serbia ja Latvia. Tanskalla rauhallisissa kohdissa täys Sting-plagiaattiviisu.
Kreikka saa Kyprokselta 12 p. Euromaista ei huvita Kreikkaa ääänestää. Saadaan maksaa vielä niiden Euroviisutkin.

Ah, ihana Israel! :) Viisu

Ah, ihana Israel! :) Viisu on todellakin helmi ja toivottavasti voittais!

Israel ei oo hyvä! miks

Israel ei oo hyvä! miks heprealla???? Kuulostaa hirveeltä!!!
Ei minun mielestä voita! ( tai ei saisi voittaa )

Siis

Siis mitäänsanomaton.Irlanti on hyvä!

Ei vaan iske tää kappale..

Ei vaan iske tää kappale.. Serbia ja Saksa suosikkejani :)
Mut voin sanoo et kyl tää laulu kumminkin aika monet voittaa.. Ja siihen ryhmään kuuluu suomi

En pidä yhään..

En pidä yhään..

Hietamäki on aina vähän

Hietamäki on aina vähän vastahankaan. Mikähän esitys saisi häneltä täydet pisteet??

On totta että Israelin kappale ei ehkä "lyö heti ensimmäisellä kerralla läpi". Kuinkahan suuri osa äänestäjistä kuulee/näkee kappaleet ensimmäistä kertaa semeissä & finaalissa ja kuinka iso osa on analysoinut vaihtoehdot/suosikit huolella...

Voin jo nyt sanoa että pyörittelen kolmen kärkeä ainakin Israelin ja Espanjan + (Ruotsi/Norja tai joku muu hyvä.. kenties jopa Latvia??) välillä.

Hyvä YLEn musiikitoimitus: ensi vuonna sitten järjestätte karsinnat niin että osa pisteistä tulee ammattilaisilta.
Näettehän mihin nykysysteemi johti tänäkin vuonna! Ns. superfinaaliin ei tullut todellakaan kolme parasta vaihtoehtoa (siis kolmen kriteerillä mitattuna: biisi/sävellys, esityksen taso, lauluääni tms.)

Villinä korttina voisi pisteitä antaa myös viisukuppilan väki (= suosikki) tai Suomen esc-yhdistyksen mielipide!!

Israelin kappale on

Israelin kappale on ensimmäisellä kuuntelukerralla erittäin tylsä mutta useammin kuunneltuna se tuntuisi menestyvältä.Sama pätee moneen muuhunkin maahan esim.Suomeen.

Minä pidän Ukrainan

Minä pidän Ukrainan biisistä, mutta en usko esc-menestykseen.

Israel surkea!!!tylsin biisi

Israel surkea!!!tylsin biisi 2010 vuonna .potkua kappaleisiin.

ISRAEL ON K-A-M-A-L-A!!

ISRAEL ON K-A-M-A-L-A!! Tylsä biisi, hirvee on :x Miten joku voi arvostaa tollasta unipilleriä :x Sen sijaan on aika vääryys, että tuon semi 2:sen alkuosuuden paras Sveitsi sai kommentaattoriraadilta vain noin vähän pisteitä :(

Kyllä Israel on tänä

Kyllä Israel on tänä vuonna number one!

Israelin Milim on myös oma

Israelin Milim on myös oma voittajasuosikkini.
Kaunis balladi, hyvä laulaja ja vahva tulkinta.
Kuunkuiskaajille toivon finaalipaikkaa, Suomen tytöt ansaitsevat sen.

Viisu-uutiset