yle.fiMitä kuuluu Viron euroviisuvoittajalle?

Julkaistu Ke, 06/05/2009 - 17:44
  • The Sun  (Kuva: Helena Mikk)
  • Viron euroviisuvoittaja vuosimallia 2001, Tanel Padar, kävi The Sun -yhtyeensä kanssa Ari Wellingin haastattelussa.

Vuoden 2001 Eurovision laulukilpailu järjestettiin Kööpenhaminan Parken-stadionilla. Suomi ei osallistunut kisoihin, mutta Viro osallistui – ja millä tuloksella. Tanel Padarin, Dave Bentonin & 2XL:n kappale "Everybody" vei koko potin.

- Pidimme isot juhlat Kööpenhaminassa ja toiset Virossa. Sen jälkeen elämä jatkui kuten ennenkin, aurinko nousi aamulla ja laski illalla. Jatkoin musiikin parissa, eikä elämäni se kummemmin muuttunut euroviisuvoiton takia, kertoo nyt 28-vuotias Tanel Padar.

Vaikka Kööpenhaminassa Padar olikin vasta parikymppinen, oli hän jo tuolloin harvinaisen kokenut laulaja. Pari vuotta aiemmin hän oli voittanut virolaisen kykyjenetsintäkilpailun, suositun TV-ohjelman nimeltään Kaks takti ette. Jopa euroviisukokemustakin jo oli, vuonna 2000 hän esiintyi kisoissa Viron edustajan Ineksen taustalaulajana.

Miten syntyi vuonna 2001 koko euroviisupotin korjannut sävelmä ”Everybody”?

- Kaikki kävi ihan vahingossa. Äänitimme kilpailua varten aivan eri kappaleen ja sitten kun aikaa jäi, nauhoitimme pilanpäiten vielä toisen kappaleen, sanoo Padar.

Vieläkö seuraat Euroviisuja?

- Olen onneksi sattumoisin yleensä muualla kuin Virossa silloin, kun Viron edustaja valitaan. Mutta jos satun katsomaan televisiota, niin silloin kyllä seuraan. Mielestäni Euroviisut eivät kylläkään enää ole niin kiinnostavat kuin joskus aikoinaan, sanoo Padar.

Hänen mielestään laulut ovat Euroviisuissa liian samanlaisia ja kilpailua vaivaa poliittisuus. Padar kertoo periaatteessa tietävänsä missä Euroviisuissa mennään ja kuka Virosta kilpailuissa esiintyy, mutta Padar sanoo: en elä enää kilpailuissa voimakkaasti mukana.

Mutta mielipiteitä Tanel Padarilla Euroviisuista toki on, kuten suomalaisesta euroviisuvoittajasta.

- Mielestäni Lordi oli Euroviisuissa erittäin virkistävä ja tervetullut ilmiö. Uskon, että niin musiikillisessa mielessä kuin muutenkin, Lordi teki jossain määrin pilaa Euroviisuista, ja se, että yhtye voitti, oli kirsikka kakun päälle. Uskon, että Lordin voitto oli viimeisen parinkymmenen vuoden aikana yksi parhaista asioista, mitä Euroviisuissa on tapahtunut, sanoo Tanel Padar.

Nykyisin Tanel Padarin aika kuluu bändinsä, The Sunin parissa. Bändi sai alkunsa 2000-luvun puolivälissä.

- Se kaikki kävi aika helposti. Minä ja kosketinsoittaja, hyvä ystäväni, lähdimme aiemmasta bluesbändistämme, koska halusimme tehdä toisenlaista musiikkia. Sitten katselimme vähän ympärillemme ja mietimme, keitä olisivat ne soittajat, joita haluaisimme uuteen bändiin. Löysimme Danelin ja aloimme soittaa, aluksi muiden tekemiä biisejä. Ensin soitimme ihan vaan kaveripiirissä, mutta sitten päivä päivältä bändistä on tullut yhä enemmän oikean bändin näköinen ja kuuloinen, Padar kertoo.

Padarin bändi on monimuotoinen. Voisi tavallaan sanoa, että siinä on kolme bändiä samassa. Alkuperäinen Tanel Padar & The Sun, jonka rokki on melko raskasta, yhteen akustinen versio, joka on jo tehnyt kaksikin levyä ja kiertueita, sekä ”pelkkä” the Sun joka laulaa englanniksi.

- Ne ovat aika lailla eri asioita. Toinen on akustinen, rauhallinen, pohdiskeleva ja toinen rokkaa täysillä, Niitä on vaikea vertailla, molempien kanssa olemme keikkailleet ja hyvä meno on ollut, Padar vakuuttaa.
 

Tekijä:

Kommentit

Noo soome link ju . A muidu

Noo soome link ju . A muidu Tanel Padar on supper ! Tanel Padar & The Sun on parhaita .

lahe, aga millegipärast

lahe, aga millegipärast võõrkeelne jutt

Viisu-uutiset