Euroopan yleisradioliitto EBU:n julkistamien eriytettyjen tulosten mukaan Norja olisi juhlinut euroviisuvoittoa Moskovassa, mikäli kilpailun voittaja olisi valittu pelkästään asiantuntijaraatien äänestyksellä tai puhelinäänestyksellä. Alexander Rybakin esittämä ”Fairytale” oli sekä asiantuntijoiden että puhelinäänestäjien selvä ykkössuosikki.
Yhteistuloksissa toiseksi sijoittunut Islannin kappale oli erityisesti asiantuntijaraatien mieleen. Yohannan esittämä ”Is it true?” sijoittui raatiäänestyksessä toiseksi, mutta puhelinäänestyksessä neljänneksi.
Puhelinäänestyksessä toiseksi sijoittunut azerbaidžanilaisduon Aysel & Arash esittämä kappale ”Always” sen sijaan ei ollut asiantuntijoiden mieleen. Raatiäänestyksen kahdeksannesta sijasta huolimatta yhteistuloksissa pisteet riittivät kuitenkin kolmanteen sijaan.
Suuret rahoittajamaat hyötyivät asiantuntijoiden mukanaolosta
Tänä vuonna Euroviisujen voittajan valintaan osallistuivat ensimmäistä kertaa sekä asiantuntijaraadit että puhelinäänestäjät. Uudesta äänestysmenetelmästä hyötyivät nyt julkistettujen eriytettyjen tulosten mukaan eniten suuret rahoittajamaat Ranska, Iso-Britannia ja Saksa.
Britanniaa edustanut Andrew Lloyd Webberin sävellys ”It’s my time” oli raatien mielestä kilpailun kolmanneksi paras, mutta puhelinäänestäjät arvioivat sen vasta kymmenenneksi parhaaksi. Yhteistuloksissa saavutuksena oli viides sija.
Vielä selvemmin raatien mieleen oli Ranskan edustusviisu, Patricia Kaasin esittämä ”Et s’il fallait le faire”. Puhelinäänestyksessä Ranskan kappale sijoittui vasta 17:nneksi, mutta raatiäänestyksen neljännen sijan ansiosta Ranska sijoittui yhteistuloksissa kahdeksanneksi.
Saksa sijoittui puhelinäänestyksessä 23:nneksi, mutta raatiäänestyksen 14. sija nosti Saksan yhteistuloksissa 20:nneksi.
Suurten rahoittajamaiden lisäksi mm. Tanska, Israel ja Malta hyötyivät raatien mukanaolosta. Päinvastoin sen sijaan kävi mm. Kreikalle, Bosnia-Hertsegovinalle, Armenialle ja Venäjälle, jotka menettivät sijoituksia raatien mukanaolon takia.
Suomi puhelinäänestyksen 22.
Suomi sijoittui Moskovan euroviisufinaalin viimeiseksi, vaikka niin asiantuntijaraadit kuin puhelinäänestäjätkään eivät pitäneet Waldo’s Peoplen ”Lose Control” -kappaletta jumbosijan arvoisena. Raatiäänestyksessä Suomi sijoittui toiseksi viimeiseksi, mutta puhelinäänestyksessä Suomi jätti peräti kolme maata taakseen. Mikäli käytössä olisi ollut pelkkä puhelinäänestys, Waldo olisi sijoittunut Euroviisuissa täsmälleen samalle sijalle kuin Teräsbetoni vuotta aikaisemmin eli sijalle 22.
Kommentit
siis miten noi sijat siis
Lähettäjä: riiiiik (ei varmistettu) Lähetetty: 8.8. klo 17:06siis miten noi sijat siis laitettiin, et miten suomi oli viimenen vaikka kumpikaan äänestysosapuoli ei laittanu sitä viimeseks ?
Vastaus
Lähettäjä: Anonyymi (ei varmistettu) Lähetetty: 5.8. klo 20:18Vastaus edelliseen:Laskettiin
jaettiinko pisteet niin,
Lähettäjä: Anonyymi (ei varmistettu) Lähetetty: 3.8. klo 11:26jaettiinko pisteet niin, että ensin laskettiin sekä puhelin -että raatiäänten pisteet yhteen (esim. voittajalla 12+12=12pistettä) ?