yle.fi"There must be another way" Israelin euroviisuksi

Julkaistu Ma, 02/03/2009 - 23:14
  • Noa & Mira Awad (Kuva: )
  • Juutalainen ja palestiinalainen arabikristitty edustavat Israelia.

"There must be another way" on valittu Israelin edustuskappaleeksi vuoden 2009 Eurovision laulukilpailuun. Israelin euroviisu esitetään osin heprean, osin arabian ja osin englannin kielellä.

Achinoam Nini alias Noa ja Mira Awad esittivät Israelin euroviisukarsinnassa neljä laulua, joista alueraadit ja puhelinäänestäjät valitsivat voittajan. Noa ja Mira Awad olivat itse säveltäneet ja sanoittaneet kaikki kilpailukappaleensa yhteistyössä Gil Dorin kanssa. 

Israelin karsinta vietiin läpi ongelmitta, vaikka juutalaisen ja palestiinalaissyntyisen arabikristityn muodostaman duon valinta Israelin tämänvuotiseksi euroviisuedustajaksi on hermostuttanut poliittisia ääriliikkeitä viime päivinä. Noan ja Mira Awadin euroviisuedustuksen estämiseksi on järjestetty mm. nimienkeruukampanja.

Tel Avivissa vuonna 1969 syntynyttä, sukujuuriltaan jemeniläistä Achinoam Niniä pidetään tällä hetkellä kansainvälisesti tunnetuimpana israelilaisartistina. Hän on tehnyt pitkään yhteistyötä Gil Dorin kanssa. He ovat julkaisseet 12 yhteistä albumia, joita on myyty maailmanlaajuisesti yli puolitoista miljoonaa kappaletta. Noa on esiintynyt monilla merkittävillä konserttilavoilla, mm. Carnegie Hallissa New Yorkissa ja Olympia-areenassa Pariisissa. Hän on tehnyt yhteistyötä monien kansainvälisesti tunnettujen artistien, mm. Stingin ja Stevie Wonderin kanssa. Noan tunnetuimpiin levytyksiin kuuluva "Beautiful that way" soi Roberto Benignin Oscarilla palkitussa elokuvassa Kaunis elämä

Laulaja ja näyttelijä Mira Awad on ensimmäinen arabi, joka on valittu Israelin euroviisuedustajaksi. Hän osallistui Israelin karsintaan vuonna 2005 kappaleella "Zman". Noa ja Mira Awad ovat esiintyneet yhdessä mm. Israelin valtion 60-vuotisjuhlissa viime toukokuussa.
 

Kommentit

Mitäänsanomaton kappale ja

Mitäänsanomaton kappale ja politiikka pois euroviisuista!

Varsinkin siksi se olisi

Varsinkin siksi se olisi hienoa, että he todella laulavat kolmella kielellä. Kun sitten vielä seuraavat kilpailut järjestettäisiin palestiinalais-alueilla niin vot ja rauha saa tulla.

Toivon totisesti, että

Toivon totisesti, että tämä voittaisi.

Viisu-uutiset