yle.fiHistorian huonoin euroviisumenestys shokki Ruotsille

Julkaistu Pe, 28/05/2010 - 16:11
  • Anna Bergendahl (Kuva: Indrek Galetin (EBU))
  • Ruotsin euroviisuehdokas, Anne Bergendahlin esittämä This is My Life, karsiutui eilen järjestetyssä semifinaalissa. Tappio on maalle historiallinen - Ruotsi on tähän saakka ollut aina mukana euroviisujen finaalissa.

Ruotsalaiset itse olivat etukäteen erittäin varmoja Bergendahlin menestyksestä. Torstai-iltana Oslossa järjestetyssä Euroviisujen 2. semifinaalissa Ruotsille näytettiin kuitenkin kaapin paikka ja maa äänestettiin ulos kisasta. Aina aiemmin Ruotsi on päässyt finaaliin saakka.

Finaaliin etenivät Georgia, Ukraina, Turkki, Israel, Irlanti, Kypros, Azerbaidzhan, Romania, Armenia ja Tanska. Toisessa semifinaalissa kilpailusta putosivat Ruotsin lisäksi Liettua, Sveitsi, Hollanti, Slovenia, Bulgaria ja Kroatia.

Ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet kutsuu kisassa menestymättömyyttä "Ruotsin kaikkien aikojen suurimmaksi fiaskoksi". Dagens Nyheter -lehti puolestaan toteaa happamasti, että tällä kertaa ei ollut hyvin esiintyneen ja kauniisti laulaneen Bergendahlin vuoro, vaan jatkoon pääsivät mm. balladisuosikki Israelin Harel Skaat väärin laulamisestaan huolimatta ja Azerbaidzanin R'n'B -tähti Safura ruotsalaisine taustajoukkoineen.

Pettynyt Anna Bergendahlkin otti häviönsä raskaasti ja kieltäytyi aluksi tapaamasta lehdistöä tuloksen selvittyä.

- Olen kuitenkin iloinen ja ylpeä yrityksestäni ja että sain edustaa Ruotsia. Tottakai olen myös tuloksen selvittyä pettynyt. Olen tänä iltana surullinen. Mutta sen jälkeen en halua tätä enää murehtia, totesi Ruotsin huonoimman euroviisutuloksen laulanut Bergendahl Aftonbladetin haastattelussa.

Myös automaattisesti Euroviisujen finaaliin päässeessä Norjassa surraan Ruotsin huonoa menestystä. Tukea on tullut muun muassa Norjan euroviisuehdokkaalta Didrik Solli-Tangenilta, joka kertoi Norjan yleisradioyhtiön NRK:n haastattelussa olevansa tilanteen takia shokissa

- Anna oli selkeästi illan paras esiintyjä, totesi Solli-Tangen haastattelussa.

Anna Bergendahl on 18-vuotias ja hänen esittämänsä euroviisukappaleen olivat säveltäneet ja sanoittaneet Bobby Ljunggren ja Kristian Lagerström. Ljunggrenille This is my Life oli jo viides kappale, joka on valittu Ruotsin euroviisuedustajaksi.

YLE Uutiset / Janne Mällinen

Kommentit

no oli jo aikakin

no oli jo aikakin ruottalaisten oppia ettei se finaaliin pääsy ole itsestään selvyys

Siis, Ruotsihan oli niin

Siis, Ruotsihan oli niin totaalisen HMV eli hajuton, mauton ja väritön kuin voi vaan ikinä kuvitella. Yhtään mitään ei siitä esityksestä jäänyt mieleen. Tai no, se jäi, että kerran Anna lauloi oikeasti kunnolla, ja heti minunkin mielessäni nousi toive, että "noniin, nyt tää biisi lähtee käyntiin", mutta sen jälkeen palattiinkin taas sinne alarekisteriin ja uskomattomaan tylsyyteen. Ruotsalaisten on ihan turha syyttää ketään muita tappiostaan, ja norjalaisten ihan turha yrittää nuoleskella perseitä, Ruotsi vaan oli totaalisen surkea, ja ansaitsi täysin tippumisensa. Ja niin kyllä ansaitsi Suomikin, ei sen puoleen, mutta sehän ei ollut kenellekään yllätys. Ja niin, oikea maa voitti, rakastuin täysin Saksan niin luonnolliseen ja maanläheiseen Lenaan... Kerrassaan ihastuttavan piristävä esitys!

Ruotsi oli mielestäni

Ruotsi oli mielestäni kolmen parhaan viisun joukossa. Ihmettelin suuresti putoamista.
Anna Bergendahl was one of the best!

Olihan se ruotsi aika

Olihan se ruotsi aika yksinkertainen muihin verrattuna. Ei erottunut joukosta millään tavalla! Karsiutuminen ei tullut yllätyksenä...

Ruotsin kappale oli toisen

Ruotsin kappale oli toisen semifinaalin heikoin. Melodifestivalenissa olisi ollut tasokkaampia vaihtoehtoja (esim. Saade, Fakir, Darin). Tuolloin riemuittiin kun ruotsalaiset äänestivät nurin ulkomaalaisten raatien tuloksen. Varsin lyhytnäköistä! Saivatpahan nyt aivan sen tuloksen jonka tilasivat.

Katsoin Melodifestivalenit

Katsoin Melodifestivalenit tänä vuonna ja ihmettelin suuresti, miten näin huonosti laulettu tylsä biisi valittiin Ruotsin euroviisuedustajaksi! Annan esiintyminen nosti esiin vain idols-tyyppisistä kilpailuista tuttua myötähäpeän tunnetta...

Salem Al Fakirin kekseliäs ja freesi kappale olisi ollut takuusti 10 parhaan joukossa finaalissa Oslossa.

Ruotsin pääministerikin

Ruotsin pääministerikin lohdutti Annaa ja Anna sai kriisiapua.

Onneksi suomalaiset osaavat ottaa asiat maltillisemmin. Kaikki ovat elossa ja terveitä vaikka finaaliin ei päästykään.

jos suomi ja ruotsi ois ollu

jos suomi ja ruotsi ois ollu samas semis nii ei olis kumpikaan äänestänyt toisiaan. muut euroopan maat äänestää naapurimaita ja siks finaalissa onkin paljon naapurimaita.

Onneksi ei todellakaan

Onneksi ei todellakaan mennyt jatkoon. Biisi oli tosi ikävystyttävä ja surkea. Lisäksi vielä koko toiminta kuvauksineen oli onnetonta. Miksi kuvauksen pääkohde oli yleisö "tuikkuineen"? Toi minulle mieleen vain hautausmaan Pyhäinmiestenpäivän aikaan. Miksi taustalaulajia kuvattiin vain takaa päin? Olisihan Anna voinut edes näyttää siltä, että soittaa kitaraa. Hän kyllä vaihtoi sointuja vasemmalla kädellään, muttei näppääillyt ollenkaan oikean käden sormillaan. Kitaran katoamisen piti olla suuri show, mutta näköikö tvssa??? Suuri floppi ikinä Ruotsilta tämä, mutta onneksi näin. Meidän Kuunkuiskaajat olivat moninverroin parempia:-)))

Onneks ei menny jatkoon.

Onneks ei menny jatkoon. Ihmettelin etukätee et miten kaikki hehkuttaa tätä ja olin melkeen varma et menee jatkoon, mut huh, tapahtuhan se oikeus. Ei tollasella esityksellä jatkopaikkaa ansaitse.

Onneks Ruotsi tippu. Se oli

Onneks Ruotsi tippu. Se oli todella huono

Rautalankakitaristi: Annan

Rautalankakitaristi: Annan kitara katosi todellakin avustajan käsiin. Jos katsot tarkkaan (vedän nyt ulkomuistista), niin siinä vaiheessa, kun Annan kitara katoaa, otetaan häneen melko tiukkaa lähikuvaa. Hän ojensi siinä vaiheessa kitaran itsensä vasemmalle puolelle kävelleelle avustajalle, joka sitten vain käveli kitaran kanssa pois lavalta.

Se, että Ruotsi ei

Se, että Ruotsi ei selvinnyt finaaliin, tuli aikamoisena yllätyksenä... Olen järkyttynyt, koska viisu oli hyvä mielestäni...

Ruotsi olisi ehdottomasti

Ruotsi olisi ehdottomasti kuulunut finaaliin,This is my life oli kisojen parhaimpia kapaleita,mutta pistettäköön tämä taas äänestysjärjestelmän piikkiin. Tällaista tapahtuu kun kansa pääsee äänestään,suosikit putoaa pois ... mitä tulee suomen kappaleeseen,on oikein,ettei tuollainen "rallatus" mihinkään jatkoon päässyt,laulajat ovat kyllä kauniita,mutta kauneudella ei näissä skaboissa pärjää. Muiden maiden kappaleet,ne ovat todella ammattitaidolla tehtyjä,toisin kuin suomen ...

Ruotsin karsinnoissahan oli

Ruotsin karsinnoissahan oli mukana kansainvälinen raati, joka olisi valinnut viisuihin aivan toisen kappaleen. This is my Life ei muistaakseni ollut edes kärkipäässä raadin äänestyksessä. Kansan äänet sitten heittivät tilanteen kokonaan toiseksi.

Suomessahan kävi vähän samalla tavalla silloin, kun Nightwish pyrki viisuihin, paitsi että tuolloin kansa olisi ollut viisaampi kuin asiantuntijat.

Lukekaapa ruotsalaisten

Lukekaapa ruotsalaisten kommentteja Kuunkuiskaajien kappaleesta, Aftonbladet nimitteli hysteeriseksi humpaksi jne. Suomalaiset ovat kommenteissaan todella hillittyjä verrattuna ruotsalaisiin. Ruotsalaisilla on taipumus haukkua kaikki kanssakilpailijat niin etu- kuin myös jälkikäteen.

Mutta miten se jemmasi

Mutta miten se jemmasi kitaran kesken esityksen? Huomasin jo alussa että skitassahan ei ole hihnaa, se roikottaa sitä ylhäällä. , Skitassa ei ollut lähetintä tai mikkiä. Se oli siis pelkkä koriste mutta hän kyllä komppasi kapon kanssa oikeita sointuja. Jumbo-mallinen akustinen oli valtavan iso ja ilman hihnaa ei tollasen soitosta tule seisten juuri mitään.

Niinpä skitta hävisikin ensimmäisen säkeistön jälkeen, mutta miten temppu tehtiin? Katselin digitallennetta edes- takaisin ja hidastettuna Ensin skitta oli ylhäällä, sitten kuva siirtyi salin perälle ja seuraavassa lähikuvassa skitta oli jo lähdössä: kuvan alareunassa tyttö piteli sitä enää lavasta kun se nojasi lattiaan. Pari sekuntia myöhemmin näkyi kokovartalokuva, mutta skitta oli hävinnyt! Siinä on täytynyt olla avustaja, mutta miten avustajaa ei näkynyt? (paitsi yleisölle) Joka tapauksessa skitta katosi parin otoksen aikana kokonaan.

On sitä hankalampiakin temppuja tehty, esim luistelijamestari Plushenko liukui toissa vuonna Venäjän voittajaesityksen takana muovijäälle. Edellisenä vuonna taisi Venäjän pianon kannesta ilmestyä Alien-tyyppisesti puolikas ballerinaa. Mutta kyllä jumbokitaran hävittäminenkin kesken laulun on ihan hyvä suoritus. Vahinko etteivät itäeurooppalaiset arvostaneet sitä yhtäpaljon kuin venäläisten temppuja.

Ruotsi valitsee mielestäni

Ruotsi valitsee mielestäni usein väärän edustajan melodifestivalenista. Tää Annan kappale on hyvä, mutta Salem Al Fakirin Keep On Walkin olis menny heittämällä finaaliin ja siellä top 10:neen taikka sitten Timotejn Kom. No toisaalta, luulis kyllä ruotaalaisten ite tietävän, jos sielä on melodifestivalenilla yli 4 miljoonaa katsojaa ja niistä yli miljoona äänestää...

Se on kyllä ihmeellistä

Se on kyllä ihmeellistä että viimeisimmät vuodet Ruotsi on ollau joka vuosi vedonlyöjien to 10:ssä, mutta sijoitus on jäänyt siitä kauas... Mistähän tämä kertoo?

Olis kyllä kuulunut

Olis kyllä kuulunut finaaliin... Paras kappale Ruotsilta koko 2000-luvulla!

kyllä harmittaa,

kyllä harmittaa, ehdottomasti olisi ansainnut finaalipaikan! Ihana Anna <3

Mielestäni Ruotsi tippui

Mielestäni Ruotsi tippui finaalista ansaitusti. En ole Ruotsi-vastainen sen sijaan pidän kovasti Ruotsista ja ruotsin kielestä.. Tänä vuonna vaan oli niin, että ruotsin sävelmä on täysin mitäänsanomaton..

Minusta Ruotsilla oli

Minusta Ruotsilla oli korkeintaan keskinkertainen piisi, småtrevlig, esittäjä epämielenkiitnoinen, småtrist ja falskit maneerit omaava postteini, mutta pahinta kaikessa oli lampaan määkimistä muistuttva vibraatto,
näillä eväillä kun lähtee, niin ei kait tulos voi olla muuta.

Me, ainakaan minä, emme ole

Me, ainakaan minä, emme ole toivoneet Ruotsin karsiutumista. Tellä oli hieno biisi, meillä , Suomella myös.. jotkut kommentoi jotka periaatteessa" haluaa olla ruotsi-vastaisia...päinvastoin, eikö jatkossa äänestetä "hulluina toisiamme", niin muutkin tekee..eilen ei voitu äänestää- meiltä olisi tullut teille -manu points..

Hei,kummastuttaa kun te

Hei,kummastuttaa kun te siellä Suomessa puhutte sveduista jne,aika lapsellista. Onko se pikkuveljen kateutta vai mitä?Annan laulu oli hieno ja niin oli myös Kuunkuiskaajien. Mistä tulee tuon ruotsalaisten vihaaminen siellä Suomessa??

Hahhahhaa! Siitäs saitte

Hahhahhaa! Siitäs saitte svedut! Tai bäää~bä bäää~ bää-ä! Niin kuin se laulaja lauloi. Se kuulosti ihan lampaalta ja täysin turhaa "Belgian matkimis kamaa". Fan, Du är galen! Alla!

onneks ei päässy, en

onneks ei päässy, en tykänny laulusta enkä kyllä laulajastakaa

Eipä kyllä olisi

Eipä kyllä olisi kuulunutkaan finaaliin, onneksi ei päässyt. Aluksi kappale kuulosti ihan kivalta ja ajattelin, että voisi menestyäkin, mutta muutaman kuuntelun jälkeen tajusin, että eihän biisissä ollut mitään. Kehno sanoitus ja koko biisi toisti itseään. Niin perus ruotsi-iskelmää, kertakäyttökamaa, jonotusmusiikkia jopa. Ainoa hyvä asia oli Annan kaunis lauluääni.

Mä oon niin onnellinen et

Mä oon niin onnellinen et svedupellet tippu, liian itserakkaita ja ylimielisiä kaikki. Eipä ne voi ny nauraa suomelle!

Voi voi Ruotsi, mitä suotta

Voi voi Ruotsi, mitä suotta olla katkera...
Aina ei voi miellyttää kaikkia ja voittaa. Ruotsin tämän vuoden ehdokas oli kerrassaan kamalaa kuultavaa, lauluääni muistutti lampaan määkinää ajoittain, eikä itse laulu sykähdyttänyt millään tavalla.
Parempia ehdokkaita oli vaikka millä mitalla! Mm Israelin Harel Skaat oli aivan mahtava!!! Samoin Armenia oli hyvä. Ja moni muu :) Samoin Alankomaiden laulu oli kiva ja iloinen!

Hyvä että tippui ei

Hyvä että tippui ei puhutellut millään tavalla!
Ja Israelin väärinlaulaminen ei haitannut ketää, mies veti todella upeasti ja tunteellisesti!

Hemmetin hyvä ääni on

Hemmetin hyvä ääni on tytöllä. No, nämä ovat euroviisut, jossa sattuu ja tapahtuu. Kuunkuiskaajatkin olivat mielettömän upeita, mutta rannalle jäivät. Mitäs tuosta, ja onhan siellä ainakin Serbian loistavaääninen laulaja erittäin hyvällä biisillään. Jep. Jep.

Ihan kiva sointi Ruotsin

Ihan kiva sointi Ruotsin viisussa oli. Mutta näinkin voi käydä. Ruotsalais-lehtien maalailu historian suurimmasta ruotsalais-fiaskosta vähän naurattaa. Lööppi-optio-maakarit keksivät rahan ahneuksissaan näitä otsikoita.

miks kaikki ihmettelee

miks kaikki ihmettelee huonoa viisumenestystä, laulajaha kuulosti iha lampaalta eikä ollut todellakaan niin hyvä että olisi ansainnut jatkopaikan!

Verratkaa kahta kilpailevaa

Verratkaa kahta kilpailevaa artisti+kitara esitystä eli Ruotsi vs Belgia. Belgian poika osasi laulaa sekä oli katu-uskottava omalla sympaattisella tavallaan. Ruotsin tyttö taisi luottaa liikaa maansa aikaisempaan viisumenestykseen ja laulusuoritus oli heikohko, vibraton käyttö meni liioittelun puolelle. Loppujen lopuksi ruotsalaisella viisumaineella ei ole hädänpäivää koska ruotsalaisia tekijöitä on mukana esim. Tanskan ja azereiden viisuissa.

Ruotsin viisu kuulosti ihan

Ruotsin viisu kuulosti ihan hyvältä studioversiona, mutta lavalla taisi laulajaa jännittää, kun ääni värisi niin paljon. Ja sen kitaran olisi voinut heittää heti mäkeen.

Viisu-uutiset