yle.fiVoittaako Niamh Kavanagh Euroviisut toisen kerran?

Julkaistu Ke, 12/05/2010 - 09:58
  • Irlanti (Kuva: )
  • Virittäydy viisutunnelmaan YLEn kommentaattoriraadin mukana. Jaana, Asko, Sanna, Jorma ja Tobias pisteyttävät kaikki tämänvuotiset euroviisut esiintymisjärjestyksessä asteikolla 0-5.

Kovatasoisen toisen semifinaalin loppupäässä esiintyvistä maista suurin huomio kiinnittyy Irlantiin, jota edustaa jo kertaalleen Euroviisut voittanut Niamh Kavanagh. YLEn kommentaattoreista varsinkin Asko Murtomäki ja Sanna Kojo uskovat Kavanagh’n mahdollisuuksiin myös tämänvuotisessa kisassa. Molemmat antoivat Irlannille täydet pisteet. Yhteensä Irlannin kappale ”It’s For You” keräsi kommentaattoriraadilta 17 pistettä.

- Olin itse paikalla Millstreetin hevosmaneesilla, kun Kavanagh voitti balladillaan ”In Your Eyes”. Seitsemäntoista vuotta myöhemmin häntä kuunnellessa voi todeta, että ikä on tuonut vain lisää karismaa. Vaikka tässä kilpailukappaleessa on mukana vaikutteita Titanicin elokuvamusiikista, pelastusveneitä tai -renkaita ei kuitenkaan tarvita. Niamh pysyy varmasti pinnalla. En pitäisi ihmeenä, vaikka hän tekisi johnnyloganit, kommentoi Radio Suomeen euroviisulähetykset selostava Sanna Kojo.

Vain yhden pisteen Irlannille hävisi Kroatia, jota edustaa niin ikään jo toisen kerran Euroviisuissa esiintyvä Feminnem-tyttötrio. Vuonna 2005 Feminnem tosin edusti Bosnia-Hertsegovinaa.

Ruotsinkielisestä selostuksesta vastaava Tobias Larsson on erityisen mieltynyt Kroatian kappaleeseen.
- Kroatian euroviisu on hieno sävellys. Se kuulostaa sopivan tutulta, mutta sisältää silti yllättäviä melodiakulkuja. Jos vain Feminnemin live-laulusuoritus onnistuu, niin uskon Kroatian etenevän helposti finaaliin ja siellä jopa viiden parhaan joukkoon, sanoo viisi pistettä Kroatialle antanut Larsson.

Kaikki eivät Kroatian kappaleesta kuitenkaan innostuneet. Asko Murtomäki arvioi Kroatian viisun kahden pisteen arvoiseksi ja vielä vähemmän Kroatian kappaleesta tykkäsi Radio Suomen musiikkipäällikkö Jorma Hietamäki.

- Yllätyksekseni olen huomannut monien rankkaavan Kroatian viisun korkealle. Itse en sen suuruutta ole vielä ymmärtänyt. Minusta biisi on klisheinen ja esitys ärsyttävän yliteatraalinen, kommentoi Murtomäki.

Muhkean pistesaaliin keräsivät myös Bulgarian, Turkin ja Georgian kappaleet.
- Tykkään paljon erityisesti Bulgarian kappaleesta. Se on tanssijalkaa kutkuttava ja positiivinen biisi, hehkuttaa neljä pistettä Bulgarialle antanut TV2n kommentaattori Jaana Pelkonen.

Toisen semifinaalin jumboksi YLEn kommentaattorit rankkasivat Slovenian, jonka pelasti nollilta vain Radio Suomen musiikkipäällikön Jorma Hietamäen antama yksi piste.

- Slovenian edustuskappaleen koen pelkkänä läpisoittona ja -lauluna.  Sitä voisi verrata vaikkapa siihen usein heikkojen sävelmien kohdalla viitattuihin ”B-puolen neljänsiin raitoihin”, jotka on sävelletty albumien täytteiksi. No on tässä kappaleessa toki ihan mallikas kitarasoolo, kommentoi Hietamäki.

Paljon paremmin ei mennyt Alankomaillakaan. Smurffit-piirrossarjan tunnuskappaleen säveltäjän Pierre Kartnerin viisuteoksen keräämistä kuudesta pisteestä puolet tuli Hietamäeltä.

- Alankomaiden sävelmä on tavallaan hauska. Siinä on joko tahallista tai tahatonta retroilua, niin sanottua vintage-tunnelmaa. Kappale tuo mieleen 70-luvun puolivälin. Ei tämä tietenkään voita, jos edes kovin hyvin menestyy, mutta on pikkunäppärä rikka rokassa. Lajissaan hyvin tehty ja toteutettu, päättää Hietamäki.

YLEn kommentaattoriraadin pisteet:
Alankomaat 6 pistettä
Romania 10 pistettä
Slovenia 1 piste
Irlanti 17 pistettä
Bulgaria 15 pistettä
Kypros 11 pistettä
Kroatia 16 pistettä
Georgia 13 pistettä
Turkki 14 pistettä

Raadin jäsenten antamat pisteet ovat esillä kunkin maan esittelysivulla, joille pääset täältä:

> Katso vuoden 2010 Eurovision laulukilpailun osallistujamaiden videot

Yhteenveto 2. semifinaalin tuloksista:
1. Israel 23 pistettä
2. Armenia 19 pistettä
3. Irlanti 17 pistettä
4. Kroatia 16 pistettä
5. Liettua 16 pistettä
6. Tanska 16 pistettä
7. Bulgaria 15 pistettä
8. Turkki 14 pistettä
9. Georgia 13 pistettä
10. Sveitsi 12 pistettä
-----
11. Ruotsi 12 pistettä
12. Kypros 11 pistettä
13. Romania 10 pistettä
14. Azerbaidzan 10 pistettä
15. Ukraina 7 pistettä
16. Alankomaat 6 pistettä
17. Slovenia 1 piste
 

Kommentit

Ei voita Irlannin kappale.

Ei voita Irlannin kappale.

Olisin minäkin matkalippua

Olisin minäkin matkalippua varaamassa ensi vuodeksi Israeliin. Ne on jo tehneet monesti sen tempun minkä me suomalaiset ollaan onnistuttu tekemään vain kerran.

Vähän on sellainen vire

Vähän on sellainen vire ilmassa että ensi vuonna sitten Jerusalemissa.

biisistä se ihan kiinni on

biisistä se ihan kiinni on ja irlannin biisi ei edes oo mikään erikoinen verrattuna esim. vedonlyönnin kärjessä oleviin... mut noi raadittajien pisteet menee iha oudosti et joo israel on tosi hyvä ja ennakkosuosikki mut esim vedonlyönnin kärjessä oleva azerbaidjan vaa 10 pistet:oo sitäki pitää kuunnella pariin kertaan ennen ku tarttuu:))

Irlannin viisu on karmiva

Irlannin viisu on karmiva enkä usko sen mahdollisuuksiin, Azerbaidzan sen sijaan voipi kivuta drip drop drip drap-loilotuksellaan finaalin top 5:een.

oishan se ihan epäreilua

oishan se ihan epäreilua jos irlanti voittais kahdeksannen kerran. irlanti vois voittaa vasta joskus 2039 seuraavan kerran. antais tilaa muille maille kuten suomelle siinä välissä :)

Toivon itsekin suuresti

Toivon itsekin suuresti että ei voita.

Ei Irlanti voita

Ei Irlanti voita

ei voita!

ei voita!

Ei saa voittaa

Ei saa voittaa

Ei voita.

Ei voita.

Pidän tästä Irlannin

Pidän tästä Irlannin viisusta.Whiskyä nauttien,.. se kuullostaa jopa voittaja esitykseltä.

kappale on ihan ok,mut en

kappale on ihan ok,mut en usko et voittaa.

Viisu-uutiset