yle.fiFrom Georgia with love…

Julkaistu Su, 15/02/2009 - 16:46
  • Stefane & 3G (Kuva: )
  • Georgian edustaja Moskovan Euroviisuihin valitaan keskiviikkona Tbilisissä.

Georgian yleisradioyhtiö GPB julkisti äskettäin maan tämänvuotiseen euroviisukarsintaan osallistuvat kappaleet sekä niiden tekijät ja esittäjät. Ehdokkaat ovat

Anri Jokhadze ”I”
Boris Bedin ”God save us”
Stefane & 3G ”We don’t wanna put in”
Bachi Kitiashvili & Band Bermukha ”Tomorrow”
Giorgi Maisuradze ”Peace in the world”
Keti Orjonikidze ”Hang out”
Nodiko Tatishvili ”No sun when you are near”
Band November “Over”
Tika Patsatsia ”Miracle”
Tony & Friends ”Hear my plea”

Kilpailussa on mukana poikkeuksellisen monta rauhasta tavalla tai toisella kertovaa kappaletta. Se ei ole sinänsä mikään yllätys, sillä Georgia kävi viime kesänä lyhyen sodan Euroviisujen tämänvuotista kisaisäntää Venäjää vastaan. Sodan seurauksena Georgia uhkasi Moskovan Euroviisuja boikotilla, mutta Euroopan yleisradioliitto EBU sai Georgian lopulta pyörtämään boikottipäätöksensä.

Suurimmassa osassa Georgian euroviisuehdokkaista rauhan sanomaa tuodaan esille maltillisesti ja sovittelevaan sävyyn. Esimerkiksi Boris Bedinin ”God save us”, Giorgi Maisuradzen ”Peace in the world” ja Tony & Friends -kokoonpanon ”Hear my plea” edustavat varsin perinteistä, Euroviisuissa ennenkin kuultua rauhanlaulun prototyyppiä. Jälkimmäisessä kappaleessa kuullaan mm. säkeet ”nyt on aika taas rakastaa / rauha on kaikki mitä tarvitsemme / syleilläksemme naapuriamme ystävänä”.

Osaan laulujen teksteistä on kuitenkin upotettu piilomerkityksiä, ja kuulija voi tulkita tekstit haluamallaan tavalla. Esimerkiksi Nodiko Tatishvilin kappaleen ”No sun when you are near” -tekstin voi tulkita puhtaasti ihmissuhdelauluna, mutta halutessaan siitä voi löytää syvempiä viittauksia vaikkapa Georgian ulkopoliittiseen tilanteeseen.

Provosoivin Georgian euroviisuehdokkaista on Stefane & 3G -yhtyeen ”We don’t wanna put in”. Ensisilmäyksellä perin harmittomalta 70-luvun diskolta vaikuttavan kappaleen tekstistä paljastuu tarkemmin tarkasteltuna myös sanaleikki, jonka kohteena on Venäjän nykyinen pääministeri Vladimir Putin.

Eurovision laulukilpailun kansainvälisten sääntöjen mukaan kilpailukappaleiden sanat eivät saa sisältää poliittisia viestejä. Tämän säännön rikkomisesta voi olla seurauksena jopa hylkäys.

Se, valitaanko Georgian edustusviisuksi poliittisesti korrekti rauhanlaulu vai astetta provosoivampi kappale tai vaikkapa kreikkalaisen Georgios Kalpakidiksen sävellys "Miracle", selviää keskiviikkoiltana 18. helmikuuta. Mielenkiintoinen Georgian euroviisufinaali käydään Tbilisissä.
 

Kommentit

Stefane & 3G ”We don’t

Stefane & 3G ”We don’t wanna put in” Moskovaan

MIRACLE is the best song!

MIRACLE is the best song! TIKA for Moscow!!!

Viisu-uutiset