yle.fiViisupomo puolustelee äänestysjärjestelmää

Julkaistu Pe, 28/05/2010 - 16:13
  • Viisujen takahuoneessa (Kuva: Indrek Galetin (EBU))
  • Usean länsi-Euroopan maan putoaminen viisufinaalista on herättänyt keskustelua kisan äänestysjärjestelmän tasapuolisuudesta. Monen mielestä Itä-Euroopan maat suosivat jälleen toisiaan. Euroviisujen vastaava tuottaja pitää kuitenkin uudistettua äänestysmenetelmää tasa-arvoisena.

Euroviisujen äänestysjärjestelmää muutettiin täksi vuodeksi siten, että lopputuloksesta toisen puolen päättää yleisö ja toisen puolen kansalliset ammattilaisraadit. EBUn Euroviisu-organisaation vastaavan tuottajan Svante Stockseliuksen mielestä nyt käyttöön otetty systeemi on mahdollisimman tasa-arvoinen kaikille maille.

- Pari vuotta sitten näimme, että äänestysjärjestelmä ei ollut tasapuolinen. Silloin oli huomattavissa esimerkiksi naapurimaiden suosimista, mikä vaikutti liikaa lopputulokseen. Tämän takia äänmestysjärjestelmää muutettiin.

Stockselius toivoo, että kaikki ammattilaistuomarit ovat mahdollisimman objektiivisia arvioissaan. Hän kertoo, että tuomarit joutuvat allekirjoittamaan paperin, jossa he vakuuttavat arvioivansa kappaleet avoimin mielin ja ennakkoluulottomasti.

- Nämä tuomarit ovat ammattilaisina tottuneet arvioimaan musiikkia, joten uskomme, että he ovat alansa eksperttejä.

Stockselius myöntää, että ainakin tiistaina käydyssä ensimmäisessä semifinaalissa Itä-Euroopan maat ovat voineet suosia toisiaan.

- Näin voi olla, mutta siihen voi olla myös hyvät syyt. Ehkä he tykkäsivät toistensa kappaleista tai tunsivat toistensa artistit jo entuudestaan. Mutta täytyy muistaa, että myös Pohjoismaat äänestävät toisiaan, sanoo Stockselius.

Osallistujamaita on pyritty jakamaan semifinaaleihin niin, etteivät samojen alueiden maat olisi liikaa samassa karsinnassa. Maat voivat äänestää vain siinä semifinaalissa, jossa ovat itse mukana.

Euroviisujen finaali käydään Oslossa lauantaina.

YLE Uutiset / Ville Vedenpää, Oslo

Kommentit

Mukavaisinta olisi, jos

Mukavaisinta olisi, jos kaikki halukkaat viisumaat pääsisivät finaaliin. Olisipa paikan päällä katsojillakin vastinetta rahoilleen!

Euroviisumaiden menestys

Euroviisumaiden menestys löytyy karttapalloa tutkimalla! Tosiasiassa Itä-Euroopan maat on yliedustettuina viisuissa. Eipä se ole ihme jos naapureille pisteitä annetaan. Venäjällä rajanaapureita toistakymmentä ja Suomella neljä!!Hmm. "Lost and Forgotten" finaalissa.

Olisiko niin että

Olisiko niin että naapuruksilla on samankaltainen kulttuuri ja siksi samantyyppinen musiikkimaku?

Pitää vain tehdä niin hyvä ja huomiotaherättävä biisi (Lordi) että sillä pärjää

Ukkeli 11:45 Viime vuoden

Ukkeli 11:45
Viime vuoden voittaja on Norja mutta Alexander Rybak ei ole norjalainen. Hän alunperin Valko-Venäjältä.

Kyllä vaan on niin, että

Kyllä vaan on niin, että vaikkakin joka euroopan maassa on ne kymmenen-satatuhatta turkkilaista ja romanialaista, niin silti finaaliin pääsee hyvällä kappaleella. Nykysysteemillä keskivertorallatuksella ei pohjoismaat ja vastaavat mene jatkoon, mutta riittävän hyvällä kappaleella kyllä vai miten tosiaan selitätte sen että viimeisen 4 vuoden aikana puolet voitoista on pohjoismailla. Ja itseasiassa kuuntelen mielummin keskivertoturkkilaisrytmiä kuin kahden tuksun haitarinsoittoa.

Voihan ne raaditkin suosia

Voihan ne raaditkin suosia naapuria. Niinkuin Radio Suomen kommentaattori sanoi, moniko Valko-Venäjän raatityypeistä ei antaisi Venäjälle mitään vastaavasti kolmen kopla elio Turkki, Kreikka ja Kypros. Näen, että ainoa keino on kieltää koko naapurimaan äänestäminen.

Äänestyskäytäntöön

Äänestyskäytäntöön seuraavanlainen muutos; Semifinaaleissa äänestävät vain kansalliset raadit ja finaalissa puhelinäänestys.

Kinkkinen juttu tämä. Se,

Kinkkinen juttu tämä. Se, minkä kansallisen identiteetin ihminen omaa ja se, missä maassa hän asuu, on miljoonien eurooppalaisten kohdalla erisuuri. Siksi oman maan äänestyskielto, sinänsä vaikka perusteltu onkin, tavallaan ontuu: tarkoitushan on, ettei suomalainen äänestä suomalaista kappaletta, mutta jos suomalainen asuu muualla kuin Suomessa, mikään ei häntä estä äänestämästä Suomea. Lain kirjain ja henki eivät oikein kohtaa. Siksi vaikkapa Turkki ja Venäjä eivät koskaan ikinä kuuna päivänä putoa finaalista, ja siksi Serbiat ynnä muut ovat siellä myös ilmeisesti vuodesta toiseen. Sitten kun monet maat ovat vain muutama vuosi sitten olleet samaa valtiota kaipa siellä sympatiseerataan puolin ja toisin...
Suomi on onneksi iloinen poikkeus tästä äänestyskäyttäytymisestä. Useimmat ruotsinsuomalaisethan kun eivät Suomeen haikaile eivätkä varmasti viisuissakaan Suomea äänestä!:)

(Minkähän karttakirjan mukaan muuten Armenia, Georgia ja Israel kuuluvat Eurooppaan..?)

Ehdottomasti pitää

Ehdottomasti pitää jokaisen euroviisumaan saada äänestää molemmissa semifinaaleissa. Vasta silloin voidaan puhua koko euroviisualueen mielipiteestä. Ammattiraatien mukanaolo on ihan ok.

Mielestäni äänestyksissä

Mielestäni äänestyksissä pitäisi hyväksyä vain 1 ääni per puhelinnumero. Nyt äänestyskäytäntö on mennyt ahneeksi rahankeruuksi. Siinä syy miksi en ole äänestänyt semifinaalissa enkä aio myöskään äänestää finaalissa.

Ei voi olla oikein, että

Ei voi olla oikein, että kaikkiin kappaleisiin ei ole äänestysoikeutta. Tietenkään ei omaa maata, mutta kaikkia muita pitäisi saada äänestää! Semifinaaleja voisi olla kolme, jolloin pystyttäisiin paremmin jakamaan maat niin, ettei olisi liikaa naapuruksia tai saman kielialueen maita. Mitä merkitystä on puhelinäänestyksellä, jos innokkaimmat ja rikkaimmat soittavat 20 kertaa? Ja miksi jotkut maat pääsevät suoraan - juuri rikkaimmat? Onko enää Euroviisuhenkeä?

Väitetään että kun

Väitetään että kun I-Euroopan maat äänestää toisiaan joku I-Euroopan osallistuja voittaa. No entä viime vuoden Norja??
Onko Norja muka I-Euroopan maa????

Itä ja Länsi-Eurooppa eri

Itä ja Länsi-Eurooppa eri semifinaaleihin tai molemmille eri kisat.
Itä- Eurooppalaiset liian kilpailuhenkisiä, kiihkeitä ja nationalisteja. Näkihän sen jo yleisön reaktioista. Kilpailun alkuperäinen tarkoitus hämärtynyt ja euroviisu henki hävinnyt.

Olisi kiinnostavaa tietää

Olisi kiinnostavaa tietää enemmän eri maiden äänestystavoista. Minkä ikäisiä äänestäjiä? Miten monta soittoa per äänestäjä? Tyytyvätkö vanhat euroviisumaat äänestämään suosikkiaan häveliäästi vain kerran, ja uudet viisumaat pistävät kännykän laulamaan sallitun 20 kertaa? Voisko tämä osaltaan vaikuttaa lopputulokseen? Tuosta Ruotsin putoamisesta... Ollaan Ruotsin kanssa vanhoja viisukamuja, joten finaalista putoaminen on ihan kiva jakaa vanhan ystävän kanssa.

Olen samaa mielta. Vaikkakin

Olen samaa mielta. Vaikkakin maat on jaettu semifinaaleihin, kaikkien maiden tulisi saada sanoa mielipiteensä ja äänestää.

Tänä vuonna Suomen kohtaloksi koitui päätyä semifinaaliin jossa oli mukana paljon pisteidenvaihtoa harrastavia maita.
Venäjä - Viro - Latvia - Valko-Venäjä - Moldova ja Kreikka -Albania sekä Serbia - Bosnia-Herzegovina. Bosnian laulaja on alunperin Serbialainen. Joillekkin tuntuu riittävän se että alueella puhutaan samaa kieltä.
Viisuissa on paljon naapuriäänestystä, poliittista äänestystä sekä diaspora äänestystä ( Turkki ja Armenia pahimpia diasporamaita )

Suomi on pieni ja syrjäinen maa, meillä ei ole naapureita jotka tukevat meitä. Norja ja Ruotsi tukevat tunnetusti toisiaan.

Kun seuraa pistetaulukoita, huomaa että jotkut maat ovat miltei aina finaalissa ( riippumatta kappaleesta / laulusuorituksesta ). Joillekkin maille finaaliin selviytyminen on huomattavasti hankalampaa.

Äänestysjärjestelmään

Äänestysjärjestelmään muutos !!!! Se,että kansa saa soittaa ja antaa äänensä on vain rahankeruuta .... musiikkialan asiantuntijaraati valitsemaan suomen edustuskappaleen Euroviisuihin,kyse on sentään SUOMEN EDUSTUKSESTA !!!!! Kun nyt olen seurannut näitä semifinaaleita ja muiden maiden kappaleita,ne ovat todella ammattitaidolla tehtyjä,ei siis ihme ettei tuollainen "rallatus" kuin suomella mihinkään jatkoon päässyt,liika yksitoikkoinen kappale ... kertosäkeen pitää kyllä mieleenjäävä olla,muuten ammattitaitoisesti tehty ja tähän sopiva,menevä,mutta ei mikään rock-kappale,heavy-metallista puhumattakaan ! Englanninkieli on ainut kieli,jolla on mahdollisuus pärjätä.

Joka vuosi sama juttu...

Joka vuosi sama juttu... Kaikkien maiden pitäisi äänessä molemmissa semeissä ja ilman asiantuntijaraateja. Kansa puhuu ja piste.

En voi millään mittapuulla

En voi millään mittapuulla pitää Islantia tai Belgiaa entisenä Jugoslavian maana. Viisut ovat joka vuosi eli pulinat pois!

Kuunkuiskaajat edustivat Suomea taidolla ja tyylillä ja ainakin minulle se on tärkeämpää kuin finaalipaikka. Häviäjä on se joka ei lähde laisinkaan leikkiin mukaan.

Sorry, olen pyörryksissä.

Sorry, olen pyörryksissä. Jos nyt en ihan pölvästi kuitenkaan, niin mainitsemani Viro-linkki on tämä http://esctoday.com/news/read/15850

Ehkä asiasta on jo muissakin viestimiessä tahi sivustoilla ollut.

Tämän vuoden kisan lopputulosta ei kaiken lukemani perusteella ole vain minun mielestäni huippuhankala arvuutella. Jossain joku (vakuuttavaa, tätä se väsymys teettää) ehdotti 13 mahdollista entryä top-kymppiin, ja lisäsi vielä kuusi muuta, joilla niilläkin olisi mahiksia...

Kylläpä olenkin nyt off-topic. Häveten hankkiudun nukkumaan :(

Aliisaalle kyllä viron

Aliisaalle
kyllä viron politiikkopamput ovat päteviä sanomaan mitä sopii äänestää ja mitä ei. Suomenkin raatiin
sopisi vaikka Katainen ja Vanhanen, varmasti ovat ainakin kerran katselleet Idolsia tai Bumtsi bumia.

Alisa: Poistin nyt kommentin

Alisa: Poistin nyt kommentin ekat rivit! Emme yleensä muokkaa kommentteja, mutta kun pyysit, niin mielellään sen teemme! Kiitos tarkasta huomiosta, täällä meinaa tosiaan jäädä unet vähän vähiin...

Kun nyt myöhemmin editoit

Kun nyt myöhemmin editoit tekstiäsi, olisit ystävällisesti poistanut mun sitä myöten aiheettomaksi käyneen niin ikään ystävällishenkisen heiton, joka kelluu nyt tyhjän päällä. (Siis kaksi edellisen viestini ensimmäistä riviä.)

Mutta, asiani. Svante sanoo:

Mutta, asiani. Svante sanoo: "Nämä tuomarit ovat ammattilaisina tottuneet arvioimaan musiikkia, joten uskomme, että he ovat alansa eksperttejä."

Miten tämä suhteutuu jossain kv-esc-sivulla olleeseen tietoon, jonka mukaan kaksi Viron musiikkiasiantuntijoista ei ollut musiikin kanssa enempää tekemisissä kuin keskivertokuluttaja? Vai oliko tuo juttu ankka?

(En omalta väsymykseltäni nyt löydä linkkiä juttuun...)

Viisu-uutiset