Pe 02.07.2010 @ 14:08Matti Virtanen

A-studion reportaasi: Imaami ja profeetan piirtäjät

Tänä kesänä tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun tanskalainen päivälehti Jyllands-Posten julkaisi pilapiirroksia profeetta Muhammadista, ja islamilainen maailma raivostui. A-studio kävi katsomassa, mitä profeetan piirtäjille kuuluu tänään.

A-Studion reportaasimatka alkaa Oulusta, missä paikallisen islamilaisen seurakunnan imaami, filosofian tohtori Abdul Mannan kertoo mielipiteensä sananvapaudesta ja kiistellyistä kuvista sekä esittää pilapiirtäjille kolme kysymystä.Toimittaja Sanna Ukkola vie imaamin kysymykset pilapiirtäjille ja pyytää heitä vastaamaan piirtämällä. Lopuksi Mannan saa kommentoida uusia piirroksia.

Jyllands-Postenin piirroksista eniten loukkaavaksi koettiin Kurt Westergaardin teos, jossa profeetta Muhammadilla oli turbaanissaan pommi. Westergaard istui Yhdysvalloissa poikansa uima-altaalla, kun hän kuuli piirroksensa herättämästä reaktiosta: Tanskan liput ja suurlähetystöt paloivat eri puolilla islamilaista maailmaa ja mellakoissa kuoli yli sata ihmistä.

Westergaard elää yhä ympärivuorokautisessa poliisivartiossa, koska terroristit ovat luvanneet hänestä miljoonan dollarin tapporahan. Uhkaukset eivät ole jääneet puheiden tasolle: kirveellä aseistautunut muslimimies yritti murhata Westergaardin tammikuussa.

Pari vuotta myöhemmin oman Muhammed-pilakuvansa piirsi ruotsalaistaitelija Lars Vilks, ja hänkin sai osansa äärimuslimien vihasta. Maaliskuussa poliisi pidätti seitsemän ihmistä epäiltynä Vilksin murhan suunnittelusta. Vilksin kotitalo yritettiin polttaa kuukausi sitten. Myös Suomessa vierailleen Vilksin Iissä rakentama lautatorni yritettiin polttaa juhannuksen jälkeen.

Oululainen sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta on osallistunut keskusteluun käyttämällä Muhammad-hahmoa omissa töissään ja paheksumalla Suomen poliittista johtoa, joka meni pyytelemään anteeksi profeetasta tehtyjen kuvien julkaisemista.

Ranta on kolmesta Muhammadin piirtäjästä ainoa, joka ei ole joutunut pelkäämään turvallisuutensa puolesta. Nykyään hän provosoi kristittyjä mm. Kirkko ja kaupunki -lehdessä.


A-Studion reportaasi TV1:ssä maanantaina 5. heinäkuuta 2010 kello 21:00.

Osallistu keskusteluun A-tuubin keskustelupalstalla.

Matti Virtanen

vastaava tuottaja

Yle Ajankohtaisjournalismi

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu