Ti 07.09.2010 @ 16:35Ella Airas

Tuulivoimalla kohti vähäpäästöistä tulevaisuutta?

”-- Jossain kaupungissa on maailma näytteillä, mitä täällä on, aina samoja pieniä ilmiöitä, eikä vieläkään tuulivoimaa, tuulivoimaa,--” Ultra Bra laulaa.


Niin, tuulivoimaa. Lisääntyvä määrä omakotitalo–asukkaista on kiinnostunut tuulivoimasta. Onko tässä kyse vain ekotrendistä vai voisiko ihminen tuottaa sillä ja aurinkokennojen avulla oman sähkönsä? Tällä hetkellä ei kokonaan, mutta moni omakotitaloasukas on jo kokeillut tätä. Entä kerrostaloasukkaat?

Tuulivoimala.comin teknisen myyntipäällikön, Tomi Räisän mukaan, tuulivoimasta on ihan oikeasti hyötyä myös kerrostaloissa.

Asun itse tällä hetkellä kerrostalossa enkä pidä tuulivoiman käyttöä yhtään mahdottomana ajatuksena, jos laskelmien jälkeen siitä voi olla hyötyä kerrostalossa ja tuulivoima pystyisi tuottamaan edes 1/3 sähköstä.

Ekosähkö leijuu ilmassa, kun odottelemme, miten uusiutuvan energian velvoitepaketti vie meitä kohti vähäpäästöistä Suomea. Vähäpäästöisyyteen ei päästä pelkästään tuulivoimalla, mutta jostain on aina hyvä aloittaa. Esimerkiksi sähköveron vapautus ekosähkössä voisi olla yksi pieni askel tai kannustus sähköiseen ekoiluun.

Myös hybridivoimalat ovat yleistyneet, siinä tuulivoima yhdistyy aurinkopaneeleihin. Osa on aloittanut parantamaan omaa sähkönkulutustaan maalämpöpumpuista. Kenties joskus omalla takapihallani seisoo vielä ylpeänä tuulivoimala. Ehkä sitten, kun voimalat ja ekosähkön vaihtoehdot ovat vielä kehittyneet ja olen tietoisempi niistä. Suunta näyttäisi hyvältä.

Toisaalta tätäkin vaihtoehtoa pohtiessa tulisi ottaa huomioon, ettei tuulivoimalakaan ole ratkaisu - harvinaiset metalliosat kuormittavat myös luontoa ja tuulivoimaloita pitäisi käsittääkseni olla noin miljoonalla ihmisellä, jotta niistä saatava hyöty vastaisi ydinvoimalaa.

Katso Tomi Räisän haastattelu A-tuubissa

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu