Ma 14.06.2010 @ 15:05Risto Makkonen, A-studio

Onko Kreikka myytävänä?

Suomen osuus Kreikalle myönnetyistä avustuslainoista noussee tänä vuonna 550 miljoonaan euroon. Lopulliseksi määräksi on laskettu 1,5 miljardia euroa. Suomi kuten muutkin euro-maat myöntävät lainansa ilman reaalivakuuksia, sillä perinteisesti valtion ei uskota menevän konkurssiin.

Entä jo Kreikka ei selviä yli 300 miljardin lainoista? Pitäisikö ainakin seuraaville lainoille saada vakuudet?

Erityisesti Saksassa on vaadittu Kreikkaa myymään valtion omaisuutta vakuudeksi lanoille, jotka Saksan osalta ovat moninkeraiset Suomeen verrattuna. Mutta mitä Kreikassa on realisoitavaa? A-studio matkusti katsomaan ja kysymään tavallisilta kreikkalaisilta.

EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaatimuksesta hallitus on laatinut yksityistämisohjelman. Lähes puolet rautateistä on määrä tulla myyntiin, osa Ateenan ja Thessalonikin vesilaitoksista ykstyisteään samoin valtion osuus maan suurimmasta teleoperaattorista.

Tämä ei kuitenkaan onnistu helposti. Maan 6000 jäsenen rautatieläisten liitto vastustaa yksityistämistä. Liitossa uskotaan, että rautateiden tappiot saadaan vähenemään ottamalla lisää henkilökuntaa.

Valtio pyrkii ohjelman mukaan luopumaan mm. pelikasinosta, hiihtokeskuksesta huvinesatamasta sekä pääsemään eroon olympilaisten kiinteistöistä. Kreikassakin on myönnetty, etteivät nämä kuulu valtion ydintoimintoihin.

Kysymys mutkistuu, kun kyse on hotelliketjuista, joissa valtio on mukana. Turismiministeriön kautta valtio on vahvasti mukana hotellitoiminnassa.
Jyrkimmin Kreikkalaiset vastustavat maan, erityisesti saarten myyntiä. Tämä ei tule kysymykseen. Se olisi sama, jos Suomi luopuisi järvistään, tuhahtavat kreikkalaiset.

Muutosvastarinta on tiukka. Ihmiset pelkäävät työpaikkojensa vuoksi, jos laajaa julkista sektoria supistetaan. Samalla he kuitenkin myöntävät korruption ja huonon hallinnon aiheuttamat verotulojen menetykset.

Yhtälö on vaikea. Mistään eduista ei oltaisi luopumassa, jos se koskettaa omaa kukkaroa. Vastuu ongelmista siirretään poliitikoille ja velkojen vakuudet torjutaan.

Näyttää siltä, että lainat jäävät lainaajien - myös suomalaisten maksettaviksi.

Katso miten kansalaiset vastasivat A-tuubin kysymykseen aiheesta!

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu