Ti 04.05.2010 @ 11:01Timo Harakka

Ateenalaisten laulu

Jokainen suomalainen lainaa nyt Kreikalle kolmesataa euroa. Rahoja emme luultavasti koskaan näe, mutta hyvällä tuurilla velat kuitataan ouzo-pulloina. Matti Vanhaselle fetana.

Ikävä kyllä tämä ei ole vitsi. Suomen hallitus ei voi taata, että saamme koskaan takaisin Kreikalle lainaamamme 1,6 miljardia euroa.

Kriisi on pysäytettävä nyt, heti. Ei haittaa, että Kreikka vuosien päästä unohtaa maksaa tai "järjestelee" velkansa mikä Financial Timesin mukaan on varma asia.

*
Miksi, moni kysyy. Kreikka tuli euroon mukaan petoksella. Se ei koskaan oikeasti täyttänyt yhteisvaluutan ehtoja. Miksi me nyt pelastamme Kreikan?

Totta on, että kreikkalainen kalenteri herättää hämmästystä. Valtion virkamies saa palkkaa neljältätoista kuukaudelta, eikä häntä voi erottaa ennen kypsää, viidenkymmenen vuoden ikää. Jos virkamies saattuu kuolemaan, hänen naimaton tyttärensä voi nostaa isän eläkettä ks. linkki/Iltasanomat

 

Lissabonin sopimuksen artikla 125  nimenomaan vakuuttaa, että euromaat eivät takaa toistensa velkoja. Nyt on oikea vaara, että piikki pannaan auki. Siksi olisi oikeudenmukaista, että kreikkalaiset kaivaisivat varastorasvasta vanhat drakman painolaatat ja palaavat omaan rahaan.

Mutta maailma ei ole oikeudenmukainen. Jos Saksan tuomarit tai Ranskan mellakoitsijat kaatavat Kreikan avun, euroaluetta ja koko EU:ta uhkaa hajoaminen. Oikea ratkaisu olisikin nyt tiivistää ja tiukentaa Euroopan rahaliittoa, mutta kas vaan, sitä ei nyt uskalla esittää kukaan, edes Paavo Lipponen.

*
Kreikan puliveivauksessa on paljon samaa kuin äskeisessä finansskriisissä. Kun huijaus paljastuu, huijattujen täytyy maksaa huijareille lisää. Rötöstelijät eivät joudu vastuuseen, sillä kun yksi törttöilee, kaikki joutuvat vaaraan.

Parasta olisi, jos eurooppalaiset saisivat vastikkeeksi edes 300 euron matkailusetelin. Etelän loma piristäisi meitä pohjoisen puurtajia ja kohentaisi kaivatusti Kreikan talouttakin.

Mutta ruotsalaisille ei anneta. Ne pirulaiset osasivat odottaa jotakin tällaista jäivät kokonaan pois eurosta. Taas ne selvisivät, tästäkin sodasta, ilman yhtäkään uhrausta.

*
”Suomalaisten ei Kreikan takia tarvitse luopua mistään”, lupasi Jyrki Katainen. Niinkö? Nämä sanat Katainen saa varmasti vastaansa vaalien alla. Puolella toista miljardilla kun olisi saanut yhtä ja toista, lasketaan oppositiossa. Esimerkiksi kahdeksansataa Heinolan reumasairaalaa. *

 

1 kommentti

Kataisen ajatus on että lisävelka ei tunnu missään. Miten voi valtiovarainministeri luulla että velka on ilmaista rahaa, josta ei mm. tarvitse maksaa korkoja?
Katainen ja Vanhanen ovat vastuuttomia rahojemme kanssa. Velkaa otetaan kuin viimeistä päivää. Eikö Kreikka juuri näyttänyt, mihin sellainen johtaa?

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu