Tiina Salumäki blogissa: Netti poliisin hanskassa?
Netti poliisin hanskassa?
Kauhajoen tragedian jälkeen poliisiylijohtaja Mikko Paatero määräsi internetin tehotarkkailuun. Keskusrikospoliisissa oli jo valmiina nettiä työkseen penkovia ihmisiä. Nyt heitä lisättiin, ja tehotarkkailemassa on tällä hetkellä kuusi poliisia.
Paatero määritteli syyskuun tiedotustilaisuudessa tarkkailun niin, että KRP:n pitää laittaa koko netin materiaali valvontaan. Siis mitä ihmettä? Koko netin materiaali valvontaan? Olen varmaan torkahtanut ja havahtunut jossain toisessa maailmassa.
On kuitenkin selvää, että Jokelan ja Kauhajoen kaltaisten tapahtumien jälkeen poliisi saa tukkukaupalla vihjeitä, joiden perkaamiseen tarvitaan lisää työntekijöitä. Mutta niin vain kävi, että esimerkiksi kuukauden kuluttua Jokelan kouluampumisesta vihjeitä ei tullut juuri lainkaan enää. Näin on käymässä myös nyt. KRP:ssä koetaan tällä hetkellä, että netin tehovalvonta alkaa olla hakuammuntaa, koska vihjeiden tulo on lähestulkoon tyrehtynyt. Poliisi koettaa selailla esimerkiksi keskustelupalstoja ja You Tubea, mutta turhautumisen saattaa aistia ilmassa. Tarpeeksi sujuvaa kanavaa vihjeiden lähettämiseen ei kuulemma ole tähän hätään vielä saatu aikaiseksi.
Silti poliisi haluaa pikaisesti 900 000 euroa perustaakseen sellaisen erikoisryhmän, joka päätyönään valvoisi ja tutkisi internetiä. Tuolla 900 000 eurolla saadaan kymmenen poliisia, jotka työskentelisivät keskusrikospoliisin tiloissa. Poliisit olisivat kokeneita, mistään kortistosta ei ihmisiä oteta näihin hommiin. Osa poliiseista etsittäisiin suojelupoliisista ja osa keskusrikospoliisista. Poliisi haluaa ryhmästä pysyvän. Mutta mitä nämä poliisit oikeasti tekisivät työkseen? Konkreettisia ja käytännönläheisiä vastauksia ei ole vielä kuulunut.
Sisäministeriö ei olisi jostain syystä vielä halunnut tuota 900 000 euron summaa julki. Puhelinkeskustelussa kansliapäällikkö Ritva Viljanen vaikutti närkästyneeltä siitä, että A-studio aikoisi kertoa rahamäärän. Silti sisäministeriö on hyväksynyt poliisin esitykset, jotka ovat tällä hetkellä jo valtiovarainministeriössä. Rahasumma olisi ilmeisesti ollut julkinen vasta marraskuussa.
Aivan varmasti Jokelan ja Kauhajoen kouluampumisten jälkeen poliisi saa rahansa. Ja saa todennäköisesti myös pyytämänsä lisävaltuudet. Mutta edelleen on olemassa kysymys siitä, miten poliisin uusi erikoisryhmä oikein laittaa netin valvontaan? Mitä ryhmä käytännössä tekee?
Aiotaanko luoda jokin entistä helpompi kanava, josta ihmiset voisivat lähettää vihjeitä epäilyttävistä asioista? Voitaisiinko asiallisille vinkkaajille maksaa jokin pieni palkkio? Voisiko poliisi tehdä enemmän yhteistyötä sellaisten tahojen kanssa, jotka jo nyt tutkailevat internetin sisältöä?
Esimerkkinä on mainittava IRC-galleria, jossa on tällä hetkellä kymmenen valvojaa. Tosin IRC-galleriassa epäilyttävien asioiden löytymisen taustalla on usein ilmianto. Vertailun vuoksi sanottakoon, että IRC-galleriassa on yli kahdeksan miljoonaa kuvaa ja puoli miljoonaa käyttäjää. Joka päivä palveluun lisätään 70 000 kuvaa. Kymmenen valvojaa ei riitä mihinkään. Siksi luotetaan käyttäjien tekemiin käräytyksiin, joita kuulemma tulee paljon. IRC-galleriassa ollaan valmiita yhteistyöhön poliisin kanssa. Lisäksi jo nyt sieltä ilmoitetaan epäilyttävästä materiaalista entistä herkemmin poliisille.
Ei poliisi onnistu ikinä netin valvonnassa itsekseen. Toivoa sopii, että tuosta 900 000 eurosta riittää rahaa myös toimivien käytäntöjen keksimiseen ja soveltamiseen.