Ke 17.11.2010 @ 15:29Heikki Ali-Hokka, A-plus

Vaaliase oppositiolle

Suomen hallituksen kannalta Irlannin kriisi ei olisi voinut tulla tukalampaan aikaan. Oppositio - demarit kärjessä - meuhkasi jo keväällä Kreikan tukemisesta ja sai yllättävää tukea eduskunnan puhemieheltä Sauli Niinistöltä, jonka mukaan mitään yhteisvastuun velvoitetta euromaiden kesken ei olisi pitänyt olla. Nyt Irlannin sotku kaatui syliin - puoli vuotta ennen eduskuntavaaleja.

Viime päivien lopputulema oli hallituksen kannalta kuitenkin tyydyttävä. Irlanti torjui vielä rahoitusavun ja vihreällä saarella mietitään nyt kuumeisesti ulospääsyjä kriisistä. Vaikeata, se on. Irlannin valtio on syytänyt pankeilleen jo 30 miljardia euroa ja summa voi vielä kasvaa, Euroopan keskuspankin rahkeet ja halu irlantilaispankkien tukemisen suhteen alkaa loppua. Katseet kääntyvät kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n suuntaan.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen puski ajatusta vakuuksien saamisesta, jos Irlantia ryhdytään tukemaan. Alkuun kovinkaan moni ei painanut tykkää-nappia, mutta lopulta Katainen sai kohtalaisesti julkisuutta ja sen verran taustatukea, että saattoi hehkuttaa tyytyväisyyttään. Mitähän muuten vakuuksien mahdollisuuksien selvittäminen oikeastaan tarkoittaa?

Mutta veikkaus tuskin menee pahasti metsään, jos sanoo Irlannin kriisin olevan vasta alussa. Jos tulipalo lähtee kunnon roihuun, se ei voi olla näkymättä kotimaan politiikassa. Silloin niin kokoomus kuin keskustakin ovat kovilla. Kuka tietää vaikka perussuomalaiset vielä rynnisivät keskustan rinnalle ja ohi.

A-plus: Pelastakaa Irlanti
Ke 17.11. klo 21.40 TV1
A-plussan vieraana pääministeri Mari Kiviniemi, Kesk.

 

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu