Ma 13.07.2009 @ 14:33Tero Koskinen

Ryijy löysi tekijänsä

Oli vuosi 1961. Vastavihityt Leena ja Matti Hyvönen keräsivät kasaan häälahjarahana saadut markat ja suuntasivat helsinkiläiseen tavarataloon. Hyvöset olivat päättäneet juhlistaa liittoaan ostamalla yhteisen kodin seinälle ryijyn.

Irma Hallenberg oli valmistunut vuotta aikaisemmin Taideteollisen oppilaitoksen tekstiilitaiteen linjalta. Keväällä 1961 Taidekutomo Laura Korpikaivo-Tamminen osti Hallenbergiltä lopputyönä valmistuneen Luhti-nimisen ryijyn mallin, työpiirustuksen ja lankaväriehdotukset. Taidekutomon valmistamat ryijyt päätyivät myyntiin tavarataloon. Alkuperäisen kutomansa kappaleen Luhdista Hallenberg piti itsellään.

Helsingin keskustan tavaratalossa kaunis punainen ryijy miellytti Leena ja Matti Hyvöstä. Kun myyjä vielä kertoi, että sen suunnittelija on itse henkilökohtaisesti valvonut tämän ensimmäisen kappaleen valmistusta, oli valinta selvä - tämän ryijyn he haluaisivat kotinsa seinälle. Myyjän antamat tiedot Luhdin historiasta ja sen tekijästä Hyvöset kirjoittivat tarkasti muistiin paperilapulle, joka kiinnitettiin ryijyn taustalle.

Tänä keväänä ryijy otettiin ensimmäistä kertaa pois Hyvösten seinältä. Keravan taidemuseo halusi sen esille kotien taidetta esittelevään näyttelyyn. Ryijyn tiedot löytyivät tallessa säilyneestä muistilapusta. Hyvösten pitkän avioliiton symbolina kotia ja seinää lämmittäneestä ryijystä tehtiin juttu A-studioon. Siinä kerrottiin tavaratalon antaman tiedon mukaisesti, että ryijyn oli suunnitellut Irmelin Grönlund.

Ohjelman näki myös ryijyn todellinen suunnittelija. Sukunimi oli vuosien saatossa vaihtunut Hallenbergistä Haajaseksi. Huomattuaan juttuun päätyneen väärän tiedon Irma Haajanen otti yhteyttä Hyvösiin sekä taidemuseoon ja A-studion toimitukseen. Näin myös Hyvösille vihdoin selvisi rakkaan ryijyn todellinen suunnittelija.

Vei 48 vuotta, ennen kuin tavaratalon myyjän antama virheellinen tieto tuli oikaistua. Ilman Keravan taidemuseon näyttelyä ja A-studion juttua virheellisellä informaatiolla varustettu lappu piileksisi edelleen Hyvösten kotona ryijyn ja seinän välissä.

1 kommentti

Hei, yritin löytää kuvaa Luhti-ryijystä onnistumatta. Miten voisin nähdä tämän ohjelman uudelleen?

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu