Ke 03.11.2010 @ 14:36Heikki Ali-Hokka, A-plus

Maailman parhaan maan häpeäpilkku

Newsweek rankkasi Suomen hiljattain maailman parhaimmaksi maaksi. Koulutus, elämänlaatu, poliittinen ilmapiiri ja talouselämän dynaamisuus ovat täällä huippuluokkaa.

Terveydenhuollossa olemme sijalla 17. Se on ihan kelpo sijoitus, mutta merkittävästi alempi kuin neljässä edellämainitussa luokassa. Jotain on pielessä.

Hoitotakuu lupaa hoidon kuuden kuukauden sisällä, mutta esimerkiksi HUSin alueella toistatuhatta potilasta on joutunut odottelemaan hoitoonpääsyä tätä pidempään. Ylitöillä jonoja on sentään saatu lyhenemään. Henkilökunta väsyy, lääkärit uhkaavat karata yksityiselle puolelle, leveämmälle ja keveämmälle leivälle.

HUS haluaa nyt antaa lääkäreilleen mahdollisuuden nauttia yksityisvastaanoton ihanuudesta ja samalla sitouttaa nykyiseen työhönsä. Lääkärit voisivat siis virka-ajan ulkopuolella ottaa vastaan yksityispotilaita.

Matkassa on kuitenkin mutkia. Minkälaista korvausta lääkäreiden pitäisi maksaa siitä,l että saavat käyttää verovaroilla hankittuja laitteita? Pitäisikö heille antaa pääsy sairaalan tietojärjestelmiin? Miten varmistetaan, että tällainen systeemi ei vääristäisi kilpailua?

Paljon kysymyksiä vailla vielä vastauksia. Kaiken yläpuolella leijuu vielä peripohjoismainen ajatus terveyspalvelujen yhdenvertaisuudesta. Moni pelkää, että ajaudumme kolmen kerroksen väkeen: rikkaille yksityiset lääkäriasemat, keskiluokalle työterveydenhuolto ja lopuille rämettyvät terveyskeskukset.

A-plus: Julkinen vai yksityinen terveydenhuolto
katsottavissa Yle Areenasta

Vieraina kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaara ja ylilääkäri Juha Tuominen


 

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu