To 25.11.2010 @ 10:40Timo Harakka

Rohkeat äänestäjät, rohkeat poliitikot?

Minulla oli viime vuonna asuntolainaa sata viisikymmentä tuhatta euroa, jonka koroista sain vähentää yli kaksituhatta euroa. Mutta miksi olen ansainnut nuo rahat?

Asuntolainen korkovähennys on keskiluokan etu, jossa valtio menettää joka vuosi yli viisisataa miljoonaa eli puoli miljardia. Samaan aikaan Suomen valtio velkaantuu kovaa kyytiä ja tarvitsisi kipeästi tuon jättisumman.

Korkovähennys pitää yllä asuntojen hintakuplaa. Asuntojen hinnat ovat Suomessa nousseet tänä vuonna jopa Euroopan ennätystahtia. Se johtuu alhaisista koroista. Korkeat hinnat yhdistettynä halpaan rahaan pakottaa asunnonostajat velkakierteeseen.

Korkovähennys on siis tulonsiirtoa myös kiinteistönvälittäjille ja pankeille. Verovähennyksen ansiosta pankit kehottavat ylisuuriin asuntolainoihin, joilla voi kattaa myös muita velkoja ja remonttikuluja. Kotitalouksien velka on kaksinkertaistunut vuodesta 2002, siis kaksinkertaistunut. Se on tuhon merkki.

Korkovähennys hyödyttää omistavaa luokkaa, noin seitsemää sataa tuhatta kotitaloutta. Loput kaksi miljoonaa kotitaloutta joutuu meidän maksumiehiksemme – niistä suurin osa on pienituloisia.

Jos emme halua antaa tuota puolta miljardia valtion velanhoitoon, voimme toki käyttää rahan vaikka perusturvaan. Vähennystä perustellaan usein myös lapsiperheiden tukemisella. No laitetaan rahat vaikka lapsilisiin, niin jokainen lapsiperhe saisi keskimärin vuodessa tuhat euroa lisää.

Juuri nyt on loistava tilaisuus luopua verovähennyksestä, sillä korot eivät siitä nouse. Euroopan taantuman takia saamme joka tapauksessa nauttia alhaisista asuntolainan koroista monta vuotta. Siis nyt – tai ei koskaan.

Ongelma on se, että poliitikot eivät uskalla luopua tästä kohtuuttomasta ja vääristävästä edusta – siinä pelossa, että ahne keskiluokka nostaa metelin. En ole löytänyt yhtä ainoatakaan poliitikkoa, puhumattakaan puoluetta, joka näin vaalien alla uskaltaisi rohkeasti tarttua tähän epäkohtaan.

Mutta olemmeko me äänestäjät näin itsekkäitä ja lyhytnäköisiä? Voisimmeko antaa päättäjille viestin, että kyllä mekin kannamme vastuuta Suomesta ja osallistumme talkoisiin.

Olen perustanut Facebookin sivuston, jossa me äänestäjät lupaamme maksaa velkamme ihan itse. Ryhmän nimi on Vastuun ottajat. Rohkeat poliitikot tarvitsevat rohkeiden kansalaisten tukea.

Nyt katsotaan, ketkä ovat rohkeita päättäjiä ja ketkä ovat suosionkalastelijoita. Nyt katsotaan, ketkä kantavat vastuuta silloin, kun isänmaa sitä tarvitsee. Asuntolainan korkovähennys on aika siirtää historiaan.

 

5 kommenttia

Harakka olisi voinut ottaa kulutusluottoa asunnon ostoon, ei tarvitsisi huolehtia verovähennyksistä.

Harakka on hakoteillä. Korkovähennys asuntolainasta on tärkeä apu Suomessa,jossa edelleen asutaan hyvin ahtaasti.
Korkovähennys on viisaimpia tukimuotoja joita veronmaksajille on suotu: meidän kaikkien on pakko asua jossain. Jos asunnonhankintaa ei tueta,siirrytään entistä enemmän vuokra-asumiseen. Vuokra-asumisessa tavalliset tallaajat ovat varakkaiden armoilla( varakkaat eli suuri omaisuus ovat jo nyt valtiovallan erityisesssä suojeluksessa ilman Harakkaakin).
Minä kyllä maksan asuntovelkani itse mutta koroissa odotan saavani edelleen verovähennystä. Kun olen ottanut asuntovelkaa,olen luottanut että valtion sana pitää.
Kaikki velka meni asuntoon,käytetyillä autoilla ajellaan,ulkomailla ei rampata - ahneeksi en itseäni tunne kun maksan oikeasti veroa palkastani paljon enemmän prosentteja kuin tulonsa asuntojen vuokraamisesta saava onnekkaampi kansalainen! Häpeä Harakka,pistä ajatuksesi paremmille raiteille.

juuri niin. Nyt kun olemme lapsiemme saaneet talon valmiiksi ja velkaa on vallan hirveästi niin poistetanpa korkovähennys. Paitsi että meille jää vähemmän rahaa velan hoitoon, niin talomme arvo laskee koska asuntojen kysyntä vähenee. Näin ollen luiskahdamme näppärästi tyhjän päälle koska meillä on vastattavana velka jota asunnon tuleva arvo ei kata. Lisäksi käytössämme on tuhansia euroja vähemmän rahaa kuin laskimme joten olemme huomattavasti herkempiä taloudellisille vastoinkäymiseille. Meidän sukupolven juttu ei ole myöskään pysyvät nousujohteiset uraputket.

No niin, ystävälliset vuokralla asujat pääsevät ilkkumaan että oma vikanne. No niin varmaan, mitäs olemme ponnistelleet että olemme saaneet kohtuullisen tilavan asunnon perheellemme joka kaikin tavoin laskettuna vaikutti järkevimmältä tavalta järjestää asunto. Jos herra Harakalla on varaa luopua korkovähennyksestä niin ole hyvä vaan, mutta meitä asunto- ja opintolainan ja pätkätöiden keskellä eläviä lapsiperheitä ei ajatus hirveästi lämmitä.

Minua aina huvittaa suunnattomasti, kun jaksetaan kohkata asioista OMA asunto tai OMA talo. Herrijee, se on PANKIN omaisutta niin kauan kuin lainasta on senttikin maksamatta - johan se nähtiin 90-luvun laman aikana, kun pakkohuutokauppoja oli limittäin ja lomittain. Ne ainoat, jotka voivat puhua OMAsta asunnosta/talosta, ovat näitä optiomiljonäärejä tai lottovoittajia - tai sitten suuren omaisuuden perijöitä.

Ja korkovähennykset ovat mielestäni yksi hailee, jos niitä on tai ei ole. Kukin taaplaa tyylillään. Mutta Harakalta ihan hyvä blogikirjoitus, keep up the good work. ;)

Se mitä rohkeiden äänestäjien ja rohkeiden politiikoiden olisi hyvä tarkastella on "asioiden ajautuminen".
Hallituksen hirveistä ponnisteluista huolimatta harmaa talous on kehittynyt edelleen varsin suotuisasti. Ei voi välttyä ajatuksella, että joku tästäkin tekee tiliä.
Politiikkojen suunnattomista ponnisteluista huolimatta yhteiskunnan eriarvoistuminen kehittyy valtavin harppauksin. Tästäkin hyötyvät muutamat. Tosin tämän kehityksen päässä saattaa olla ikävä loppu.
Nämä asiat ovat myös poliittisia saavutuksia. Tosin niistä poliitikot ovat hyvin vaisuja kertomaan.
Äänestäjän on hyvä huomioida äänestyspäätöstä tehdessään näitä poliittisia "kuonailmiöitä".

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu