To 05.11.2009 @ 14:12Tiina Salumäki rikos- ja oikeustoimittaja A-studio

Näkemiin Destian hallitus!

Viime viikolla se sitten tapahtui. Vastuunkantoa vihdoinkin. Destian hallitus otti ja erosi.

Destian viimevuotinen hallitus sai huhtikuussa 2008 nimettömän ilmiannon toimitusjohtajansa Jukka Laaksovirran epämääräisistä bisneksistä. Laaksovirta selvitti tekemiään sopimuksia ja sai hallituksen luottamuksen. Elämä valtionyhtiössä jatkui entiseen malliin.

A-studio kertoi toukokuussa 2009 näistä epäilyttävistä sopimuksista ja Laaksovirralle tuli äkkilähtö Destiasta.

Destiassa tehdyn erityisen tarkastuksen tulokset julkistettiin viime viikolla. Yhtiön hallitus erosi syntyneen sopan takia. Tarkastuksen tulos ei ollut yllättävä. Siinä sai vahvistusta se, että toimitusjohtaja Laaksovirta käytti varoja yhtiön etujen vastaisesti ja ylitti valtuuksiaan tekemällä hallituksen selän takana suuria sopimuksia. Lisäksi Laaksovirta ei ollut raportoinut hallitukselle tekemisistään ollenkaan tai sitten jollain tapaa valheellisesti.

A-studio kertoi jo heinäkuussa Laaksovirran omintakeisesta valinnasta Destian johtoon. Erityisessä tarkastuksessa selvisi nyt ihan virallisestikin, että toimitusjohtajan valinnassa mokattiin.

Laaksovirta oli saanut puuhastella Destiassa aivan mitä häntä oli huvittanut. Siis käytännössä Destiassa annettiin johtajalle paljon valtaa ja vapauksia olemattomalla valvonnalla höystettynä. Luottamus toimitusjohtajaan oli kova ja postissa saapunut nimetön ilmianto unohdettu. Toimitusjohtajan tekemisiin ei kiinnittänyt huomiota sen enempää hallitus kuin tilintarkastajakaan.

Tilintarkastuksessa ei esimerkiksi huomattu Laaksovirran tekemiä sopimuksia, joiden on nyt kerrottu tuottaneen Destialle mittavat vahingot. Destian tilintarkastajana oli kevääseen asti Ernst & Young. Se kuittasi Destiasta noin 200 000 euron palkkiot vuonna 2008. Yksistään tilintarkastus maksoi Destialle 132 000 euroa viime vuonna.

Soitimme Destian tilintarkastajalle jo viime keväänä. Kysyimme ensimmäistä, toukokuun juttuamme varten sitä, eikö hän todellakaan ole huomannut mitään outoa tilintarkastustöissään. Tilintarkastaja ei halunnut vastata kysymyksiimme. Nyt vihdoinkin myös Destiassa ollaan kiinnostuneita tilintarkastajan toiminnasta. Hyvä näin, koska Laaksovirran epäillään aiheuttaneen kuusinumeroiset vahingot yhtiölle.

Destia-vyyhti alkaa kokonaisuudessaan olla pian paketissa. On tehty selvityksiä, niiden selvityksiä ja poliisitutkintakin. Poliisi epäilee seitsemää ihmistä rikoksista. Juttu siirretään nyt syyttäjälle syyteharkintaan.

Destiassa olisi kuitenkin yhä pöyhittävää. Siitä kertovat lukuisat toimitukseemme tulleet sähköpostit ja puhelut. Valtionyhtiöön tuntuu kytkeytyvän ympäri Suomen vaikka minkälaisia mahdollisia epäselvyyksiä ja rötöksiä. Näitä ”huolestuneita destialaisia” siis Suomen maassa vielä riittää. Onneksi.

 

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu