Ke 20.10.2010 @ 15:58Heikki Ali-Hokka, A-plus

Lisää pekkaperiä

Olen alkuviikon aikana lehtileikkeitä lukiessani törmännyt väitteeseen, jota ei hevin uskoisi: Suomi on tällä hetkellä kaivannaisteollisuuden kuumin maa. Faktat puhuvat kuitenkin väitteen puolesta.

Suomen maaperä on rikas, infrastruktuuri kunnossa ja metallien hinnat nousussa. Euroopan komissio julkisti kesällä listan taloudellisesti merkittävistä raaka-aineista ja kappas, niistä suurinta osaa löytyy Suomen maaperästä.

Buumi on jo olemassa. Myös valtio haluaa päästä siitä osaksi. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ehdotti. että valtio perustaisi ovat kaivosyhtiön - vanhoista kun hankkiuduttiin aikoinaan eroon. Ilta-Sanomat kommentoi Pekkarisen ehdotusta hauskasti: "Pekkarisen ehdotukset torjutaan usein lennosta, mutta tässä uusimmassa on järkeä."

Onhan siinä. Pekkarinen on jo saanut taustatukea valtion massinhoitajalta, Jyri Häkämieheltä.

Nykytilanteessa palkat pysyvät Suomessa, mutta voitot käärii kaivoksen ulkomainen omistaja. Niitähän riittää, sillä Suomen kaivoksista kotimaisissa käsissä on vain Talvivaaran nikkelikaivos Sotkamossa ja Outokummun kromikaivos Kemissä.

Ehkä tässä sittenkin olisi pelikenttää ketterälle yksityiselle yrittäjälle, Talvivaaran Pekka Perä on jo näyttänyt esimerkkiä.

Rahan lisäksi kaivospatruunaksi pyrkivällä pitäisi olla kärsivällisyyttä - kaivoksen perustaminen ei ole hätäisen miehen/naisen puuhaa.

A-plus katsottavissa Yle Areenassa
Vieraana Talvivaara-kaivosyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä


Lue aiheesta:
Uusi kaivoslaki huolettaa kaivosyhtiöitä
Kaivosala alkaa elpyä lamasta
Kiina-ilmiö vetää kaivosyhtiöitä Suomeen


 

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu