Ke 13.10.2010 @ 16:14Heikki Ali-Hokka, A-plus

Varallisuusveron muisto elää

Muistatteko vielä varallisuusveron? Kateusveroksi sitä kutsuttiin - tai ainakin rikkaat kutsuivat - ja se herätti vahvoja tunteita, herättää yhä.

Varallisuusverolla käytiin kauppaa Vanhasen ensimmäisen hallituksen aikana. Veron poistolla työnantajapuoli saatiin suostuteltua vielä yhteen tupoon ja manan majoille vero pantiin vuoden 2006 alusta. Varallisuusveron tuotto oli loppuvaiheessa melko pientä. Viimeisenä vuonna, 2005, valtio sai varallisuusverotuloja 85 miljoonaa euroa. Maksajien joukko oli kutistunut 28 000 suomalaiseen eli niihin, joilla oli omaisuutta yli 250 000 euroa.

Veron poisto oli kipeä paikka Vanhasen hallituksessa istuneille demareille. Moni rautakoura satutti sydämeensä niin, että otti ja jätti puolueen. Sitä pidetään myös osasyynä SDP:n tappioon vuoden 2007 eduskuntavaaleissa.
Viime aikoina varallisuusverosta on jälleen varovaisesti alettua puhua. SDP:n puoluehallitus koeäänesti asiasta toukokuussa, mutta silloin asia kaatui.

Vaan ei ehkä lopullisesti. Pääomaveroa ollaan korottamassa nykyisestä 28 prosentista mahdollisesti 30 prosenttiin. Jopa kokoomuslainen valtiovarainministeri Jyrki Katainen on puhunut sen puolesta, ja pitänyt korotusta oikeudenmukaisena.

Samaa sanaa pääomaveron korotuksesta käyttivät demaritkin esitellessään maanantaina varjobudjettiaan. SDP:n mukaan oikeudenmukaisuuteen kuuluisi myös osinkoverotuksen progressio. Ehkä oikeudenmukaisuuden nimissä demarit kaivavat koipussista vielä varallisuusveronkin.

A-plussan vieraana on SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen
A-plus ke 13.10. klo 21.40 TV1


Lue aiheesta lisää:
SDP ei vaadi varallisuusveroa takaisin
SDP haluaa pääomatuloveron progressiiviseksi

 

Asiasanat: 

5 kommenttia

Jos osinkojen verotus juurikaan nousee, niin maksan firmani voitot osinkojen sijasta itselleni pelkkänä palkkana ulos. Firmani saa vähentää nuo palkat verotuksessaan, joten firmani selviää selvästi pienemmillä veroilla kuin osinkoja maksamalla, ja itselleni jää enemmän jaettavaa. Itse voin olla aina välillä lomautettuna ja työttömänä. Ansiosidonnaisten päätyttyä palaan taas firmaan palkansaajaksi ja alan jakaa niitä rahoja, jotka kerääntyivät "työttömyyteni" aikana. Työuran päätyttyä jään eläkkeelle, jossa olen eläkesysteemin nettokuormittaja, koska elän tutkimusten mukaan todennäköisesti keskimääräistä pidempään, olenhan hyvätuloinen.

Ei SDP:llä näyttäisi olevan vakavasti otettavia uskottavia vaihtoehtoja. Pallo on hukassa demareilla ja myös Jutalla. Jos oppositiosta pääsee ulos, on oltava uskottavat vaihtoehdot. Kokoomus on ohjelmoinut ihmisen psyyken ovelasti omiin ohjelmiinsa.
Tähän ovat syyllisiä myös demarit itse.

Pääomatuloveroprosentin nosto korottaa heti vuokria, mikä kurittaa luonnollisesti köyhimpiä kansalaisia. Tätä ei täysimääräisesti kompensoida korottamalla opiskelijoiden, eläkeläisten ja pienituloisten asumislisää. Näin valtio saa kassaansa enemmän rahaa kuin maksaa Kelan kautta asumistukina. Todellisuudessa SDP:n varakkaille tarkoittaman veronkiristyksen maksavatkin köyhät vuokralla asuvat, joilla ei ole vaihtoehtoja. SDP:n verolinjausten ideanikkareilla on joko vakava tiedon puutostila tai vaihtoehtoisesti he omistavat sijoitusasuntoja.

Ansiokas aihe ja toteutus. Kannattaa kuitenkin muistaa, miksi varallisuusveron tuotto oli viimeisenä vuonna selvästi pienempi kuin 2004 (jolloin se oli vielä kunnioitusta herättävät 130 miljoonaa euroa)
Maksajien joukko "oli kutistunut", mutta ei itsestään, vaan se kutistettiin - juuri siksi, että valtion veromenetykset näyttäytyisivät pienempinä.
Veron poistajaksi joutunut valtiovarainministeri Eero Heinäluoma vieläpä vähätteli hiljakkoin (HS 24.8.) tuon 85 miljoonan euron summan alaspäin, 70 miljoonaan. Helsingin Sanomat ei tuota väärää tietoa oikaissut.
Koko stoori tässä:
http://timoharakka.blogspot.com/2010/08/heinaluoma-valehteli-varallisuusverosta.html

Kyllä, kansa väsyy tähän äärimmäiseen epäoikeuden valtakauteen!
Peruspäivärahasta peritään 20% veroa, joka tulo on ainoa tulo todella suurelle joukolle, mutta suunnilleen sama veroprosentti on toisilla tuhansien eurojen tuloista.

Mistä löytyy ymmärrys tällaiseen. Nämä ansiottomat tulot pitäisi ainakin ohjata kaikkia hyödyttävään pienyrittäjien auttamiseen, että voisivat työllistää näitä peruspäivärahalla olevia!

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu