Päästäkää lohi jokiin!
Pakko myöntää, olen lohihullu. Vuosi sitten keväällä elämäni ensimmäinen merilohi tälläsi kiinni raksiini. Varttitunnin sähläämisen jälkeen veneeni takakannella pötkötti 6,5 kilon merilohi –huusin, nauroin ja lähes itkin. Samalla kaikki kymmenet tyhjää pyydetyt kalareissut pyyhkiytyivät muististani.
Siiman päässä taistelevan lohen väsyttäminen on uskomaton kokemus. Olen päässyt seuraamaan veneeni takakannella kolmen ystäväni ilmeitä, kun myös he ovat saaneet elämänsä ensimmäisen lohen. Yksi istui veneen laidalla suu auki ja vain tuijotti hopeakylkistä kalaa. Toinen rääkyi ja hyppi. Kolmas tarjosi vapisevaa kättään ja kiitti minua tippa silmäkulmassa.
Jokaisen kalastajan pitäisi saada tällainen kokemus. Tulevaisuudessa se on kuitenkin mahdollista yhä harvemmalle, jos todella merkittäviä tekoja lohien puolesta ei tehdä.
Kuvatessani A-studion reportaasia lohesta tajusin, että ilman Tornionjokea lohi häviäisi lähes kokonaan. Kaikkien kalastajien saaliit olisivat istutusten varassa. Rahat valuisivat hukkaan, koska istutetuista lohenpoikasista lähes kaikki kuolevat jo ensimmäisen elinvuotensa aikana.
Tornionjoessa lohi lisääntyy vielä luonnonmukaisesti ja pitää yllä vireää elinkeinoa. Mutta myös Itämerellä lohta pyytävät ammattikalastajat ovat riippuvaisia siitä, että kutu onnistuu Tornionjoen latvoilla.
Kalastajilla ja tutkijoilla on harras toive: voimayhtiöiden on pakko avata väyliä patojensa ohi. Kemijoki, Kymijoki ja Iijoki tuottaisivat huimat määrät lohenpoikasia, jos niihin rakennettaisiin hyvät kalaportaat.
Kumpi on suomalaisille tärkeämpää, sähköyhtiön maksimaalinen tuotto vai lohien elämän jatkuminen?
Alla olevat keskustelut on siirretty sellaisenaan kyseisen aiheen keskustelupalstalle.
- - - - - - - - - - - -
A-studion reportaasi "Tornion lohen kujanjuoksu" nähdään TV1:ssä maanantaina 26.7.2010 kello 21:00, ja uusinta seuraavana päivänä kello 13:30. Sen jälkeen ohjelma on katsottavissa Ylen Areenassa kuukauden päivät.