Ti 28.09.2010 @ 13:22TImo Harakka

Jälkijättöinen jätekähinä

Suomen hallitus ilmoitti torstaina, että se lieventää jätevesiasetusta, josta on tullut jo melkoinen sotku.

Yli kahden sadan tuhannen kiinteistön jätevesien puhdistus sai lisäaikaa vielä kaksi vuotta. Kokonaan vapautetaan ne, jotka täyttävät tänä vuonna kuusikymmentäkahdeksan vuotta.

Hallitus ilmoitti seuraavaa: Valtioneuvosto pitää tärkeänä jätevesien puhdistusta koskevan sääntelyn pitkäjänteisyyttä ja ennakoitavuutta.”

Tämä varmaan naurattaa aivan kuoliaaksi niitä ikäihmisiä jotka eivät olleet osanneet ennakoida vapautusta ja olivat jo lainkuuliaisina noudattaneet valtiovallan määräyksiä. Yhtä hauskaa on varmasti niillä kuusikymmentä seitsemän vuotiailla, jotka eivät osanneet ennakoida syntymäänsä oikean vuoden puolelle.


Vihreitä on arvosteltu ja ihan aiheesta, että he istuvat hallituksessa joka rakentaa ydinvoimaa jota vihreät vastustavat. Mutta entäs tämä keskusta, joka nyt vastustaa verisesti keskustan itse hallituksen johdossa tekemiä lakeja ja asetuksia?

Jätevesiasetus annettiin jo seitsemän vuotta sitten. Se on itse asiassa Anneli Jäätteenmäen hallituksen harvinainen aikaansaannos.
Ja nyt Paavo Väyrynen ja ex-puoluesihteeri Jarmo Korhonen kiihottavat kansaa kapinoimaan keskustan omia päätöksiä vastaan, samoin kansanedustaja Hannu Hoskonen.

Mutta mikseivät lainsäätäjät vastustaneet lakia silloin, kun lakia säädettiin? Seuraava keskustalainen pääministeri Matti Vanhanen nimittäin toi jätevesiasetuksen vielä eduskuntaankin. Millaisia palopuheita piti Hannu Hoskonen, tai nykyään älämöivät kristilliset, perussuomalaiset, tai kokoomuksen Pertti Hemmilä?

Katsotaan eduskunnan pöytäkirjoja. Marraskuu nolla neljä – ei yhtään puheenvuoroa. Helmikuun kuudestoista nolla viisi – ei yhtään puheenvuoroa. Viimeinen käsittely kahdeskymmenes toinen helmikuuta nolla viisi. ”Keskustelua ei synny. Asia on loppuun käsitelty.”

No loppuun ja loppuun.
Kapinakepulaiset ja nämä muut jälkijättöiset olivat hiiren hiljaa varsinaisessa lainsäädäntötyössään eduskunnassa, mutta metelöivät nyt vuosien päästä median avulla.

Joka mediassa esiintyy höynäytetty vanhus, jolle huijari on myynyt kymppitonnin puhdistusvälineet.

Kun tämä summa kerrotaan kaikkien kiinteistöjen lukumäärällä, niin saadaan hirmuinen hinta. Jätevesiasetusta ankarasti vastustava Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto arvioi, että puhdistus maksaisi PAHIMMILLAAN kaksi ja puoli miljardia euroa. 

Tämä summa on siirtynyt sellaisenaan Aamulehden ja Helsingin Sanomien pääkirjoituksiin, mutta ilman sanaa ”pahimmillaan”. Hinta on kaksi ja puoli tai kolmekin kertaa suurempi kuin hallituksen arvio – sillä on selvää, että monet kiinteistöt pärjäävät paljon pienemmillä investoinneilla. Jopa alle tuhannen euron.

Mutta tämä on epädramaattista. Samoin se, että asetuksen ansiosta ympäristö puhdistuu ja järvet ja pohjavedet voivat paremmin. Se ei ainakaan kiinnosta ketään.


 

4 kommenttia

Kunnallisena ympäristöviranomaisena tuskastuu kiihkoiluun ja väärään tietoon jota jätevesiasetuksen toimeenpanon ympärillä liikkuu. Kerrankin asiallinen kannanotto tähän asiaan. Kiitos!

Loistojuttu on ottaa esille tämän koko kuvion hämäräksi jäänyt puoli. Eli mitä kaikkea vastustajat ovat saaneet aikaan ja joilla kansan päät käännetään ympäaristönsuojelua vastaan. Hyvä kun joku uskaltaa sanoa muutakin, kuin sitä samaa mitä muut tiedottavat.

Siinäs näette: Suomessa ei kannata olla lainkuuliainen - kenenkään! Lain laatijat eivät sitä ole, miksi siis kansalaisetkaan olisivat?

Anonyymi kirjoitti:

Kunnallisena ympäristöviranomaisena tuskastuu kiihkoiluun ja väärään tietoon jota jätevesiasetuksen toimeenpanon ympärillä liikkuu. Kerrankin asiallinen kannanotto tähän asiaan. Kiitos!

Miksi kukaan ei tiedä, mitä asian suhteen pitää tehdä? Ja kuinka paljon jäteasioiden kuntoonsaattaminen maksaa?
Jos meikäläisen vanhalla äitillä, ikää juuri se sopivat 67, on 40 vuotta sitten rakennettu omakotitalo, miksi kukaan ei kerro mitä pitää tehdä ja mitä se maksaa. Kuukausieläke on kuitenkin selvästi alle 1000 euroa, joten tähän suhteutettuna useiden tuhansien investointi ei ole pikkujuttu!
Ja ennenkaikkea, voisiko joku kertoa paljonko mummu saastuttaa Itämerta; asuu keskellä Suomea ja lähimmälle järvelle/vesistölle on matkaa yli 3 kilometriä. Epäilen, että kuormitus on aika pieni. Ei ne paskat kuitenkaan suoraan kuusen juurelle mene, vaan likakaivoon jonka loka-auto käy kerran vuoteen tyhjentämässä.
Etenkin, kun kuntien ja kaupunkien tilanne on näköjään tämä:
http://yle.fi/alueet/helsinki/2010/08/jatevetta_lorisee_vantaanjokeen_viela_vuosia_1940275.html

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu