Ti 08.03.2011 @ 10:22Timo Harakka

Kansan karvaiset edustajat

Eduskunta on liian miehinen, liian vanha – ja ennekaikkea liian rikas. Tilastokeskus on laskenut, että koko äänestäjäkuntaan verrattuna naiskansanedustajia pitäisi olla kaksikymmentä lisää. Alle kolmikymppisiä olisi pitänyt valita 37, valittiin viisi. Työttömiä olisi pitänyt valita kolmetoista, no yksi on sentään tullut kortistosta. Maistereita ja tohtoreita on äänestäjistä alle seitsemän prosenttia, mutta kansanedustajista yli puolet. Pelkän peruskoulun käyneitä edustajia on vain kahdeksan – vaikka pitäisi olla melkein kahdeksankymmentä.

Räikeimmillään eliitin ja kansan ero näkyy tulotasossa. Äänioikeutettujen enemmistö, siis yli viisikymmentä prosenttia, tienaa alle seitsemäntoista tuhatta euroa vuodessa. Pienituloisilla pitäisi olla yli sata kansanedustajaa, mutta onkin – kymmenen.

Nykyiset kansanedustajat ansaitsivat keskimäärin yli 90 000 euroa vuodessa. Se on yli neljä kertaa kansan keskiarvo. Ja tämä hajurako on kasvanut vaalista toiseen.

No tietysti uudestaan eduskuntaan pyrkivä kansanedustaja on pakosti hyvätuloinen. Hätkähdyttävää onkin se, että uutena valitut edustajat ovat yhtä hyvätuloisia. Siis köyhän on turha pyrkiä eduskuntaan. Ja tässä on vaalirahakohun alku ja juuri. Rikkaat ehdokkaat kilpailevat, kuka törsää mainoksiin eniten.

Kaikki tämä muuttuu nyt. Miltä näyttää eduskunta, jos perussuomalaiset saavat vaalivoiton?

Sukupuolten tasa-arvo ei taida kohentua. Viime vaaleissa perussuomalaisten ehdokaslista oli selvästi kaikkein miehisin (168 ehdokkaasta 126 miestä ja 42 naista). Niin on laskujeni mukaan tänäkin keväänä: 234 ehdokkaasta kaksi kolmannesta on miehiä (158) , ja kolmasosa naisia (76). Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä tulee hyvin karvainen.

Taloudellinen kuilu sen sijaan kapenee. Neljä vuotta sitten kokoomuksen ehdokkaiden keskimääräinen vuosiansio oli 70 000. Hyvin pärjäsivät myös keskustan ja demarien väki, vähän yli ja alle 50 000.

Perussuomalaisten ehdokkaat tienasivat keskimäärin puolet tästä ,noin 24 000 euroa vuodessa. Se alkaa olla jo lähellä äänestäjien keskiansiota. Siis kansan edustajia.

Kaikki mitä olen kertonut, perustuu Tilastokeskuksen erinomaisiin tutkimuksiin ehdokkaiden taustoista.
Vaikka tiedot ovat hyvissä ajoin valmiit, niitä ei ole koskaan uskallettu julkaista ennen vaaleja. Ei tänäkään vuonna, vahvistaa Tilastokeskuksen pääjohtaja Heli Jeskanen-Sundström.

On aika ihmeellistä, että olemassaolevaa tietoa ehdokkaiden sukupuolesta, tuloista ja koulutuksesta ei julkaista vaalien edellä, jolloin sillä on suurin merkitys yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tämä on viranomaisten sensuuria. Ainakin julkisen sanan täytyy vaatia, että tieto julkaistaan välittömästi ja Tilastokeskus ja Oikeusministeriö että palvelevat äänestäjiä. Kansan kuuluu tietää, kuka sitä edustaa – jos edustaa.
 

1 kommentti

Itse en ole niinkään miettinyt kansanedustajien taustoja, vaikka tärkeä seikka sekin. Ihan peruskoulun pohjalta harvalla edustajalla hyvästä aikomuksesta huolimatta on kompetensseja pärjätä toimessa ajaakseen kansan asiaa. Jokin taso siis tarvitaan, jotta ajamansa asia tulisi selväksi ja saataisiin eteenpäin.

Olen kuitenkin jo vuosia pohtinut kansanedustajan saamaa minimipalkaa, joka eduskunnan nettisivun mukaan on jo 6335€/kk. Ilmeisesti tämän päälle maksetaan vielä verotonta korvausta, joka hipoo 2000€/kk. En tiedä, millä peusteella korvausta maksetaan (matkat yms.?) ja kenelle. Huhu myös kertoo, että edustajat matkustavat ilmaiseksi julkisissa, mutta en tietämättäömänä voi ottaa siihen kantaa. Huomioiden, ettei pätevyysvaatimuksia ole, mikä on se konkreettinen aikaansaannos, mitä sillä palkalla (ja korvauksilla) kukin yksilö saa aikaan? Tulosvastuutahan ei ole, mutta pitäisikö olla jokin taho joka valvoo, kuinka edustaja työajan käyttävät? On siilillekin selvää, että suurin osa pyrkii eduskuntaan palkan tähden. Ymmärrän myös sen, että työ on henkisesti hyvin raastavaa, fyysisestikin mikäli työmatkoihin kuluu useita tunteja päivässä (perheet kun asuvat ympäri Suomea), jolloin työstä tulee saada asianmukainen korvaus. Ymmärrän myös tarvittavat ylityö- yms. asianmukaiset korvaukset. Mutta olen myös sitä mieltä, että rajansa kaikella.

En ole koskaan ajatellut asettuvani ehdolle, mutta ensimmäisenä haastaisin kaikki kansanedustajat luopumaan palkastaan 2000€/kk verran, jotka ohjattaisiin säätiön tms. toimesta erillisellä päätöksellä kulloinkin tarvitseville: vanhukset, lapset, lapsiperheet, yksinhuoltajat, opiskelijat yms. väliinputoajat. Kerroin tämän ajatuksen joskus tuttavapiirissäni, mutta minulle väitettiin, ettei sellaista olisi mahdollista yksittäisen kansanedustajan alkuun panna. Onko tosiaan näin? Mikä/kuka minua estäisi ja miksi? Ajatus on toki raakile, jota tulisi työstää... Miksei näin ole jo tehty?

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu