Ke 12.01.2011 @ 12:13Riku Siivonen

IPad tulee, journalismi huononee

Kävin matkalla. Tukholmassa kaikki oli oikeasti vähän parempaa kuin Suomessa. Jopa surkea journalismi on Ruotsissa surkeampaa kuin meillä.

Siitäpä esimerkki:

Joulun alla naapurimaassamme povattiin Ipadista ja muista liian-isoja-puhelimiksi-mutta-liian-pieniä-tietokoneiksi-laitteista joululahjahittiä. Joten muudan kuningaskunnan keski-ikäisistä miesskribenteistä päätti ottaa ja kirjoittaa IPadista pienen huolestuneen esseen Dagens Nyheteriin. "Klyftorna ökar", kertoi otsikko.

Sanomalehtimiehen pointti oli tämä: kuilut kasvavat ajattelijoiden ja kuluttajien välillä. Koska IPadilla ei voi kirjoittaa (tietysti sillä voi, mutta ei puututa nyt siihen), se vie meidät takaisin vanhaan maailmaan, joissa vain muutamat kirjoittivat ja muut lukivat heidän tekstejään. IPadin myötä me jotenkin menetämme jo alkaneen, ainakin näennäisesti demokraattisen kansalaiskeskustelun verkossa.

Eli siis. Kieltäkäämme kirjat, koska niitä lukeva ihminen ei kirjoita samaan aikaan itse.

Täytyy myöntää, että suomalaisten perinteisten paperiviestimien uutisointi teknologisesta murroksesta (joka vie niiden leivän) on ollut huvittavan alarmistista, Facebookilla on peloteltu oikein kunnolla. Mutta ei meillä, herregud, kukaan ole ihan tuollaista ajatusta sentään vielä saanut.

Mutta me olemme tietysti aina vähän perässä Ruotsia. Että jäädään odottamaan.
 

Asiasanat: 

3 kommenttia

Käsitys on kyllä esitetty aiemminkin ja useassa yhteydessä. Jeff Jarvis on kirjoittanut mielestäni parhaiten: http://www.buzzmachine.com/2010/04/04/ipad-danger-app-v-web-consumer-v-creator/

Hypin riemusta, jos tämä johtaa kommenttiosioiden eli Internetin likaviemäreiden katoamiseen. Olen miettinyt, mikä tiedotusväline uskaltaisi ensimmäisenä poistaa kommenttiosiot.

Jos hankkisin iPadin ainoaksi koneeksi niin kyllä oma tekeminen (videoiden editointi, kuvankäsittely, kirjoittaminen) vähenisi minimiin. Eli tavallaan se kyllä tukee passiivista selailua. Ei siinä ainakaan olla mitenkään helpotettu median tuottamista itse! Olisi hienoa kun yhdellä laitteella onnistuisi yhtä kätevästi niin leffojen katselu kuin videoiden teko itse, lukeminen sekä kirjoittaminen jne.

Kommentointi-osioista olisi muuten varmasti mahdollista saada fiksumpia kun ne suunniteltaisiin fiksummin. Jos kuka vaan voi anonyymisti sanoa mitä vaan ja tekstit ilmestyvät julkaisujärjestyksessä allekkain jutun alle eikä niitä voi arvottaa tms, niin ei voi odottaa ihmeitä.

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu