Ma 27.06.2011 @ 09:12Timo Harakka

Harakka: Mykän omistajan ääni

Jyrki Katainen yrittää lanseerata hallitukselleen nimeä Sixpack, mutta kun 88-sivuisen hallitusohjelman lukee, ainoa oikea nimi on Pupukuusikko.
Arkojen jänisten hallitus ei voi päättää mitään, kun demarit ja kokoomus torppaavat toisensa kaikissa avainministeriöissä. Jos Alexander Stubb yrittää hivuttaa Suomea Natoon, Erkki Tuomioja varmistaa, että näin ei käy. Työ- ja elinkenioministeriössä Jyri Häkämies ja Lauri Ihalainen pitävät huolen, että aina kun astutaan askel eteenpäin, astutaan samalla toinen taakse.
Näin Suomi pysähtyy neljäksi vuodeksi.

Häkämiehellä on toinenkin taistelupari, valtion omistajaohjauksesta vastaava vihreiden Heidi Hautala. Viimeksi Häkämiehen omalla kaudella ohjaaminen oli samaa tasoa kuin Jyrki Järvilehdolla.
Vaikka valtioenemmistöisen Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius oli kuohuttanut kansaa yli kymmenen miljoonan optiosaaliillaan, vasta lama lopulta leikkasi monopolimiesten lottopotit. Uuden haliltuksen ohjelmassa mainostetaan johdon palkkioiden ”kohtuullisuutta”. Nousukausi näyttää, miten ministeri Hautala joutuu asiassa kiemurtelemaan.
Vasta pakon alla Jyri Häkämies salli hallintoneuvostojen jäsenten palkkioiden julkistamisen ja vasta pakon alla hän lopetutti nuo poliitikkojen kultapossukerhot Fortumista ja Neste Oilista viime keväänä.
Neste Oilin hallintoneuvoston puheenjohtajana Heidi Hautalalla on kokemusta valtioenemmistöisestä yhtiöstä. Se ei paljon rohkaise. Kymppitonnin vuosipalkkiota vastaan hän katsoi sormiensa läpi sademetsien raiskausta, jolla Neste Oil saa Indonesiasta palmuöljyä niin sanottuun bio-dieseliinsä.
Ja Fortum satsaa edelleen ydinvoimaan, nyt siis vihreän ministerin omistajaohjauksessa. Samalla vihreät ovat hyväksyneet kolmasosan leikkaukset uusiutuvan energian tukiin. Siinä on taas taitelemista.

Uusi hallitus vakuuttaa, että yhteiskunnan omistamat yhtiöt kantavat yhteiskuntavastuuta. Kuulostaa järkeenkäyvältä. Hallitusohjelman viimeisillä sivuilla luvataan, että omistusohjausta vahvistetaan. Tästä Kauppalehti ehti jo ihmetellä (20.6.), miksi ihmeessä pitää erikseen korostaa yhtiön vastuuta henkilöstöstä.
Vastaus luettiin lehdistä tänään: Stora Enso joutuu maksamaan 5,8 miljoonan euron korvaukset näennäisistä YT-neuvotteluista, kun se lopetti Kemijärven tehtaan kolme vuotta sitten.
Suurimpana omistajana valtio ei käyttänyt ääntään, vaan seurasi mykkänä sivusta, kun Stora Enso sulki ja sulkee kannattavaa tuotantoa. Se on Suomessa halpaa. Samaan aikaan Nokia joutui maksamaan saksalaisille Bochumin-tehtaan sulkemisesta 40-kertaisen summan.
Sopivaa ehkä onkin, että kehitysyhteistyöministeri on myös kehitysalueministeri.

Mutta markkinataloudessa kun eletään, valtio on usein voimaton. Strategisesti tärkeiden valtionyhtiöiden lisäksi valtion omistusyhtiö Solidium pyörittää yli 8,2 miljardin euron omaisuutta. Valtio on myös Sampon suurin omistaja, mutta Björn Wahlroos ei paljon ohjausta kaipaa.
Kun Ruotsin hallitus halusi poistaa Nordean johdolta bonukset, suuromistaja Wahlroos palautti ne yhtiökokouksessa. Siinä nöyryytettiin kahden maan ministerit yhdellä kertaa.
Herra se on herrallakin – tai tässä tapauksessa, rouvallakin.

4 kommenttia

Katsoin 22.6 A-Studiosta Timo Harakan pakinan uudesta hallituksesta. Tyylilleen uskollisesti Harakka ivaa ja ironisoi asioita. Toimittajan on helppo esiintyä tällä tekniikalla, mutta se ei paljon anna kuulijalle. Mielestäni hyvässä pakinassa pitäisi selvemmin tuoda esille se, mitä toimittajan mielestä pitäisi tehdä hänen kritisoimassaan tilanteessa.

Timo Soinin populismi alkaa olemaan aika pienimuotoista ku vertaa siitä Harakkaan.

"Ja Fortum satsaa edelleen ydinvoimaan, nyt siis vihreän ministerin omistajaohjauksessa."

Tämän ihmeellisen kommentin perusteella tulee semmoinen fiilis, että Fortumin pitäisi vaihtaa aina strategiaansa sen mukaan, kuka istuu hallituksessa. Sehän on pörssiyhtiölle varmasti todella realistinen odotusarvo. Milloinkakohan näiden vasuritoimittajien päähän menee se, että vaikkakin valtio on suuri omistaja useassa pörssiyhtiössä, ei se voi alkaa puuttumaan yhtiöiden operatiiviseen toimintaan joka kerta, kun työpaikkoja katoaa tai yhtiön linja ei täydellisestä symboloi hallituksen aatteita.

Ilmeisesti valtion pitää kokonaan luopua pörssiyhtiöiden omistuksista, että vältytään tältä järjettömän lapselliselta odotusarvolta, että valtio joka kerta kääntää yrityksen operatiivisen johdon päät, kun yritys ei ajattele asioita suomilippis päässä.

Anonyymi kirjoitti:

Katsoin 22.6 A-Studiosta Timo Harakan pakinan uudesta hallituksesta. <a href="http://www.tyyli.com/">Tyylilleen</a> uskollisesti Harakka ivaa ja ironisoi asioita. Toimittajan on helppo esiintyä tällä tekniikalla, mutta se ei paljon anna kuulijalle. Mielestäni hyvässä pakinassa pitäisi selvemmin tuoda esille se, mitä toimittajan mielestä pitäisi tehdä hänen kritisoimassaan tilanteessa.

samaa mieltä!

Anonyymi kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:

Katsoin 22.6 A-Studiosta Timo Harakan pakinan uudesta hallituksesta. <a href="http://www.tyyli.com/">Tyylilleen</a> uskollisesti Harakka ivaa ja ironisoi asioita. Toimittajan on helppo esiintyä tällä tekniikalla, mutta se ei paljon anna kuulijalle. Mielestäni hyvässä pakinassa pitäisi selvemmin tuoda esille se, mitä toimittajan mielestä pitäisi tehdä hänen kritisoimassaan tilanteessa.

samaa mieltä!

sammoo miältä.

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu