Ma 29.11.2010 @ 15:55Timo Harakka

Suomi - euroalueen pelastaja

Jälleen kerran suomalaiset pääsevät takaamaan toisten velkoja. Ensin Kreikalle 1,6 miljardia, nyt Irlannille ”vain” puoli miljardia. Seuraavaksi on vuorossa Portugali, ehkä myös Espanja.Valtiovarainministeri Jyrki Katainen esiintyy sankarina, joka on pelastamassa euroaluetta totaalikatastrofilta. Tämä on laskujeni mukaan kolmas kerta, kun Suomi pelastaa Euroopan, ja joka kerta on mennyt vain hullummaksi.


Kun maailmanlaajuinen kriisi alkoi kaksi vuotta sitten, Katainen ilmoitti, ettei tästä kannata ”panikoitua”. Hänen mielestään Suomen talouskasvu ei järky eikä lisää lainaa tarvita. Heti perään Suomen vienti luhistui, teollisuus romahti ja lisävelkaa kerättiin kymmeniä miljardeja.


Onneksi ei panikoiduttu.


Suomi koki tuhoisan pankkikriisin 90-luvulla. Matti Vanhanen kehui, että muut EU-maat ovat kovasti kyselleet neuvoja. Ja kyllä Suomi onkin ollut esimerkki – nimittäin varoittava esimerkki siitä, miten asioita ei pidä hoitaa.Jyrki Katainen puolestaan ajoi kaikin voimin eurooppalaisten pankkien stressitestiä. Kun sitten ryhdyttiin puolivillaisiin ja ylimalkaisiin selvityksiin, Katainen juhli sitä suurena Suomen voittona.


Joka ikinen irlantilainen pankki selvisi testistä vaivattomasti. Nyt ne ovat kuralla ja ajautuneet valtion syliin ja euroalueen veronmaksajien eläteiksi. Nyt on myös Kataisen kellossa toinen ääni.

Stressitestit olivat huijausta, koska niiden pitikin olla. Hetkeksi tunnelma rauhoittui, mutta kun totuus on käynyt ilmi, paniikki on entistäkin suurempi. Sveitsiläispankki Credit Suisse arvioi äskettäin, että väärennetyt testit vain pahensivat tilannetta ja kasvattivat kuplaa. Siis Jyrki Kataisen suoranaisella avustuksella.


Myös Irlannin apumiljardit päätyvät lopulta luottokeinottelijoille. Vuonna 2013 pelurit joutuvat vihdoin kantamaan riskiä ihan itse. EU:n tuoreesta päätöksestä on kiittäminen Saksaa, Ranskaa ja komissiota – näin kertoo kansainvälinen lehdistö.

Mutta jos uskomme Jyrki Kataista, tämäkin on Suomen ansiota. Olemme saaneet ”harvinaisen puumerkin” tärkeään päätökseen, hän kehui.

Ja miksemme uskoisi Jyrki Kataista. Onhan hän monta kertaa aikaisemminkin pelastanut Euroopan. Jos Jyrki Kataiselta kysytään.

1 kommentti

Timo, kirjoitit asiaa.

Tiedätkö, olen ajatellut, että eurojen arvotus suhteessa kansalliseen valuuttaan epäonnistui pahasti - ja koska kansallisesti valuutan arvoa ei voida muuttaa, väärällä arvolla on pitkät jäljet.

Mikäli euroseteleissä olisi noudatettu samaa taktiikkaa, kuin kolikoissa, voitaisiin ongelmavaltioiden valuutan arvo puolittaa- seteleitä leikkaamatta.

Näin ongelmamaat saisivat juuri ansionsa mukaan.

Valuttaa toimisi maan sisällä kuten ennenkin, mutta ulospäin tapahtuisi arvon puolittuminen - eikä valuutan arvoa nostettaisi, ennen kuin maan talous on tasapainossa. Valuutta voitaisiin puolittaa, kuten Suomessa muinoin. Valtio ottaisi kaikilta puolet omakseen - ja hoitaisi ulkomaiden velkoja ja muita sitoumuksia "vapautuneella rahavarannolla" - ja maan kansalaisten pitäisi tuntea pelin tulokset nahoissaan. - Ei kuten nyt, kun toiset maksavat.

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu