Ma 01.02.2010 @ 14:25Tiina Salumäki, rikos- ja oikeustoimittaja, A-studio

Myrkkyhoitajan raskas näyttö

Viime viikolla Helsingin käräjäoikeudessa luettiin perushoitajalle sellaiset syytteet, että enpä ole vastaavia rikostoimittajan urallani kuullut. Pelkkä syytenipun läpiluku taisi kestää ainakin puoli tuntia.

59-vuotiasta helsinkiläishoitajaa syytetään viidestä murhasta, kuudesta murhan yrityksestä, varkauksista, pahoinpitelyistä ja huumerikoksista. Naisen epäillään vakaasti harkiten myrkyttäneen hoitamiaan vanhuksia. Hoitaja kiistää rikokset.

Epäilyjen tueksi poliisi on kuulustellut muun muassa kolmea epäillystä murhan yrityksestä selvinnyttä vanhusta. Heidän kertomuksensa on oikeudessa erittäin keskeisessä asemassa. Kysyin syyttäjältä viime viikolla arviota jutun kokonaisnäytöstä. Valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto ei halunnut arvioida sitä, riittäisikö poliisin keräämä näyttö tuomitsemiseen.

Yllättäen sain kuitenkin näytöstä arvion syytetyn puolustusasianajajalta Heikki Lampelalta. Hänen mielestään näyttö on niin raskasta, että tuomio voi hyvinkin uhata hoitajaa.

Vähän veikkaan, että moni asianajaja ei olisi vastaavaa kommenttia suustaan lipsauttanut.

Lampelan mielestä erityisen raskaita syytetyn kannalta ovat vanhusten kertomukset esitutkinnassa. Iäkkäät naiset kertoivat, etteivät ole itse ottaneet yliannostusta lääkkeitä.

Käytännössä poliisi on analysoinut epäiltyjen rikosten tekotapaa. Kun kuolemia tai myrkytyksiä on sattunut, epäilty hoitaja on aina ollut työvuorossa. Vanhuksista on löydetty samantyyppisiä lääkeaineita. Yhdessä tapauksessa vanhus oli vielä sairaalassa, kun poliisi tutki hänen kotinsa ja löysi myrkkyjugurttia lautaselta.

Useassa tapauksessa syytetty soitti ambulanssin ja kertoi puhelimessa vanhuksen yrittäneen itsemurhaa. Syyttäjän mielestä näin nainen koetti saada itselleen alibia ja vanhuksen pelastaneen sankarin mainetta.

Lisäksi nainen on syyttäjän mukaan lääkeorientoitunut, hamstrannut lääkkeitä ja kulkenut työvuoroissaankin taskut pullollaan pillereitä.

Kun epäilty myrkkyhoitaja on nyt ollut paljon julkisuudessa, poliisi on saanut uusia vihjeitä. Jutun tutkinnanjohtajan mukaan ihan asiallisia yhteydenottoja. Vihjeissä on kerrottu oudoista vanhusten kunnon heikkenemisistä ja epäilty, että syytetyllä hoitajalla olisi ollut tekemistä heikkenemisten kanssa. Poliisi selvittää vihjeitä vasta, kun oikeudenkäynti on istuttu alta pois.

Jutun puinti oikeudessa kestää maaliskuuhun. Sitten nähdään varmuudella, mihin asti näyttö oikeasti riittää.

 

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu