Pe 18.06.2010 @ 14:50Jyrki Richt, ohjelmapäällikkö, YLE Ajankohtaisjournalismi

SDP pakolaismyönteisin suurista puolueista

”Maassa maan tavalla” –lausunnoista arvosteltu SDP näyttää olevan pakolaismyönteisin, kun vertaillaan kolmen suurimman puolueen asenteita. Kokoomus taas kannattaa vahvimmin työperäisen maahanmuuton lisäämistä.

Tiedot ilmenevät YLE Ajankohtaisjournalismin SDP:n, Kokoomuksen ja Keskustan puoluekokousedustajille tekemästä kyselystä.

SDP:n kokousedustajista vain viidennes 19% on sitä mieltä, että Suomi myöntää liikaa oleskelulupia turvapaikanhakijoille. Keskustan kokousväestä tätä mieltä on lähes puolet (43%) ja kokoomuslaisista peräti enemmistö (53%).

Demareista 22% näkee, että oleskelulupia myönnetään liian vähän. Keskustalaisista näin ajattelee vain 4% ja kokoomuslaisista 7%.

39% demareista ajattelee, että turvapaikanhakijoille maksettavat tuet ovat liian suuria. Keskustalaisista tukien suuruutta kritikoi 64% ja kokoomuslaisista 71%.

Lähes kolme neljäsosaa kokoomuslaisista (76%) ja keskustalaisista (70%)vaatii, että Suomen valtion on lopetettava perheenyhdistämisissä matkakulujen maksaminen. Demareista vaatimukseen yhtyy alle puolet (45%).

Näyttäisi siis siltä, että maahanmuuttokritiikistä moititun SDP:n aktiivit suhtautuvat nimenomaan turvapaikanhakijoihin selvästi myönteisemmin kuin Keskustan ja Kokoomuksen kenttäväki.

Tämä johtopäätös saa tukea, kun kysyttiin Romanian kerjäläisistä. Reilu enemmistö kokoomuksen (69%) ja keskustan (65%) kokousedustajista vaatii kerjäämisen kieltämistä lailla, demareista taas yhtä suuri osa (64%) vastustaa ja vain runsas kolmannes (36%) kannattaa kieltoa.

Kun kysytään työperäisestä maahanmuutosta, asetelmat muuttuvat ja kokoomus puolestaan erkanee omille linjoilleen. Noin puolet eli 47% kokoomuslaisista haluaa, että työperäistä maahanmuuttoa lisätään. Keskustalaisista tällä kannalla on vain 27% ja demareista 25%. Viidennes demareista (22%) vaatii työperäisen maahanmuuton vähentämistä. Keskustalaisista vaatimukseen yhtyy 13% ja kokoomuslaisista vain 7%

YLE Ajankohtaisjournalismi toteutti samansisältöisen kyselyn SDP:n puoluekokousedustajille Joensuussa 29.5. (vastaajia 232) , Kokoomuksen edustajille Jyväskylässä 12.6. (vastaajia 121) ja Keskustan kokousedustajille Lahdessa 12.6. (vastaajia 623).

 

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu