Su 18.07.2010 @ 12:13Oili Orispää

Dallapén matkassa

Legendaarinen tanssiorkesteri Dallapé on herätetty ruususen unestaan. Oopperalaulajanakin tunnettu Juha Hostikka otti itselleen kunnianhimoisen haasteen ja kokosi eturivin muusikoista 12 miehisen orkesterin, jonka esikuvana on alkuperäinen 1930-luvun Dallapé ja sen ainutlaatuinen soundi.

A-studio seuraa*) uuden Dallapén valmistautumista tämän kesän ensimmäiselle keikalle. Reportaasissa käydään harjoituksissa, hypätään bändin keikkabussiin, kurkistetaan myös takahuoneeseen - ja seurataan orkesterin esiintymistä. Historiaa tarinaan tuo muun muassa 1960-luvun Dallapén laulusolisti Mikko Järvinen, joka kertoo muistojaan.

Hanuristi Martti Jäppilä perusti Dallapén vuonna 1925. Loistokausiaan orkesteri eli 30- ja 40-luvuilla, jolloin se teki pitkiä kiertueita ja soitti eri levymerkeille lähes tuhat levytystä. Dallapé tuli tunnetuksi loistavista muusikoistaan, joista useat olivat monitaitureita. Solisteina esiintyivät muun muassa Georg Malmstén, Matti Jurva, A. Aimo, Kauko Käyhkö, Olavi Virta, Veli Lehto ja Tauno Palo. Orkesterin historiassa on ollut ylä- ja alamäkiä, mutta se on soittanut ja levyttänytkin tälle vuosikymmenelle asti.

Juha Hostikka on vasta neljäs orkesterinjohtaja, jolla on oikeudet Dallapé-nimen käyttöön. Hän sai ne orkesterin edelliseltä johtajalta Juhani Lindroosilta, joka oli puolestaan perinyt ne isältään Eero Lauresalolta. Lauresalo oli Dallapén johtohahmoja 30-luvulla.

Hostikka on saanut orkesteriin mukaan Suomen huippumuusikoita kuten haitaristi Niko Kumpuvaaran, vibrafonisti Arttu Takalon, basisti Harri Rantasen ja rumpali Anssi Nykäsen, sekä useita eturivin jazzpuhaltajia. Solistina esiintyvät soul- ja blueslaulajana tunnettu Sami Saari sekä Juha Hostikka itse.

Kuvia orkesterin 85-vuotiselta taipaleelta ja uusimman Dallapén synnystä löytyy täältä. Ja soundia voi kuulostella täältä.

 

*) Ensilähetys TV1:ssä maanantaina 19.7. kello 21:00, uusinta tiistaina 20.7. 13:30, ja sen jälkeen tietysti Yle Areenassa, ainakin viikon päivät.

 

1 kommentti

dallape, hyvä tulo mutta kannattikohan piemmän päälle Sami SaaRi solistina. se on TAAS RAHASTUSTA TÄMÄ HOMMA. NO tanssi kansa suomenmaalla vielä tietää mikä on suosittua, ei kannata musiikkia raiskata jazz-laulajillaaa...

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu