Ke 15.09.2010 @ 15:20Ella Airas

Pakoon Facebookkia!

Kiinnostaisiko sellainen sosiaalinen media, jossa ei tarvitsisi katsoa mainoksia tai olla huolissaan yksityisyydestä? Uusin tulokas Diaspora* taitaa olla sellainen. Juttu on kuitenkin vasta ihan alussa.

Pääideana olisi käyttäjän yksityisyys ja omaehtoisuus. Välissä ei ole vallanpitäjää, kuten Facebook, joka voi halutessaan muuttaa sääntöjä kesken pelin. Diaspora* on tarkoitettu serverittömäksi ohjelmaksi, joka hajautetaan jokaiselle käyttäjälle. Tämä poistaa kokonaan omistus-käyttösuhteen ongelmat.

Neljä amerikkalaista tietotekniikan ja ohjelmoinnin opiskelijaa, Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer ja Ilya Zhitomirskiy, toivoivat projektin aikaansaamiselle 10 000, vaan saivatkin hups heijakkaa 200 000 dollaria lahjoituksia Diasporan luomiseen. Tosissaan ollaan.

Diasporan* lähdekoodi julkaistaan tänään. Kuka osaakin voi asentaa sen koneelleen ja alkaa kehittämään sitä. Me muut odotamme kunnes läjästä koodia on saatu paketti kasaan ja voimme alkaa käyttämään sitä. Odotan mielenkiinnolla minkälainen käyttöliittymästä tulee. Toivottavasti sellainen, jota normaalikäyttäjä osaa hyödyntää.

Diaspora* sai miettimään yksityisyyttä. Kiinnostaako Facebookin käyttäjiä yksityisyys tarpeeksi vai voittaako valmiin käyttöjärjestelmän helppous? Diasporahan siirtää tavallaan vastuun kuluttajille. Diasporassa* kiehtoo toisaalta juuri se, että kukaan muu ei hallitse dataani. Saan näyttää itsestäni kuinka vähän tai paljon tahansa. Minun ei tarvitse välillä käydä kurkkaamassa, onko facebook taas tehnyt muutoksia yksityisyyteeni. No, vielä ei ole mitään, mitä käyttää, joten tämäkin kaikki on vasta oletusta. Mielestäni tämä kuulostaa kuitenkin kokeilun arvoiselta jutulta.
 

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu