Pe 10.09.2010 @ 19:15Kai Byman, A-studio

Ollila valitsi väärän seuraajan

Mihin voi enää luottaa, kun Nokian toimitusjohtajakaan ei ole enää suomalainen? Kyse on historiallisesta muutoksesta Suomen kansantalouden lippulaivan johdossa, kun Olli-Pekka Kallasvuo korvataan kanadalaisella Stephen Elopilla!

Kallasvuon täytyi mennä, koska se paljon puhuttu luottamus -ja sen mukana kaikki muukin- yksinkertaisesti katosi. Vuosikymmenen takaisiin huippuvuosiin verrattuna Nokian osakkeen arvosta on haihtunut kokonaista 90-prosenttia. Varsin totaalinen romahdus siis -romahdus, joka tosin alkoi jo ennen OPK:n nimittämistä kännykkäjätin toimitusjohtajaksi kesällä 2006.

Älypuhelinten ja Applen haaste osoittautui sittenkin ylivoimaiseksi. Apple on Nokiaa melkein 10 kertaa arvokkaampi, vaikka Nokia myy puhelimia 10 kertaa kilpailijaansa enemmän. Myöskään internet-yhtiöiden -kuten Googlen- kasvavaan kilpailuun ei Nokia ole pystynyt vastaamaan.

Pari vuotta sitten BUSINESS WEEK -lehti arvioi, että pelkän Nokian brändin arvo olisi 25 miljardia dollaria. Nyt tällä summalla saisi jo koko yhtiön!

Nokia on 123 000 työntekijän jättiyhtiö, jonka kaikki ongelmat tunnutaan nyt kaadettavan lähtöpassit saaneen Olli-Pekka Kallasvuon niskaan. Potkut voi myös nähdä Nokian hallituksen pj:n, Jorma Ollilan yrityksenä pelastaa oma nahkansa. Markkinoilla odotettiin Kallasvuon eroa jo sen verran pitkään, että kohta olisi saattanut Ollilankin asema alkaa horjua.

Kallasvuon aikana erityisesti heikko pörssikurssi ja kielteinen julkisuus ovat piinanneet yhtiötä. Lukuisat ongelmat ovat suistaneet kännykkäjätin negatiiviseen syöksykierteeseen, jonka oikaisemisessa uudella toimitusjohtajalla takuuvarmasti riittää työsarkaa. Ellei oikaisu onnistu, Nokialle voi käydä samoin kuin Volvolle: kiinalaiset tulevat ja ostavat sen pois kuleksimasta.
 

4 kommenttia

Ei voi odottaa mitään uusia innovaatioita jos keksijät NCR:ssä nähdään vain kustannuksina,osa potkitaan pois ja loput saivat nöyrästi hakea paikkojaan uudestaan. sitten palkatut tungetaan 5 kerrallaan pieniin mielikuviksttomiin huoneisiin jotka on tarkoitettu parille henkilölle tuijottamaan kukin omaan nurkkaan. Tiloista vastuussa oleva saa bonusta kun on pienentänyt vuokrakustannuksia. tietenkään ei keksijöiltä kysytä miltä he haluaisivat, entisistä suunnitelijoista on tullut apaattisia pinnalla pysyjiä. Insinööriopiskelöijoiden keskuudessa ei Nokia ole mikään tavoite enää., Muutenkaan ei organisaatio ole toiminut Kallasvuon aikana, Nokia tarvitsisi psykoterapeutteja!

Anonyymi kirjoitti:

Ei voi odottaa mitään uusia innovaatioita jos keksijät NCR:ssä nähdään vain kustannuksina,osa potkitaan pois ja loput saivat nöyrästi hakea paikkojaan uudestaan. sitten palkatut tungetaan 5 kerrallaan pieniin mielikuviksttomiin huoneisiin jotka on tarkoitettu parille henkilölle tuijottamaan kukin omaan nurkkaan. Tiloista vastuussa oleva saa bonusta kun on pienentänyt vuokrakustannuksia. tietenkään ei keksijöiltä kysytä miltä he haluaisivat, entisistä suunnitelijoista on tullut apaattisia pinnalla pysyjiä. Insinööriopiskelöijoiden keskuudessa ei Nokia ole mikään tavoite enää., Muutenkaan ei organisaatio ole toiminut Kallasvuon aikana, Nokia tarvitsisi psykoterapeutteja!

Vähän kauempaakin on helppo havaita, että Nokian yrityskulttuuri on ajautunut aivan väärään suuntaan jo pitkään. Viittaan Simo Vuorilehdon tämänpäiväiseen kommenttiin Hesarissa, kun totean, että muinaisesta Kairamon innovatiivisesta teollisuusyritys Nokiasta on pikku hiljaa siirrytty instituutio Nokiaan, jossa innovoinnin sijasta on satsattu hallintoon ja kasvavassa määrin säästöihin. Tässä kehityksessä Ollilalla on keskeinen rooli jo omana tj-kautenaan. Lakimies Kallasvuo oli hänen valintansa ja jälkikäteen kaikkien on helppo sanoa, että valinta oli väärä - vaikka henkilössä sinänsä ei varmasti ole mitään vikaa. Lakimies huipputeknologiayrityksen johdossa on jo peruskonseptina outo. Ollilan uusi valinta näyttää valitettavasti jatkavan sikäli samalla linjalla, että hän palkkaa toimitusjohtajaksi henkilön, jonka osaamisen on tarkoitus paikata jotain tunnettua puutetta Nokian johtamisessa. Kallasvuon tapauksessahan kyse oli mm. nopeasta globalisoitumisesta, jossa ilmeisesti katsottiin tarvittavan vahvaa juridista osaamista. Tällä kertaa kyse on ohjelmistoteknologiasta, jota Nokia ei kuulemma hallitse yhtä hyvin kuin joku Apple. Siksi johtaja ohjelmistotalo Microsoftista tuntuu Ollilasta ilmeisesti hyvältä valinnalta.

Ollilan logiikassa on vain se huono puoli, että se ei ota huomioon, että etenkin high-end kännykät ovat huipputekniikan tuotteita, joiden tärkein myyntivaltti on haluttavuus. Sellainen saadaan aikaan vain kokonaisvaltaisella ja innovatiivisella visiolla, jonka pitää syntyä nimenomaan ylimmän johdon toimesta ja jonka toteuttamiseen koko tuotestrategia pitää perustaa. Apple on onnistuneesta strategiasta tietysti paras esimerkki, mutta kyllä RIM:llä ja Samsungillakin on selkeästi havaittava tuotestrategia - toisin kuin nykyisellä Nokialla, joka puskee markkinoille hiipuvaan tahtiin ja laatuun hyvin sekalaista sortimenttia ilman muista erottuvaa linjaa ja ominaisuuksia. Toivottavasti olen väärässä, mutta johtaja Microsoftin yritysohjelmistopuolelta ei taaskaan oikein tunnu natsaavan tähän tilanteeseen.

Teknologiayrityksen johtoon istuisi parhaiten ihminen, joka tuntee laaja-alaisesti tekniikkaa, ymmärtää mitä sillä voidaan tehdä, mihin kehitys on menossa ja osaa tältä pohjalta luoda uusia visioita (tai ainakin hyödyntää muiden visioita) - Kari Kairamo oli eräs tällainen. Näyttääkin siltä, että tj:n vaihdosta tärkeämpää olisi vaihtaa Nokian hallitus ja erityisesti sen puheenjohtaja.

Jostain kumman syystä ko. ohjelmassa, kuten niin monessa muussakin paikassa, Nokiaa verrataan itsepäisesti Appleen, vaikka nykypäivänä niitä ei juurikaan voi pitää toistensa kilpailijoina. Nokialla ei yksinkertaisesti ole iPodeja vastaavia tuotteita. Paljon oikeampi vertauskohde olisi Samsung, joka tosin tätä vauhtia ajaa nopeasti Nokian ohi millä tahansa mittareilla mitaten.

Elopin valinta oli sikälikin riskaapeli, että ei välttämättä vahvista Nokian heikkoapistettä- eli ohjelmistopuolta.

Nykyisessä valossa vaikittaa todennäköiseltä että yhteistyö Microsoftin kanssa syvenee. Ok Microsoft on maailman suurimpia ohjelmistovalmistajia. Sikäli kuulostaa hienolta 2. maailman 1. toimijaa alallaan on kimpassa.

Molemmilla on muutakin yhteistä: kummankin toiminta on ajan myötä muuttunut hieman mielikuvituksettomaksi. Myös Microsoftia uhataan oikealta ja vasemmalta- sen ohjelmistotuotanto on tietyllä tapaa jäykkää ja paikalleen jämähtynyttä: se ei ole tarjonnut viimeiseen 10 vuoteen mitään todellisesti mullistavaa. Todennäköisesti mm. Googlella ja Aplella on valoisa tulevaisuus edessään..

Minun epäilykseni heräsivät jo siinä vaiheessa kun Kallasvuo jäi kiinni Sveitsin tullissa kun unohti/ei viitsinyt tullata tavaroitaan.

Sinälläänhän kaikki tekevät virheitä. Mutta jotenkin tuollainen kämmi melkein heti alussa oli minusta suuntaa antava, varsinkin kun ei voinut olla varma että se oli vaan virhe.

Kallasvuo ei koskaan oikein vakuuttanut minua. Ikävä kyllä, varmaan on parasta mitä suomalainen elinkeino elämä voi tarjota.

En yhtään ihmettele että homma meni kanadalaiselle. Suomalaiset yritysjohtavat aina valittavat siitä että Suomessa ei makseta tarpeeksi heille. Mutta Nokiastahan näkee miksei: ei ole paljoa kenelle tarjota isoja rahoja isojen firman johtamisessa.

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu