Ti 13.10.2009 @ 16:38Jyrki Richt, Hannele Valkeeniemi, Ari Korvola

Silminnäkijä: Yle ei yritä kaataa ketään

VASTINE

YLE ei yritä
kaataa ketään

Pääministeri Matti Vanhanen syytti viikonvaihteessa Yleisradiota ”järjestelmällisestä pääministerin kaatoyrityksestä”(mm. HS ja AL 11.10.09). Pääministeri perusteli syytettä sillä, että YLE oli aikaistanut kohutun Silminnäkijä -ohjelman esittämisen juuri vaalirahoitustiedonannon ja luottamuslauseäänestyksen edelle.

On syytä vielä kerran toistaa, että YLE ei yritä kaataa ketään ja että Silminnäkijän sijoittelupäätökset on tehty riippumatta vaalirahatiedonannosta.

Toimittaja oli selvitellyt Nuorisosäätiön rakennuttamistoimintaa vihjeen perusteella jo syksystä 2008 alkaen. Toukokuussa 2009 sovittiin tuottajan kanssa, että aiheesta tehdään Silminnäkijä –ohjelma alkusyksyyn.

Vanhaselle tarkoitetun rakennustarvike-erän laskutuksesta kertonut lähde arvioitiin uskottavaksi, ja asian vakuudeksi pyydettiin kirjallinen vahvistus siitä, että henkilö on valmis kertomaan saman asian valaehtoisesti oikeudessa. Ilman tätä allekirjoitusta ohjelman tietoja ei olisi julkistettu.

Tuotantoaikataulu hyväksyttiin elokuussa. Ohjelma piti esittää 12.10.2009. Kun kuvaukset oli jo tehty, keskustapuolue tiedotti 18.9.2009 Matti Vanhasen presidentinvaalirahoituksesta. 20.9.2009 tiedotusvälineet nostivat laajasti esiin Nuorisosäätiön vaalirahoituksen. Samana päivänä sovittiin, että jo kuvattu ohjelma ajetaan nopeutetussa aikataulussa 28.9. ulos. Oli vaarana, että loputkin ohjelman uudet tiedot tulevat julki muissa tiedotusvälineissä. Virallinen muutos ohjelmasijoitteluun tehtiin maanantaina 21.9. Muutokset on dokumentoitu.

Vasta torstaina 24.9. klo 13.53 valtioneuvoston kanslia ilmoitti, että hallitus antaa vaalirahoituksesta tiedonannon. Tiedonannolla ja ohjelman ulostulolla ei ollut siis minkäänlaista tarkoituksellista yhteyttä, jota voitaisiin käyttää pääministerin kaatoyritysepäilyjen perusteena. Yleisradion riippumattomuus olisi saanut huomattavan kolauksen, jos olisimme siirtäneet ohjelman toistamiseen ja tarkoituksella tiedonannon jälkeen.

Silminnäkijän ainoa pyrkimys on ollut julkistaa hankkimaansa, yhteiskunnallisesti merkittävää tietoa.

Huomiotta on jäänyt myös se, että ohjelman toimittaja esitti 31.8. pääministeri Matti Vanhaselle haastattelupyynnön, jossa selvitettiin ohjelman aihe ja kerrottiin, että tarkoitus on kysyä myös Vanhasen oman rakennustyömaan ja Nuorisosäätiön suhteesta. Pyyntöön ei tullut koskaan vastausta.

Jyrki Richt
osaamiskeskuspäällikkö

Hannele Valkeeniemi
tuottaja

Ari Korvola
toimittaja

8 kommenttia

Roskaohjelmien välttämiseksi teille, Korvola, Valkeenniemi,Richt on myös laskutehtävä: 3 x 0 = 0 Katsonette peiliin ja kauan !
-ehkä onnistutte lasiin kaatamisessa ?

Arvoisa "osaamiskeskuspäällikkö" (hauska nimike, saunailloissako te noita keksitte?)
Omissa silmissäni koottujen selitysten uskottavuus kärsi melkoisesti huomattuani Korvolan nimen allekirjoittaneiden joukossa. Suosittelisinkin Korvolan siirtämistä pois aktiivitoiminnasta hetkeksi, vaikkapa nimikkeellä "osaamiskeskuksen tyhjäntoimittaja". Lisäksi käynti parturissa -halpakin saa varmasti ihmeitä aikaan- niin unohdamme taatusti miehen nopeasti ja hän pääsee aloittamaan taas puhtaalta pöydältä.
Mutta ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin: YLEn luontodokumentit ovat oikein asiallisia, varsinkin ne BBC:ltä ostetut.

Älkää nyt Richt, Valkeenniemi ja Korvola enää jatkako tätä
valehtelujen linjaa.

Ei me suomalaiset täysin tyhmiä olla. Ohjelma selvästi oli tarkoitettu Vanhasen kaatamiseen. Siitä ei kellään, jolla on pienintäkin järjen hiventä aivoissa, ole pienintäkään epäilystä. On täysin turhaa ilmoitella päivämääriä ns. päätösten tekoon.
Niitähän ns. toimittajilla on tapana tehtailla vaikka mihin aikaan jälkikäteen ja kukapa niitä todistaisi.

Kun ainoa todisteenne oli suullinen höpinä kostonhaluiselta ihmiseltä, oli törkeää, tarkoitushakuista ja moraalitonta
julkaista roskaohjelma.

Saahan sitä selitellä "lähdesuojan" suojassa. Yritys oli niin läpinäkyvä, ett sitä on kuitenkin turha selitellä. Sokea Reettakin tuon ymmärtää. Pisteet ja äänet valuivat Vanhasen laariin 100 - 0.

Tais demaritoimituksen Vanhas kaato yritys päätyä housutkintussa korpivaellukselle !

Siinähän selittelette.
Ottakaa huomioon että moni on tietoinen poliittisesta suuntautuneisuudestanne. Tunnen toimituspolitiikkanne myös sitä läheltä seuranneena, joten en tässä kirjoittele mitä sattuu.
Häpeän mediatyöntekijänä tekosianne. Ymmärtäkää jo katselijat ja kuuntelijat eivät ole puupäitä.

Off-nappi toimii toimittamienne ohjelmien alkaessa !

Kun on nyt selitelty, niin on kuitenkin unohdettu seikka, joka julkaistiin heti sen jälkeen kun oli todettu ettei kyseistä lautaa löydy pääministerin talosta, selitettiin ettei ohjelmassa väitettykään että kyseinen lautaerä olisi mennyt pääministerin taloon vaan jonnekin muualle?
Tämän jälkeen seliteltiin ettei ollut tarkoitusta kaataa Pääministeriä. Oliko kysymys nyt edellä esitetyssä valossa yhteiskunnallisesti merkittävä, kyllä oli koska aiottiin kaataa Pääministeri ohjelmalla jossa esitettiin perätön väite, motiivi lienee poliittinen, oletan.

Moi!
Ei tunnu Ylen selitykset uskottavalta, kyllä kyseessä oli hallituksen kaatamisyritys. Eiköhän tämä ole kapinaan rinnastettava hyökkäys yleltä valtiovaltaa ja pääministeriä vastaan. Kantkaa vastuu, Ylessä erotkaa tekijät!
Terv. Reima Oskari

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu