Helppo työ
Jälkeenpäin katsoen 90-luvun Suuresta Lamasta (näin se nykyään kirjoitetaan) nousu oli melkoinen menestystarina. Suomen talous ehti heilua kuilun reunalla, työttömiä oli puoli miljoonaa ja korot taivaissa, mutta vuosituhannen vaihteeseen mennessä olimme nousseet suosta. Suomen veti nousuun aggressiivinen verouudistus, devalvaatio ja elektroniikkateollisuus, siis Nokia.
Nyt olisi taas pakko päästä kuopasta ylös, eikä yksikään kolmesta aseesta ole enää käytössä. Veroja kyllä uudistetaan mutta 90-lukua maltillisemmin.
Viime viikolla eduskunnan tulevaisuusvaliokunta julkaisi raportin "Hyvinvointivaltion mahdollisuudet Suomessa". Raportti jäi melko vähälle huomiolle, vaikka siinä lyötiin melkoiset rätingit 2010-luvun Suomelle. Jotta Suomi säilyisi maailman parhaana maana, työpaikkoja pitäisi luoda vuosittain 25 000, työllisyysasteen nousta 77-78 prosenttiin ja työuran pidentyä loppupäästä 3-4 vuodella. Ja tämä kaikki vielä sillä edellytyksellä, että vientivetoinen Suomi saa apua ulkomaailmalta. Huh.
Tulevilla hallituksilla on edessään kova savotta, valtiovarainministereillä eritoten. Sauli Niinistö sanoi aikoinaan, että valtiovarainministerin työ "on helppoa, niin kauan kuin on vaikeaa". Jyrki Kataisella ja hänen seuraajillaan on nyt helppoa.
Lue aiheesta lisää: Kataisen mukaan hyvinvointivaltio on uhattuna
Osallistu keskusteluun aiheesta: Onko hyvinvointivaltio uhattuna?