Pe 31.12.2010 @ 15:46Jyrki Richt, päällikkö YLE Ajankohtaisjournalismi

Loukkaantuneita ja pottuuntuneita

Jostakin kolumnista jäi mieleen käsite ”loukkaantumisyhteiskunta”. Ja toden totta, erilaisista syistä henkisesti loukkaantuneisiin törmää tämän tästä. Milloin loukkaa koulun jouluvirsi, milloin sen puuttuminen, milloin naisten alistaminen, milloin miesten sorsiminen, milloin homofobia, milloin homojen hyysääminen. Lista on pitkä ja kasvamaan päin.

Loukkaantuminen tuottaa yleisönosastokirjoituksia, nettikeskustelua ja Facebook-ryhmiä. Kyseessä on nimenomaan koulutetun ja siisteissä sisäoloissa elävän kansanosan reaktioista.

Aiheet vaihtelevat, mutta yhteistä on se, että kannanoton motiivina on oma henkilökohtainen loukkaantuminen, ei niinkään kohteena oleva epäkohta. Ikiomaan, ainutlaatuiseen ja korvaamattomaan tunnemaailmaan on lyöty särö, ja se oikeuttaa vaatimaan syyllisen välitöntä eliminoimista.

Loukkaantuminen kumpuaa yksilön oikeuksia ja valinnanvapautta muutenkin korostavasta ajastamme. Parhaimmillaan loukkaantumisherkkyys kyseenalaistaa aiheellisesti totuttuja käytäntöjä ja torjuu jo ennalta kehnoja lakeja ja piittaamattomia viranomaistoimia.

Pahimmillaan loukkaantumisepidemia johtaa henkiseen nimby-ilmiöön: mikään, mikä ei sovi juuri minun pirtaani ei sitten kuulkaa käy, vaikka se saattaisi olla joidenkin muiden kannalta kovinkin toivottavaa ja perusteltua. Loukkaantumiseen nojautuminen tuottaa ahdasmielisyyttä, suvaitsemattomuutta ja empatian puutetta. Kokonaisuudet karkaavat näkökentästä. Yleinen ruikutusmentaliteetti leviää.

Toista ihmisryhmää voisi kutsua ”pottuuntuneiksi”. Heistä tuntuu, että monimutkaistuva maailma pyyhälsi ohi ja hylkäsi heidät ihmettelemään, mikä meihin oikein iski. He ovat pottuuntuneita maahanmuuttajiin, muslimeihin, optiomiljonääreihin, poliitikkoihin, homoihin, suomenruotsalaisiin, EU:hun, tehtaiden alasajoon, heikkoon sosiaaliturvaan, maaseudun tyhjenemiseen, jätevesiasetukseen, Kreikka-tukeen, vaalirahoihin, torkkupeittoihin ja ties mihin.

Timo Soinin ja perussuomalaisten kannatusbuumi on pottuuntuneiden suuri kokoontumisajo. Tärkeintä on ilmaista, että mitta alkaa olla täynnä tähänastista menoa.

Pottuuntuneiden viesti on vakava ja tärkeä. Joka seitsemäs suomalainen kokee jäävänsä sivuun yhteiskunnan valtavirrasta ja haluaa protestoida aktiivisesti.

Huhtikuun vaaleissa nähdään, paljonko gallupprotestista kanavoituu vaaliuurniin. Itse oletan, että protesti jää kertakuohahdukseksi, jolla ei ole syvempää vaikutusta politiikan pohjavirtoihin. Toki osa persujen arvokonservatismista suodattuu muiden puolueiden linjoihin, joka näkyy etenkin maahanmuuttopolitiikassa.

Merkittävin kysymys itse vaaleissa on se, vakiinnuttaako kokoomus johtavan otteensa Suomen politiikassa. Ja siirrytäänkö entistä määrätietoisemmin julkisten palvelujen ja hallinnon yksityistämiseen, jota Sitran, EVA:n ja EK:n poliittiset strategit juuri nyt yllättävän innokkaasti markkinoivat.

Loukkaantumisten aiheet, pottuuntumisen syyt ja poikkeuksellisen kiinnostavat eduskuntavaalit tulevat olemaan YLE Ajankohtaistoiminnan kiikarissa kevätkaudella 2011. Kriittisesti, totta kai.

7 kommenttia

"Itse oletan, että protesti jää kertakuohahdukseksi, jolla ei ole syvempää vaikutusta politiikan pohjavirtoihin." Toisin sanoen kun protesti jää realisoitumatta eduskuntapaikkoina ja politiikan muutoksena, menee tuolta pottuuntuneiden porukalta lopullisesti usko omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Sitten mennäänkin vaalista vaaliin 50 prosentin äänestysaktiivisuudella ja sehän vain ja ainoastaan hyödyttää hyväosaisia, jotka "valtakirjan saatuaan" jatkavat Sitren, Evan ja EK:n viitoittamaa tietä, josta taas seuraa, että pottuuntuneiden ja yhteiskunnan ulkopuolelle jääneiden määrä kasvaa, josta seuraa, että äänestysaktiivisuus laskee jne. Hiukan historiaa tuntevat vertaavat omaa aikaamme 1600-lukuun, aatelin vallan nousuun ja etuisuuksien kahmintaan, jonka lopputuloksena oli se, ettei enää ollut mitään jaettavaa.
En muuten yhtään ihmettelisi, että vaalien jälkeen syntyisi kolmen suuren hallitus, jonka tehtävänä on kampittaa pottuuntuneiden protestipyrkimykset. Loppujen lopuksi kolme suurinta puoluetta ovat yhtä ja samaa valtaeliittiä, jotka ovat keskenään jakaneet etuja alkaen poliittisista virkanimityksistä aina monimutkaisiin, eri järjestöjen kautta annettaviin piilopuoluetukiin saakka. Hiukan kyynisesti voisi kysyä, että mihin niitä vaaleja oikeasti tarvitaan,

Onneksi noiden loukkaantuneiden ja pottuuntuneiden välimuotojakin on, kuten niiden jokainen-on-oman-onnensa-seppä -ihmisissäkin. Kaikki ei ole musta-valkoista.
Vaikka soisin mielihyvin jokaiselle jonkin yllykkeen olla tyytymätön, se vetää aktiiviseksi.
Tosiasiassa, ainakin täältä susirajalta katsottuna, on turhankin paljon ihmisiä, jotka lammasmaisesti alistuvat kohtaloihinsa. He oikeasti syrjäytyvät liian suuren taakan alla. Heillä ei ole voimia antaa suurten tunteiden hetkauttaa sairauksien, vanhuuden, lastenhoidon, työttömyyden tuoman apatian takia, tai muuten tallatuksi tultuaan.
Tarvittaisiin Ihmestenpuolue, oikeesti. Oikeesti ihmisiä, jotka jaksaisivat taistella heikompiensa edestä. Ja tarvittaisiin myös ihmisiä, jotka voisivat uskoa mokomien vilpittömyyteen.
Puoluekoneistot ovat kaikki niin ryvettyneitä, että persut saavat varmasti myös niitä äänia, jotka haluttaisiin antaa tälle utopianomaiselle Ihmistenpuolueelle. Persut tulevat saaman siis ansiotonta arvonnousua.

Jos käy kuten kaikki odottavat siis, että Timo Soini kerää vaalivoiton, käy juuri siten kuin Jyrki Richt esittää. "Itse oletan, että protesti jää kertakuohahdukseksi, jolla ei ole syvempää vaikutusta politiikan pohjavirtoihin." Sillä puoluepoliittisen järjestelmän sisältä ei muutosta ole aikaan saatavissa. Eikä varsinkaan äänestämällä yhtä ihmistä. Sillä Persut ei ole puolue. Se on "perinteisten puolueiden" kyvyttömyyteen tyytymättömien vaaliorganisaatio uuden Messiaan valtaan saattamiseksi, vailla ratkaisuja niiden yleisten ja yhteisten asioiden hoitamiseksi, joiden vuoksi alun alkaen toivo menetettiin.

Ainoa tapa, joka tarjoaa edes pysyvän muutoksen mahdollisuuden on huolehtia siitä, että valituilta poistetaan kansan valtuutus. Se taas on rauhanomaisesti mahdollista ainoastaan siten, että JOKU MUU saa massiivisen äänivyöryn. JOKU MUU ei ole henkilö vaan äänestyslippu, joka on pakko hylätä. Muista siis äänestää, sillä nukkuminen ei ole kannanotto ensinkään. Hylättäväksi joutuva äänestyslippu on. Jos haluat lisätietoja ja perusteita googlaa vaikkapa "JOKU MUU hakki47".

Politiikan vakiiintuneita toimijoita harmittaa demokratian toimivuus. jos nykymeno ei miellytä voi vaihtaa puoluetta tai edustajaa. kirjoittavat epäsuoraan paheksuvat oikeutta käyttää ääntäään. muistakaa mitä vihreät tekivät ympäristöpolitiikalle. ympäristönsuojelu tuli osaksi jokaista isoa puoluetta. perusuomalaisten korostamat teemat ovat huonosti hoidettu suomessa myös kansan mielestä. onko mekanismia vaikea ymmärtää vai onko asia kirjoittajan oman edun vastaista?

Olen samaa mieltä nykyisin käydyistä suurista aiheista niihin nyt komentoimatta,sillä olen mielestäni aavistamassa sen asian tulevan esiin, kun ei nykyaikana saa komentoida toisia joutumatta ns.löyhään hirteen ja mitä useammin ns.väärää lopullista aihetta sivuavaa komenttia kirjoittaessa sinun läppäri tai muu tidonsiirto välineesi paikka ja aika paikannetaan ja mustiin pukeutuneet henkilöt ottavat tietosi talteen ja siitä alkaa lähi tarkkailu ja uusien mielipiteiden muokkaaminen.Onko uhka todellinen ja fantasy tarina siece fictionia,mutta poliittiset mielipiteet sähköisillä medioilla saa ihmisissä erinlaisia viha ärtymys ym. tunteita ehkä herkemmin kotosalla vapaassa ympäristössä,sanomaan mitä yleensä ajattelee,niin kuin minä esim. juuri nyt!

Tuo Sitran liittyminen oikeistolaiseen valtaplokkiin ei tunnu uskottavalta. Se on se Ahon entinen työpaikka ja hän nyt Nokian leivissä, joten mahdollista se on kuitenkin, Ja kyllä Richt sen varmaan on tutkinut. Eikö tieteen maailmassa ole tutkijoita joilla riittäisi kompetenssia kansantaloudessa, että voisi tuoda kokonaisvaltaisen talouskäsityksen vastapainoksi tuolle yksityiselle riistolinjalle. Sitten maan johtavista älyköistä on saatava innostumaan veronmaksuhalukkuudesta Tuomiojan mukaan. Kyllä äänestyshalukkuus pitää saada nousemaan niin, että se toteutuu myös osallistumisena ja uusien puolueiden löytymisenä. Sillä kokoomuksen kannattajat ja Kataiseen uskovat äänestävät muita aktiivisemmin ja kun oikeistohallitus toteutti jo lähes kaiken mitä EK,EVA,VKL,MTK, SOK/Kesko ja yks.kauppiaat, media vaativatkin niin puoluekohde säilyy. Jos kokoomukselle käy oikein hyvin, niin saattaa Natokin siintää rkp:n ja vihreiden kanssa.

Vain toimittajien ammattikunta on sellainen, joka ei milloinkaan loukkaannu eikä pottuunnu. Se vain tekee tutkivaa journalismiaan tyynen rauhallisesti valitsemalla suosikkinsa tai pottuiltavansa kohteen.

Ajankohtaisputki

Tuubin täydeltä asiaa!

A-tuubi on uusi monimuotoinen ajankohtaiskanava netissä!

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu