To 06.10.2011 @ 17:07Matti Rämö

21.12.2012: Teksti-TV pelastaa maailman!

Tuottaja Matti Rämö vierailee blogissamme ja kirjoittaa 30 vuotta täyttävästä Teksti-TV:stä.

YLE Teksti-TV:llä on yhä miljoona päivittäistä käyttäjää 30 vuoden taivalluksen jälkeen. Miljoona. Viikkokäyttäjiä on lähes kaksi miljoonaa, netissäkin 200 000. Teksti-TV on selvinnyt elinvoimaisena rajujen teknologisten ja organisatoristen mullistusten läpi maya-intiaanien kalenterin suuren muutoksen kynnykselle saakka. Välineen on yksinkertaisesti pakko olla hyvä.

30-vuotta täyttävällä YLE Teksti-TV:llä on päivittäin noin miljoona käyttäjää

7.10.1981 Suomen mediamaailma muuttui radikaalisti. Tosin tuona keskiviikkona aivan heti suuren muutoksen huomasi arjessaan Ylen insinöörien lisäksi lähinnä vain tuhatkunta ahvenanmaalaista, jotka olivat jo pari vuotta seurailleet Ruotsin SVT:n teksti-tv:tä, ja hekin olivat 7.10. vain teknisesti potentiaalista yleisöä. Pari päivää myöhemmin tätä mediakokeilua markkinoitiin kodintekniikkamessuilla. Projektille oli annettu kaksi vuotta aikaa näyttää tarpeellisuutensa. Epäilijöitä riitti, mutta kansa äänesti jaloillaan ja marssi kauppaan. Laitekysyntä ylitti kaikki odotukset. Vuodessa tuhat ahvenanmaalaista oli monistunut sadaksituhanneksi mannersuomalaiseksi. Ja tämä kauan ennen sosiaalisten medioiden verkostoja, silloin kun ihmisillä oli aikaa kertoa kasvokkainkin: ”.. että hei tämmöinen ihme juttu, naapurin Erkki on hankkinut, lottorivinkin voi tarkistaa, jos ei ehdi saunasta arvontaa katselemaan.”

Katso video: Teksti-tv mullisti tiedonvälityksen

Alun perin huonokuuloisten apuvälineeksi suunniteltu teksti-tv toi suurena uudistuksena katsojalle mahdollisuuden sanella omia aikataulujaan. Uutiset, säät ja urheilutulokset pystyi lukemaan silloin kuin itse ehti. No ainakin melkein, sillä Yle ei vielä tuolloin lähettänyt tv-signaalia ympäri vuorokauden. Unettomat ja perusyökukkujat joutuivat odottamaan vuoteen 1991, jolloin TV1 aloitti yöllisen testilähetyksen, mikä mahdollisti myös Teksti-TV:n katsomisen. Toinen järisyttävä uudistus oli reaaliaikaisuus. Kun esimerkiksi Tshernobyl posahti, niin tilanteen kehitystä pystyi seuraamaan Teksti-TV:stä myös ylimääräisten uutislähetysten välissä. Niin tai siis sitä mukaa, kun tietoa tapahtumasta saatiin. Vuonna 1986 oli vielä mahdollista, että uutinen vuosisadan suurimmasta ydinonnettomuudesta saadaan maailmalle kahden ja puolen vuorokauden viiveellä.

Uutisfriikkien lisäksi erityisesti urheiluihmiset osasivat arvostaa reaaliaikaisuutta. Karkkitaivaan portit avautuivat saranoita myöten auki. Enää ei tarvinnut odottaa aamunlehtiä, jotta voisi tarkistella ottelujen kulkua ja miettiä strategiaa seuraavan vakioveikkausrivin hahmottamiseksi. Analyysiin pääsi käsiksi muutaman minuutin viiveellä tosiaikaisista tapahtumista. Ja sitä mukaa kun urheilun lajijärjestöt havahtuivat uuden uljaan maailman aamunkoittoon, urheilufanituksen reaaliaikaisuus lisääntyi. Nykyään kiekkoliigaa voi seurata nopeammin Teksti-TV:stä kuin Radio Suomen live-seurantalähetyksestä. Ennen kuin selostus on ehtinyt siirtyä Äijänsuolta Raksilan ja Hakametsän kautta Nordenskiöldinkadulle, niin tieto punanuttujen yli- tai alivoimasta on jo Teksti-TV-sivulla 221. Otteluiden seuraamiseen ei tarvita näkö- tai ääniyhteyttä, mikä mahdollistaa myös sen, että itse kukin voi puuhailla askareitaan ja käydä sitten välillä kuikuilemassa, että missäs kohtaa ottelua nyt mennään. Tällaisesta ei osattu edes uneksia ennen Teksti-TV:tä.

Internetin aikakauden koitettua hätäisimmät asiantuntijat ehtivät ennustaa Teksti-TV:n surkeaa rappiota kohti museovitriinejä kivikauden fossiilien joukkoon. Mutta yllätys, yllätys, medioiden kilpailuasetelma onkin syventynyt symbioottiseksi yhteisoloksi. Globaalin tietotulvan muututtua hillittömäksi tsunamien sarjaksi, Teksti-TV:n rooli on muuttunut köyhän miehen internetistä kiireisen miehen internetiksi. Selkeästi jäsennetty, katsauksenomainen ja luotettava tieto maailman menosta tai yön kiekkotuloksista suodattuu esiin aamupuuron aikanakin muutamalla napin painalluksella, nopeammin ennen kuin oma kannettava tai pöytäkone on ehtinyt saada itsensä edes toimintakuntoon. Eikä Teksti-TV:n reaaliaikaisuus ole mihinkään kadonnut. Olisi melkoisen putkinäköistä väittää Teksti-TV:tä vanhanaikaiseksi välineeksi vain sen takia, että se on ollut edellä omaa aikaansa eikä sen ole tämän vuoksi tarvinnut radikaalisti uudistua.

Katso video: Teksti-tv pysyy ajan hermolla, välittämättä ajan hampaasta

Nettiin verrattuna Teksti-TV on toki visuaalisesti rujo, mikä on kuvallisen viestinnän valtakaudella puute kerronnassa. Teksti-TV ei ole mediaseksikäs väline, ja visionäärien uusi eliittisukupolvi pohtii jälleen Teksti-TV:n kuoppaamista muinaismuistojen joukkoon. Ikään kuin muoto olisi niin paljon sisältöä ja toiminnallisia ominaisuuksia tärkeämpää. Ikään kuin ilmaisumuodon jatkuva ja kiihkeätahtinen kehitys vilkkuvine hilavitkuttimineen olisi tärkeämpää kuin sisältö. Sitä paitsi muotoseikkojen stabiilisuuskin voi olla yllättävän suurelle joukolle ihmisiä tärkeä asia. Ettei tietoa tarvitse joka kuukausi etsimällä etsiä erinäköisestä mediaympäristöstä. Että muutosten pakkotahtisuudesta löytyy suvantopaikka sellaisellekin, joka haluaa kuitenkin seurata, mitä maailmalla tapahtuu. Kaiken lisäksi YLE Teksti-TV:n sisältö on yllättävän laaja, suosittelen tutkimusmatkaa 800-sivuille.

Todellinen uhka oli vuosituhannen vaihteen digiuudistus. Konsepti-ihmisten lobbaamana päättäjien joukko oli oivaltanut, että perinteisen Teksti-TV:n lähetyslaitteiden uudistaminenhan on oiva säästökohde, kun uusi interaktiivinen super-tekstitv syrjäyttää vanhan kokonaan. Laitteiston rapautuminen tapahtui viiveellä, ja vuoden 2006 sähkökatkoskokeilun epäonnistuminen rusautti koneistoa kunnolla: TV2:ssa piti lähettää supistettua sisältöä puoli vuotta. Super-tekstitv hiipui epäonnistuneiden teknohuumakokeilujen joukkoon, ja perinteisen Teksti-TV:n arvostukseen havahduttiin uudestaan. Seuraava uhka oli analogisten lähetysten loppuminen, kun markkinoille vyöryi alussa liikaa halpisbokseja, joiden teksti-tv-ominaisuudet oli toteutettu hävyttömän huonosti. Teksti-tv:hän on nimenomaan eurooppalainen ilmiö, ja välineen arvostusta eivät kaikki aasialaiset laitevalmistajat oikein ymmärtäneet. Digiboksien ominaisuuskirjo on yhä olemassa, ja se näkyy muun muassa niin, että teksti-tv-fontti voi näyttää oudolta, grafiikka voi toistua eri tavalla ja häiriöalttius vierekkäisten sivujen hetkelliselle päällekkäin menolle voi olla herkempää. Tästä pienestä soraäänestä huolimatta Teksti-TV:n toimintavarmuus on hyvä, todellisia ongelmatilanteita on harvoin.

Pahin laitekantamuutoksen pelko on takana, ainakin seuraavaan suureen tv-teknologiauudistukseen saakka. Keskustelu tv-katselun siirtymisestä jollain pitkällä aikavälillä täysin kokonaan nettiin on sitten aivan oma scifi-arvuuttelunsa. Mutta optimistisena väittäisin, että jos nyt niin kävisikin vastoin kohtuullisia rationaalisia epäilyjä, sanotaan vaikkapa vuonna 2032, niin tässäkin suuressa mullistuksessa Teksti-TV voisi kulkea mukana jossain, vähän muuttuneessa roolissa, sillä Teksti-TV on yksinkertaisesti hyvä ja toimiva väline ja konsepti. Niin kauan kuin Teksti-TV:n olemassaolon jatkuvuutta voidaan pitää todennäköisenä, niin kauan on aivan turha pelätä maya-kalenterin nykyisen ajanjakson päättymistä. Teksti-TV aikoo olla olemassa vielä 21.12.2012 luoden katseen luottavaisena seuraavaan maya-ajanjakson vaihtumiseen 394 aurinkovuoden päähän.

10 kommenttia

Hyvä artikkeli. Lisäisin vielä, että teksti-tv:stä löytyy multimediakännyköihin ladattavana sovelluksena. Hyödyllinen, luotettava, nopea ja selkeästi näkyvä. Mutta saadaanko grafiikka tulevaisuudessa näkymään myös 3D:nä?

Suomessakin kaupoissa ja myydään televisioita, joissa on sisäänrakennettu internetliitäntä. TV kiinni internet-kaapeliin niin koko internet aukeaa television kuvaruudulle. Näiden televisioiden sisään on rakennettua tätä varten selain. Mutta niiden käyttömukavuudessa on vielä toivomisen varaa. Saman internetliitännän kautta televisio mahdollistaa esimerkiksi Skype-viedopuhelut. Koko perhe voi olohuoneessa siihen osallistua kun pidetään yhteyttä vaikka toiselle puolelle maailmaa tuttavaperheeseen. Ja tämä on vasta alkua. Ennen oli TV-näyttö ja sitten erikseen tietokonenäyttö (= internet). Nyt ne ovat yhdistymässä kovaa vauhtia.

Tästä huolimatta olen edelleen myös perinteisen teksti-tv:n käyttäjä. Sitä kautta katson esim. mitkä ovat aamu-tv:n aiheet. Mutta useasti on käytyt, että teksti-tv:n aihelistaa ei ole päivitetty ja todelliset aiheet ja aikataulut ovat erilaiset. Tämä harmittaa. Toinen mitä teksti-tv:stä tarvitsen monesti on Seutulaan saapuvien lentokoneiden ajantaiset laskeutumisarviot. Pelaa hyvin. Siitä näkee, onko aikataulun mukaan klo 19 saapuva kone todella tulossa klo 19 vai vasta kello 21.

parasta mitä ikinä on keksitty! en tiedä miten voisin elää ilman!!

Kännyköiden ominaisuudet ovat kiinni niiden ohjelmistoista, eli siihen ei Teksti-TV:ssä pystytä vaikuttamaan. Vanhoissa tv-vastaanottimissahan on tavallaan tällainen kolmiulotteisuuden elementti olemassa, kun valo tulee takaa ja kun grafiikassa käytetään yhden pikselin mustia viivoja, niin yllättäen grafiikkaan tulee eloa, kun kuvaan keskittyy. Nykyisissä litteissä näytöissä tämä efekti on heikompi.

Lentoaikatauluista sen verran, että nyt 7.10. juhliin saimme mukaan myös Oulun lennot sivulle 425 Tampereen ja Turun tietojen rinnalle. Aamu-tv:n tiedot tulevat toimitukseemme klo 14, ja sivu 399 päivittyy näillä tiedoilla klo 18 seuraavaa aamua varten. Viime aikoina on Aamu-tv:ssä reagoitu ajankohtaisiin aiheisiin entistä lyhyemmällä varoitusajalla, ja nämä muuttuneet tiedot eivät ole enää ihan aina ehtineet mukaan sivulle 399.

Kiitos -txt-tv! Olen täysin samaa mieltä :))

Jatkossa Teksti-TV:stä olisi kiva löytää esim. ohjelmien alkuperäiskielinen tekstitys. Tällä voisi olla hyviä vaikutuksia suomalaisten kielitaitoon pitkällä tähtäimellä.

Euroviisuissa kokeiltu Twitter-Teksti-TV oli mainio idea. Toivottavasti vastaavaa nähdään myös jatkossakin. Olisi hienoa nähdä tulevaisuudessa kunnon interaktiivista menoa ja osallistuvaa kansalaisuutta.

Lopuksi, Teksti-TV on hyvä esimerkki siitä, että sisältö on tärkeämpää kuin muoto. :)

Tweettailua varmaankin jatketaan erikoistilanteissa. Vieraskielisen ohjelman tekstitys alkuperäiskielellä on mainio idea, ja sitä on takavuosina jonkin verran kokeiltu kieli-tv-ohjelmissa, mutta valitettavasti vaikeutena ovat kustannuskysymykset, eikä ohjelmista välttämättä edes ole tekstityksiä alkuperäiskielellä.

Olisko mahdotonta saada teksti-tv sisältöön ihan oikea REST tyyppinen API, jota voisi käyttää sivujen hakemiseen? Nytkinhän on toki mahdollista suodattaa HTML-parserilla varsinainen leipäteksti sivuilta erilleen ja sitten muokata teksti näkymään miten haluaa, mutta on se vähän työlästä ja virhealtistakin. Lisäksi olisi kiva saada APIn kautta tieto viimeksi muuttuneista sivuista.

Tästä olisi se hyöty, että voisi tehdä näyttäviä ja esimerkiksi mobiililaitteisiin optimoituja ja personoitavia sovelluksia teksti-tv:n sisällön käyttöön.

Tällainen API on kuulemma jo olemassa, sen käyttämiseen tarvitaan omaa Apikeyta. Hyvin perustellut pyynnöt voi lähettää Teksti-TV-toimitukseen, ja me lähetämme ne sitten eteenpäin oikeudet myöntävälle taholle. Toimituksen osoite on teksti-tv(at)yle.fi. Mailin otsikkoon kannattaa rautalangasta vääntää asia jo valmiiksi, eli esim. Teksti-TV:n API-avainoikeudet tms.

Olen yksi niistä miljoonasta päivittäin Teksti-Tv:tä käyttävästä henkilöstä. Toivon todella että voin käyttää sitä jatkossakin, joka päivä.

Todella moni Suomalainen aloittaa aamun avaamalla tekstitv:n sivun 235.

Älkää vain uudistako tekstitv:tä. Esim. urheilun sarjataulukot ei ole missään muualla maailmassa niin hyvin kuin Suomessa ja ylen tekstitv:ssä.

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu