Suomettumisen viimeinen rasvakupla puhkesi
Voihin ja punaiseen maitoon mieltyneet suomalaiset saatiin 70-luvulla uskomaan, että voi tappaa. Kansankäännytys liittyi tietysti Kekkoseen, Maalaisliittoon ja suomettumiseen... vai liittyikö sittenkään?
Palataanpa vuoteen 1972. Itä-Suomea piinaa korkea sydän- ja verisuonitautikuolleisuus. Voihin ja punaiseen maitoon mieltyneet Pohjois-Karjalan asukkaat kuolevat ennen aikojaan. Tilanteesta huolestuneen maaherra Esa Timosen (Maalaisliitto) aloitteesta käynnistetään Pohjois-Karjala -projekti.
Pohjois-Karjala-projekti: "Oli pikkusen vastenmielistä lähteä sinne lenkille aluksi..."
Samaan aikaan Kekkonen (Maalaisliitto) ja Brežnev keskustelevat Zavidovossa Suomen tavoittelemasta vapaakauppasopimuksesta Euroopan talousyhteisön EEC:n kanssa. Neuvostoliitto epäilee sopimuksen vaarantavan Suomen puolueettomuuden. Kekkonen pyrkii hälventämään neuvostojohdon epäilykset ja lupaa henkilökohtaisesti taata maiden välisten suhteiden säilymisen muuttumattomina sopimuksesta huolimatta.
Tammikuussa 1973 poikkeuslain voimin Kekkosen toimikautta jatkettiin neljällä vuodella ja suomalaiset aloittivat raskaan taivalluksen voista margariiniin. Isänmaan hyväksi, kansan parhaaksi.
Poikkeuslaki - margariinimiesten salaliitto?
Tässä kohdassa voi kysyä, haluttiinko Maalaisliiton taholta suomalaisten yhdenmukaisuutta vahvistaa margariinikilvoittelun myötä? Olisiko voi ollut liian ylellistä, länsimaista?
Epäilykset salaliitosta saavat vahvistusta vuonna 1978, kun Pekka Puska valitaan Pohjois-Karjala-projektin johtajaksi. Kolmikanta on valmis, kun alusta lähtien projektissa mukana ollut Kekkosen noteeraama lupaus (ks. IS 15-9-2010) liittyy Keskustapuolueeseen (Maalaisliitto). Suomettumisen tunnuksiksi nousivat usko voin pahuuteen ja Neuvostoliiton hyvyyteen.
Katso Kekkosen ajan ravintoympyrä
Suomalaiset oppivat käyttämään margariinia ja juomaan rasvatonta maitoa, kunnes Neuvostoliitto vuonna 1991 hajosi. Rauhaomainen rinnakkaiselo alkoi kuulostaa naurettavalta ja naapurista sai alkaa sanoa myös ikäviä asioita. Yksi totuus kuitenkin säilyi: voi tappaa!
Hypätään syyskuiseen torstai-iltaan vuonna 2010. Puoli yhdeksän uutisten jälkeen televisiossa käynnistyy A-Talk-keskusteluohjelma. Studiossa istuu Pekka Puska ja vuonna 1967 syntynyt kirurgi Taija Somppi. Mustanvyön karateka Somppi on putsannut tuhansia verisuonia eikä hän ole löytänyt yhtäkään voin aiheuttamaa kolesterolitukosta. Somppi ravistaa vihaisena Puskan silmien edessä pientä putkiloa, jossa on asiakkaan suonesta otettu tukos: SE ON KALKKIA, EI KOLESTEROLIA, huutaa Somppi.
Puska pyörittelee silmiään, kun kuva siirtyy Tommi Kankaan keittiöön. Vapautuneen oloinen mies paistaa iloisena silakoita voissa ja todistaa rasvaisen juuston puolesta. Kilot ja väsymys on kaikonnut. Toisin oli vielä muutama vuosi sitten. Tommi söi margariinia ja painoi yli sata kiloa. Hän oli uskonut siihen mihin muutkin suomalaiset, voin pahuuteen ja Neuvostoliiton hyvyyteen. Suomettumisen viimeinenkin rasvakupla on puhjennut.
11 kommenttia
Pe 17.09.2010 @ 19:58
Hauska kirjoitus, mutta tätä olisi voinut kärjistää vielä enemmän, jotta kaikille olisi selvää, että kyseessä on parodia.
A-talk -ohjelmakin kyllä lähenteli parodiaa keskusteluohjelmasta, kun lääkäri esitteli suorassa lähetyksessä valtimokalkkeutumaa, esittäen vallankumouksellisena tietona, että tukkeutuma on kalkkia. Ilmeisesti hän laskeskeli, että esiintymällä TV:ssä räväkästi, saa mainetta ja näkyvyyttä ja siten lisää kysyntää ja myyntiä luontaistuotekaupalleen ja yksityisvastaanotolleen.
La 18.09.2010 @ 19:50
Kyllä se on nähty jo moneen kertaan kun ravintosuosituksia pääsevät tehtailemaan elintarviketeollisuuden edustajat ja edunvalvojat. Puska ei ole muuta kuin alhainen lobbari, joka muusta maailmasta poiketen toimii myös virallisena suosituksia jakavana tahona.
Suomettuminen, maan tapa, hyvät veljet.. hyi saat*** kun oksettaa suomalaisuus.
La 18.09.2010 @ 21:07
Kyllä se on nähty jo moneen kertaan kun ravintosuosituksia pääsevät tehtailemaan elintarviketeollisuuden edustajat ja edunvalvojat. Puska ei ole muuta kuin alhainen lobbari, joka muusta maailmasta poiketen toimii myös virallisena suosituksia jakavana tahona.
Suomettuminen, maan tapa, hyvät veljet.. hyi saat*** kun oksettaa suomalaisuus.
Jos Pekka Puska väitti A-Talk-ohjelmassa,että Somppi vain mainostaa luontaistuotteitaan, voisi ihan hyvin väittää, kuinka Puska itse on tukenut margariiniteollisuutta kasviöljyjä puolustaen.Margariineilla ei ole ole kovin paljon tekemistä luonnollisten kylmäpuristettujen kasviöljyjen kanssa. Margariinit ovat vain kovetettuja kasviöljyjä, jotka muuttuvat elimistössä haitallisiksi transrasvoiksi, jotka taas nostavat haitallista kolesterolia. Kuten Kari Salminen ja Taija Somppi sanoivat, pitäisi keskittyä omega-6 ja omega-3-rasvahappojen väliseen suhteeseen eikä luokitella rasvoja tydyttymättömiin ja tyydyttyneisiin rasvahappoihin. Jos käyttää paljon vain margariineja, saa liiaksi omega-6-rasvahappoja.Omega-6-rasvahappojen liikasaanti taas ylläpitää jatkuvaa tulehdustilaa kehossa.Siksi kalaöljyt ja rasvainen kala on avainasemassa tasapainottaakseen tätä omega-rasvahappojen suhdetta.
Su 19.09.2010 @ 12:48
Kyseessä täytyy olla kepun sisäinen kamppailu K-linjan ja Virolaisen kannattajien välillä.
Su 19.09.2010 @ 16:15
Nythän on keskustan kannatus mennyt alaspäin jo jonkin aikaa ja keskustalaiset ryvettäneet itseään oikein kunnolla. Voikin arvostetaan huonommaksi kuin margariini hinnan perusteella. Eikös hyvä ole yleensä kallista.
Jospa maidontuottajamme saivat ohjelmasta paremmat yöunet ja toiveita elantonsa jatkumoon ja se OIKEA Keskusta lisää kannatusta!
Voin syöjä nyt ja AINA, maistuu nimittäin hyvälle!
Su 19.09.2010 @ 19:55
Mielestäni rasvakeskustelua pitää käydä tässä ja nyt, vetämättä hirveästi menneisyyteen päin: medikalisaatio, lääketieteellinen hallitseminen, standardoitu ravinto-opillinen dogmaattisuus. Toimittajien pöydällä on aineksia, mutta - riittääkö järki?
La 28.12.2013 @ 18:21
Mielestäni rasvakeskustelua pitää käydä tässä ja nyt, vetämättä hirveästi menneisyyteen päin: medikalisaatio, lääketieteellinen hallitseminen, standardoitu ravinto-opillinen dogmaattisuus. Toimittajien pöydällä on aineksia, mutta - riittääkö järki?
Ei ikävä kyllä riitä. Toimittajat eivät tunnu löytävän objektiivista totuutta millään. Aina on vaarana tallata jonkun varpaille. Lisäksi he eivät osaa lukea tutkimustietoa. Pelkästään tutkimusten (virheellisiä ja vääristeltyjä) yhteenvetoja. Miksi kukaan toimittaja ei kiinnostu siitä asiasta, että tulokset ovat AINA myönteisiä sille taholle, joka niitä rahoittaa. Ja suositukset muokataan NIIDEN tahojen etujen mukaisiksi, joka ne kustantaa. THL on nyt lääkemafian hallinnassa uuden johtajansa myötä. Viljat ja margariinit ovat terveellisiä, koska rahoittajana on tahot, jotka kärsisivät MITTAVAT taloudelliset tappiot, mikäli tutkimustulokset osoittaisivat ne epäterveellisiksi. Lisäksi vielä lääketehtaiden rahoittamat tutkimukset... ne TOKI osoittavat kiistatta, että statiineja pitää syödä ja että kakkostyypin diabetesta on hoidettava kalliilla lääkkeillä jne. Kun ihmiset paranisivat ihan ilman lääkekustannuksia oikealla ravinnolla. Tätä ei tietenkään voida tutkia, koska muuten tulisi monon kuva takamukseen. Kun astuttaisiin liian isoille ja vaikutusvaltaisille varpaille. Näin se vaan on!
Ma 30.12.2013 @ 00:08
Mielestäni rasvakeskustelua pitää käydä tässä ja nyt, vetämättä hirveästi menneisyyteen päin: medikalisaatio, lääketieteellinen hallitseminen, standardoitu ravinto-opillinen dogmaattisuus. Toimittajien pöydällä on aineksia, mutta - riittääkö järki?
Ei ikävä kyllä riitä. Toimittajat eivät tunnu löytävän objektiivista totuutta millään. Aina on vaarana tallata jonkun varpaille. Lisäksi he eivät osaa lukea tutkimustietoa. Pelkästään tutkimusten (virheellisiä ja vääristeltyjä) yhteenvetoja. Miksi kukaan toimittaja ei kiinnostu siitä asiasta, että tulokset ovat AINA myönteisiä sille taholle, joka niitä rahoittaa. Ja suositukset muokataan NIIDEN tahojen etujen mukaisiksi, joka ne kustantaa. THL on nyt lääkemafian hallinnassa uuden johtajansa myötä. Viljat ja margariinit ovat terveellisiä, koska rahoittajana on tahot, jotka kärsisivät MITTAVAT taloudelliset tappiot, mikäli tutkimustulokset osoittaisivat ne epäterveellisiksi. Lisäksi vielä lääketehtaiden rahoittamat tutkimukset... ne TOKI osoittavat kiistatta, että statiineja pitää syödä ja että kakkostyypin diabetesta on hoidettava kalliilla lääkkeillä jne. Kun ihmiset paranisivat ihan ilman lääkekustannuksia oikealla ravinnolla. Tätä ei tietenkään voida tutkia, koska muuten tulisi monon kuva takamukseen. Kun astuttaisiin liian isoille ja vaikutusvaltaisille varpaille. Näin se vaan on!
Ma 30.12.2013 @ 00:15
No, Taija Sompin verisuonikirurgina esiintymisen eväät olisi ohjelman tehneiden toimittajien pitänyt myös paremmin taustoittaa. Kolesterolikin se muuttuu kalkiksi suonten seinämiin. Se tieto kuuluu jo lääkärin perusopintoihin ja useimmat lääkärit sen opinnoistaan muistavatkin.
Kumma juttu, että yksi rasva jaksaa rassata ihmismieliä. Syökää ja juokaa hyvät ihmiset ihan mitä viisaaksi näette. Ja uskokaa mitä tahoa parhaaksi katsotte. Sillähän siitä pääsee.