Ke 06.05.2009 @ 13:50Seija Aunila

Muumi-matkamittari ja Hattivatti-merimerkit

"Kuinka kauan kestää ennen kuin ollaan perillä? Meneekö siihen yksi Muumi?"

Näin kysyi tyttäremme, kun ajelimme autolla kohti venerantaa yli viisitoista vuotta sitten. Muumeista oli muodostunut kiinteä osa elämäämme. Muumijakson pituus oli viisivuotiaalle paljon helpompi ymmärtää kuin puolituntia. Jatkossa aikamitta jalostui vielä Muumiin ilman alkulaulua ja Muumiin alkulaulun kanssa.     

Kun sitten pääsimme veneelle (aika: yksi Muumi ilman alkulaulua), niin seuraava kysymys oli: "Ajammeko veneellä Hattivattimerelle asti?" Hattivatti meri oli Saimaalla se kapea virtapaikka, jossa oli paljon vihreitä ja punaisia merimerkkejä. Merimerkit huojuivat virran mukana samalla tavalla, kun Hattivatit. Hattivatit sähköistivät Hattivattimeren. Sen tunsi siitä, että vene longerteli kapeassa uomassa.

 

Hattivattien saari

Näihin aikoihin tyttäremme eli voimakasta prinsessakauttaan ja jalkapalloa pelaava poikamme oli erityisen kiinnostunut koneista ja laitteista. Jos tytöt ovat prinsessoja ja pojat pelaavat jalkapalloa, niin onko huuliharppua soittava, vaelteleva Nuuskamuikkunen tyttö vai poika? Niiskuneiti on tyttö ja Pikku Myy on poikatyttö. Muumipeikko ja Muumipappa ovat tietysti poikia, mutta Nuuskamuikkunen... mikä erottaa tytön ja pojan? 

 

Muumipeikko ja pyrstötähti

Jos ihminen on näkymätön, niin voiko hän kulkea seinien läpi? Onko näkymätön Ninni oikeasti näkymätön, vain tuntuuko hänestä vain siltä? Miksi ihminen muuttuu näkymättömäksi ja miksi se muuttuu taas näkyväksi?

Näkymätön Ninni

En muista miten nämä Muumipohdinnat päättyivät. Ehkä joihinkin tuli ratkaisu ja jotkin asiat vain unohtuivat. Niin voimakkaasti Muumikausi oli lapsiimme vaikuttanut että, kun tyttäremme tänä keväänä kirjoitti ruotsin ylioppilaskirjoituksissa, niin hän harjoitteli kirjoituksiin katselemalla YLE Areenasta Muumilaakson tarinoita.

Minä muistelen Muumikauttamme katselemalla Elävästä arkistosta Muumitarinoiden koskettavimpia kohtia. Äitinä ei pysty vieläkään katsomaan liikuttumatta sitä kohtaus missä Muumimamma tunnistaa pikkuhirviöksi muuttuneen Muumipeikon. Nyyh.... 

Taikurin hattu

3 kommenttia

Olen itsekin katsellut arkistostanne Muumilaakson tarinoita ja muistan ennestään aika monta.

Meilläkin on käytetty aikayksikköä muumi. Toimi loistavasti. Kannattaa miettiä myös muumifilosofiaa - millainen olet, ketä muistutat? Oletko tiukkapipoinen Vilijokka vai kaikkia rakastava ja kaikesta huolehtiva Muumimamma? Kuinka paljon sinusta löytyy vapaudesta

haaveilevaa
Nuuskamuikkusta tai hyväksyntää hakevaa pikku keppostelija Haisulia? Vai oletko kenties yksinäinen, ystävää kaipaava jörö Mörkö?

Nuuskamuikkunen on totta kai poika! Eihän se näytä eikä kuulosta tytöltä eikä muutenkaan ole sellainen!

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu