Ma 28.01.2008 @ 11:09admin

Kun isovaari teloitettiin

 
Kun kokosimme Reijo Perälän kanssa Elävään arkistoon aineistopakettia vuoden 1918 sodasta, mieleen palautuivat omien sukulaisteni tuolloiset kohtalot.
 
 

Verinen veljessota:
www.yle.fi/elavaarkisto/
 
Isoisäni lähti punakaartiin mutta palasi vankileiriltä hengissä. Hänen isänsä ei lähtenyt, mutta sai kuolemantuomion. Viidenkymmenen neljän ikäisenä, yhtä vanhana kuin minä ensi kesänä. "Osapuoli johon luettiin kuollessaan: tuntematon." Tiedot löytyvät netistä, Suomen Sotasurmat  -tietokannasta.
  
Seppänä toimineen isovaarin teloituksen takana oli suvun muistitiedon mukaan naapuruston tilallisten kauna. Tarina väittää myös, että ampujat olisivat myöhemmin surmanneet itsensä tunnontuskissaan. Tällaisia kerrotaan paljon noilta ajoilta. Asia tuntuu kuitenkin kaukaiselta, vaikka 70-luvulla olin itsekin innokkaasti vallankumousta hääräämässä. Vaaristani en paljoa muista, ja hänen isäänsä en - ymmärrettävistä syistä - koskaan tullut tuntemaan.
 
Sisällissota/kansalaissota/vapaussota/punakapina on kuitenkin edelleen arka aihe. Sotaa ei ole erityisemmin haluttu nostaa pöydälle, koska sen setviminen repisi vanhat haavat uudelleen auki. Jotain tämänsuuntaista tutkija Kimmo Rentola arveli tv-uutisten haastattelussa. Sisällissota on kuin sukulaisten tai tuttavaperheiden vanha kauna, joka liian vapaan viinatarjoilun myötä nousee pintaan juhannuksena tai jouluna.
 
Sodan nimestäkin riidellään. En tiedä tarkasti, mutta uumoilen että neutraali nimitys "kansalaissota" otettiin käyttöön sotien jälkeisten vuosikymmenten konsensus-nosteessa. Se on suora käännös englanninkielen termistä "civil war", samaa muodostetyyppiä kuin "kansalaistottelemattomuus" tai "kansalaisoikeudet". Sittemmin sen on korvannut "sisällissota".
 
Minua on aina ihmetyttänyt, että nimitykset "kapina" tai "punakapina" ovat jääneet elämään yksinomaan vasemmistolaisessa kielenkäytössä. Työtoverikin kummasteli: hän oli luullut termin kuuluvan nimenomaan porvarillisen puolen sanavarastoon.
 
Omituista. Luulisi todella kapinan olevan kyllin kielteinen käsite myös oikeistolaisille, etenkin lain ja järjestyksen ystäville. Säätäähän rikoslakikin siitä ankaran rangaistuksen.
  
Jukka Lindfors, toimittaja, Elävä arkisto
 
Elävän arkiston blogiin:
blogit.yle.fi/elavaarkisto

0 kommenttia

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu