To 14.09.2006 @ 11:53admin

Kiitokset vuolaasta palautevirrasta

Ensinnäkin isot kiitokset todella runsaasta palautevirrasta, joka näyttää jatkuvan yhtä vuolaana edelleen.

Olemme saaneet tuhansia sähköpostiviestejä, joiden sisältö on ollut kiittävää, kannustavaa ja rohkaisevaa.

Kohtelias kumarrus niistä koko Elävän arkiston tekijäkaartin puolesta! Myös palvelun käyttäjämäärät ovat olleet komeita - sana näyttää kiirivän.

Tämä velvoittaa meitä yrittämään parhaamme myös jatkossa.

Koska postia on tullut paljon, emme kykene millään vastaamaan kaikille henkilökohtaisesti. Pahoittelemme sitä.

Mutta tässä meidän palvelun tekijöiden yhteinen kiitos myönteisestä palautteesta ja kannustuksesta kaikille meitä muistaneille ja palvelua käyttäneille!

Palvelun kehittämisideoitakin on tullut paljon - ja hyviä ideoita!

Vaikka emme kykene vastaamaan viesteihin henkilökohtaisesti, voin kertoa, että jokainen palauteviesti on noteerattu. Kaikki viestit on tulostettu, analysoitu ja luokiteltu sisällön mukaan.

Kritiikkiäkin olemme saaneet. Sisällöstä, rakenteesta ja muusta palvelusta olemme saaneet yksimielistä kiitosta, mutta Linuxin käyttäjiltä ja ystäviltä on tullut myös pyyhkeitä.

Kiitoksia myös tästä kriittisestä keskustelusta, jota näytetään käyvän laajemminkin myös netin keskustelupalstoilla ja joka näyttää kuitenkin olevan pääsääntöisesti rakentavaa.

Voin luvata, että tämäkin palaute on otettu nöyryydellä vastaan.

Maailmalla olevien lukuisten rinnakkaisten formaattien tukeminen on ongelmallista ja aina myös kustannuskysymys teknisten haasteiden lisäksi. Linuxin käyttäjien ongelmaa kuitenkin selvitellään koko ajan.

Paljon on tullut myös ohjelmatoiveita. Eniten toivotaan musiikkiohjelmia, kuunnelmia, draamaa, viihdettä ja videoita eri urheilutapahtumista.

Tähän on yleisellä tasolla valitettavasti vastattava, että kovasta kysynnästä huolimatta, emme voi nykyisellään tätä aineistoa nettiin kovin laajasti panna tai laajentaa tekijänoikeussyistä. Halua olisi, mutta aloitetaan näillä käytettävissä olevilla reunaehdoilla.

Palautepostissa on paljon samankaltaisia kysymyksiä. Niihinkään emme ole ehtineet avauksen kiireessä vielä vastata, mutta lupaamme koostaa tärkeimpiin kysymyksiin vastaukset ensi viikon aikana.

Kiitokset kannustuksesta - tehdään tästä hyvä!

Reijo Perälä & Elävän arkiston muu tekijätiimi

2 kommenttia

Puhtaasta mielenkiinnosta kuulisin tarkemmin elävän arkiston digitalisoinnin prosesseista. Olette varmaan skannanneet materiaalin huomattavasti korkealaatuisempana ja sellaisessa formaatissa, josta teidän on tulevaisuudessa helppo vastata aina sen hetkisiin vaatimuksiin? Äkkiseltään mieleeni tulee ainakin paremmat resoluutiot sitä mukaa kuin tiedonsiirtokaistat ja näytöt paranevat.

Lisäksi lopullinen jakeluformaatti, valitsipa näin aluksi minkä tahansa, tulee varmaan säännöllisin ajanvälein muuttumaan tekniikan kehittyessä ja kilpailevien järjestelmien asemien muuttuessa. 20 vuoden aikajänteellä tällaisiin muutoksiin joudutaan varmaan useampaankin otteeseen.

Onko tämä konversio oletetusta paremmasta digitaalioriginaalista ja siihen liittyvästä metadatasta nykyiseen jaettavaan WMV-formaattiin automaattinen vai tehdäänkö se nyt raa'asti käsipelillä per lähetys? Jotenkin aikaisemmista viesteistä jäin käsitykseen, että tämä on jotenkin työläs ja kallis operaatio.

Onhan se tietenkin kallista digitalisoida alkuperäismateriaali, mutta toivottavasti konversio digitaalisesta masterista sen hetkiseen jakeluformaattiin on mietitty ja automatisoitu kunnolla. Muutenhan tulevaisuuden konversiot, jotka pitkällä tähtäimellä ovat väistämättömiä, tulevat pirun kalliiksi, tai digitalisoitujen arkistolähetysten määrän kasvaessa puolimahdottomaksi?

Elävän arkiston materiaalin digitoiminen ei liity YLE:n varsinaiseen materiaalin digitoimiseen. Käsittääkseni tarkoitus on siirtää koko YLE:n tallennearkisto tiedostomuotoon jossain vaiheessa, mutta tältä osin voi vain spekuloida lopullista toteutustapaa. Voin kuitenkin valaista Elävän arkiston materiaalin digitointia hieman.

Kun artikkeli luodaan, tilataan ohjelmanauha(t) TV-Arkistolta. Useimmiten ohjelmamateriaali on digibeta-nauhoilla, joilta ne kapturoidaan Avidilla raakavideoksi editointiin. Editointi tässä tapauksessa tarkoittaa lähinnä ohjelmataltion alun ja lopun trimmaamista ja joissain tapauksissa taustamusiikkien mykistystä (tekijänoikeussyistä).

Editoinnin jälkeen Avidista eksportoidaan video ulos Quicktime moviena. En valitettavasti osaa sanoa tarkkaan, mitä koodekkeja tässä vaiheessa käytetään - eksportointiasetukset on tekniikka määrittänyt Avidiin valmiiksi. Resoluutio kuitenkin pysyy tietääkseni tähän asti samana kuin lähdemateriaalissa.

Eksportoitu quicktime-tiedosto tallennetaan lopuksi tiedostopalvelimelle, josta automaattikonversio lopulliseen wmv-formaattiin käynnistyy. En tiedä tämän loppukonversion asetusten yksityiskohtia.

Uskoisin, että lopulliset YLE:n arkistonauhojen digitoinnit tehdään tavalla, joka on yhteensopiva tulevaisuuden vaatimusten kanssa. Mitään videopakkausta tuskin materiaalille tehdään, onhan tuotantopuolella taipumus pyrkiä säilyttämään taltioiden maksimaalinen laatu niin pitkään tuotantoketjussa kuin se vaan on mahdollista.

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu