Tuleva mediamaksu ja Elävä arkisto
Huhtikuisen YLEn rahoitusmietinnön tiimellyksessä meitä Elävän arkiston tekijöitä lohdutti kansalaispalaute Uutisten puolella, jossa Elävästä arkistosta voisi maksaa 170 euroa vuodessa.
YLEn työntekijänä olen ehkä hieman jäävi puhumaan yhtiön rahoituksen tarpeellisuudesta, mutta suomalaisten kannattaa pohtia esimerkiksi Ranskan ja Italian viestimien tilaa.
Italian vahva mies on Berlusconi, joka on myös vahva mediavaikuttaja. Berlusconi onkin saanut maansa mediat hyvin aatoksiensa palvelukseen. Yleisradioyhtiöiltä Berlusconi on vienyt poliittisen tuen, ja se vaikeuttaa monella tavoin yleisradioyhtiö RAI:n toimintaa.
Ranskassa puolestaan Sarkozy antaa julkisia linjauksia yleisradion ohjelmien tasosta ja haluaa kommentoida koko ajan rahoitusmalleja, mikä tekee pitkän aikavälin toiminnan France Televisionissa mahdottomaksi.
Suomessa on vahva Yleisradio, jolla on poliitikkojen ja kansalaisten vahva tuki. YLEssä tehdään vaalirahoitus ja Patria-tyylisiä juttuja, mutta Suomen järjestelmä ei mahdollista paikallisten Sarkozyjen ja Berlusconien syntymistä. Poliitikot ymmärtävät, että vahva journalismi sattuu myös omaan nilkkaan joskus. Berlusconi hankkiutuisi tällaisesta eroon.
Journalismin lisäksi YLE on tarjonnut suomalaisille elämyksiä ja yllättäviä ajatuksia. Mekin odotimme aika jännittyneenä, rajataanko esimerkiksi Elävän arkiston tapaisia nettisivustoja työryhmän linjauksella. Onneksi näin ei käynyt.
Eli Reinikaista, Pelle Hermannia, Laatikkoleikkiä, suuria uutisia, historiallisia filmejä, urheilun tähtihetkiä ym ym. tarjoillaan suomalaisille jatkossakin.