Pandemia on jo täällä?
Koska sikainfluenssavirus on jo liian laajalle levinnyt, niin rajoja ei kannata enää sulkea totesi Maailman terveysjärjestö WHO.
Koska pandemioita on ollut 1900-luvuilla vuosina 1918, 1957 ja 1968, niin yritimme etsiä arkistoista ohjelmia, joissa olisi käsitelty näitä aiempia maailmanlaajuisia vakavia influenssaepidemioita.
Niitä kovin paljoa löytynyt. Pandemiaan varautuminen käynnistyi mediassa ensimmäisen kerran yhden suomalaisuhrin vaatineen sarsin yhteydessä.
Vielä vakavampi pelko pandemiasta herätti vuonna 2006 lintuinfluenssan levitessä maailmalla. Suomalaisissa tiedotusvälineissä oli totuttu rauhoittelemaan ihmisiä, mutta sekä sarsin että lintuinfluenssan kohdalla alettiin ensimmäistä kertaa puhua taudista, joka levitessään tappaisi useita ihmisiä.
Lintuinfluenssa
Nyt sikainfluenssan kohdalla olemme enstistäkin suuremman kuolemanvaaran edessä. Kuinka tämä vaara eroaa vuosien 1918, 1957 ja 1968 pandemioista? Ihmisten Espanjantaudiksi kutsuttu vuoden 1918 influenssapandemia aiheutti enemmän kuolemia kuin ensimmäinen maailmansota.
Aarne Arvonen joutui Suomen sisällissodan jälkeen vankileirille Tammisaareen, missä espanjantauti ja nälkä tappoivat joka kolmannen vangitun.
Vuoden 1957 aasialainen ja 1969 hongkongilainen olivat kuitenkin kaukana espanjantaudin tuhoisuudesta.
Maailman terveysjärjestö nosti valmiustason myöhään maanantai-iltana kuusiportaisella asteikolla neljään, mikä tarkoittaa, että WHO arvioi sikainfluenssaviruksen pystyvän siirtymään ihmisestä ihmiseen ja aiheuttamaan laajan epidemian.
29.4 paljastui ensimmäinen sikainfluenssaepäily. Päijät-Hämeen keskussairaalaan oli otettu hoitoon Meksikosta palannut potilas, jolla epäillään tartuntaa.
Miten käy nyt? Uutiset valmistautuvat pahimpaan... mitä se ikinä onkaan? Myös Elävä arkisto on aloittanut epidemioiden käsittelyn. Lähdimme liikkeelle vuoden 1959 Suu- ja sorkkataudista.