Gay-Marskin edeltäjät
Tää on hei siis NIIN kuuskytlukuu, on pakko sanoa viime aikojen taidekohinasta Tuntemattoman ja Mannerheimin tiimoilla.
Onko Suomi muka merkittävästi muuttunut 40 vuodessa? Kaljaa saa kioskeista, kuppilat ovat auki myöhempään, televisiossa on enemmän kuin kaksi kanavaa ja siellä uskalletaan jo puhua seksistäkin.
Mutta ei tarvita kuin sohaisu jumalan, Marskin tai jonkin muun pyhän suuntaan, kun tiedotusvälineet jo ovat kuohuksissaan. Niin, ehkä siinä onkin ero. Nykyään kahinat käydään pääasiassa lehtien palstoilla, kun 60-luvulla tuomioita jakoivat oikeusistuimet ja muut viranomaiset.
Tuon ajan tapauksista kuuluisin oli tietysti jumalanpilkkasyyte Hannu Salaman kirjasta Juhannustanssit. Salamahan on nytkin asialla: hän on kauhistusta herättäneen Uralin perhosen toinen käsikirjoittaja.
Katso uutisjuttu Hannu Salaman oikeudenkäynnistä 1966:
www.yle.fi/elavaarkisto/
60-luvulla oli hampaissa myös vasemmistopappi Terho Pursiainen, joka uskalsi kirjassaan kyseenalaistaa raamatun erehtymättömyyden. Teoksesta tehtiin vuonna 1969 kantelu oikeuskanslerille, joka sai muiden kiireidensä keskellä pohtia neitseestäsyntymis- ja ylösnousemusoppia.
Kuuntele ohjelma Terho Pursiaisen tapauksesta:
www.yle.fi/elavaarkisto/
Yleisradiossa kulttuuriradikaalit olivat 60-luvulla ehkä äänekkäitäkin, mutta seuraavalla vuosikymmenellä heidät pantiin kuriin ja herrojen nuhteeseen. Päivi Istalan Ristivetoa-ohjelman lakkauttaminen vuonna 1970 antoi vaikutelman, että pyhiksi luettiin nyt myös vuokraisännät ja rakennusliikkeiden omistajat.
Katso Päivi Istalan haastattelu ja kuuntele Ristivetoa-ohjelmia:
www.yle.fi/elavaarkisto/
Sananvapauden rajoittamisen perinteikkääseen historiaan kuuluu tietysti myös jyrkempiä toimia, joita viime vuosikymmeninä ovat suosineet lähinnä jyrkän linjan islamistit. Suomessa niitä on enimmäkseen ihmetelty. Ne isänmaalliset urhot, jotka ovat värittäneet tamperelaisen nukkeanimaattorin elämää tappouhkauksin, haluavat kuitenkin ehkä kansainvälistää suomalaista kulttuurikeskustelua tälläkin tavoin.
Kuuntele ohjelma Salman Rushdien kuolemantuomiosta:
www.yle.fi/elavaarkisto/
Elävän arkiston teemakokonaisuudesta Kulttuuritaistoja ja sensuuria löytyy paljon muitakin mielenkiintoisia tapauksia. Kyllä, aika moni niistäkin tuntuu yhä edelleen ajankohtaiselta.
Jukka Lindfors, Elävän arkiston toimittaja
Katso ja kuuntele sensuurin ja sananvapauden vaiheita:
www.yle.fi/elavaarkisto/
Elävän arkiston blogiin:
blogit.yle.fi/elavaarkisto