Yrjö Arkistossa
Tiesin kyllä jo nuorena, ettei minusta tule hävittäjälentäjää, mutta pahoinvointi Kansallisarkistossamme oli kyllä itsellenikin yllätys.
Pääaineeni yliopistossa on historia ja kyseisellä alalla joutuu tai oikeastaan pääsee viettämään aikaansa erilaisissa arkistoissa, joista Helsingin Suurkirkon vieressä oleva Kansallisarkisto on varmasti monen tutkijan ehdoton suosikki.
Suomen historian arvokkaimmat asiakirjat:
yle.fi/elavaarkisto/
Olinkin innoissani, kun pitkästä aikaa ehdin tutkia Hella Wuolijoen kansiota kyseisessä arvokkaassa laitoksessa. Luettelointi sujui hyvin, mutta mikrofilmien lukulaitteella tuli ongelmia.
Aloin kelata vanhoja ulkomaisia kirjeitä, jotka oli osoitettu tälle salaperäiselle vasemmistolaiselle grand ladylle Hella Wuolijoelle, kovan luokan virolais-suomalais-mimmille kuten professori Kolbe on joskus kuvaillut. Tutkimushetken keskeytti kuitenkin pyörrytys- ja pahoinvointikohtaus.
Madame Wuolijoki puhuu:
yle.fi/elavaarkisto/
Mietin, että voisin käydä syömässä, kun en ollut ehtinyt syödä aamulla mitään. Tai siis jääkaapissa oli vain valo ja keppanapullo. Suuntasin Kansallisarkiston viihtyisään kuppilaan, ja ruoka oli maukasta.
Uunimakkaraa ja maitoa työmaaruokalassa:
Mutta se ei auttanut. Saksan- ja englanninkieliset lauseet vain vilisivät silmieni edessä, ja lopulta päätin lähteä kotiin nukkumaan. Ja nukuinkin autuaasti kolme tuntia.
1960-luvulla tunnettiin käsite taitava nukkuminen:
yle.fi/elavaarkisto/
Seuraavana päivänä päätin kokeilla pahoinvointitabletteja, joita olin ostanut taannoiselle Ruotsinlaiva-reissulleni. (Lue blogi) Ja ne auttoivat! Suunnitelmallista hommaa tämä elinikäinen oppiminen.
Opiskelijaelämää:
yle.fi/elavaarkisto/
Elävän arkiston Paavo
blogit.yle.fi/elavaarkisto