Kun takaaja kyykytti pankin
Nousukausi - taantuma -lama... 90-luvun alun lamasta ei ole kulunut kuin viitisentoista vuotta ja olemme taas matkalla kohti taloudellista taantumaa. Usko tulevaisuuteen on nousukautena niin vankka, että suuria lainoja sekä otetaan että niitä myös taataan.
Lottovoittajan loppu
Itse pääsin mukaan 80-luvun nousukauteen. Opiskelin tuolloin Ruotsissa. Kuvaavaa tuolle ajalle oli se, että jos opiskelija oli sairasloman takia poissa korkeakoulusta, niin hän sai sairauspäivärahaa. Rahaa oli muutenkin hyvin käytössä. Työn lisäksi kaikki ottivat täysimääräiset opintolainat. Ruotsin mallin mukaisesti lainaa maksetaan lähes eläkeikään asti. Oletushan oli, että kaikki saavat töitä ja hyvän palkan. Jokaisella oli mahdollisuus rikastua... niin uskottiin.
Rahasuku
80-luvun nousukauden jälkeen tuli kuitenkin 90-luvun lama. Tove Idström on kuvannut 1996 esitetyssä Ilman kavaluutta -draamasarjassa yhden takaajan tarinan tältä ajalta. Paulan tarina olisi se tavallinen (takaajan) tarina, jos hän olisi tyytynyt kohtaloonsa. Idström on kuitenkin leikitellyt ajatuksella, mitä jos takaaja voisikin kyykyttää pankkia? Mitä jos tähän asti kiltti opettajatar voisikin toimia sankarina, joka pelastaa ei vain itsensä, vaan myös muut samaan tilanteeseen joutuneet?
Ilman kavaluutta
Myös todellisessa elämässä laman uhriksi joutuneet voivat olla voittajia. Rakennushallinnon siivoojat irtisanottiin siivoustoiminnan yhtiöittämisen yhteydessä vuonna 1994.
”He laski sen siihen, että me nöyrästi ja kuuliaisesti otetaan kaikki vastaan eikä nousta vastahankaan. Eikä kukaan tule meidän puolelle vaikka me kuinka noustaisiin vastahankaan.” Kertovat irtisanotut siivoojat. Oikeuksiensa puolesta taisteluun lähteneet siivoojat voittivat kiistan. Rakennushallitus joutui maksamaan yli seitsemän miljoonan euron vahingonkorvaukset.
Hävitty juttu
Elävän arkiston blogi
Seija Aunila