Kun kyrsä loppuu, kyytä grilliin
Siili grilliin, taas on ruokaa, laulaa Samuli Edelmann Karavaanari-laulussa. Elävä arkisto pistää grilliin puolestaan kyykäärmeen.
Pohdimme työporukalla kesäaiheita Elävään arkistoon. Työkaverini varasti shown kertomalla ruokaohjelmasta, jossa grillattiin kyykäärmettä. Itse lietsoin epäuskoa pöydässä. Nyt kollegan on pakko muistaa väärin. Ei kai YLE mitään käärmegrillausohjelmia ole näyttänyt?
Mutta kyllä on. Jaakko Kolmonen ja Turkka Aaltonen valmistivat heinäkuussa 1987 esitetyssä Kesäkeittiö-ohjelmassa kuivattua kalaa, suolakalaa sekä grillattua käärmettä. Sehän on kätevä ohje saariston ja kangasmetsien käärmeisten alueiden kesämurkinaksi.
Ohjelman otsikkona oli, kuinka luonnonantimilla ja kuivatulla retkimuonalla voidaan pysytellä hengissä luonnossa.
Alkujärkytyksen jälkeen voinkin todeta, että Kolmosen putiikki on tehnyt jälleen tv-historiaa: ennakoinut Robinson-ohjelman tapaisia selviytymiskamppailuja sekä vienyt suomalaista keittiötä aasialaisempaan suuntaan.
Kesäkeittiö: Grillattua kyytä
Elävän arkiston Paavo
blogit.yle.fi/elavaarkisto