Näin Elävä arkisto syntyy
Elävään arkistoon tulee paljon ohjelmatoiveita, mutta kuinka niitä toteutetaan? Heidi Sommar kertoo yhdestä esimerkistä.
Lataa videoOhjelmatoiveita Elävään arkistoon tulee sekä keskustelupalstan että sähköpostin kautta. Pyrimme toteuttamaan viikottain viidestä kymmeneen toivetta. Toiveiden kirjo on laaja. Osaan niistä liittyy henkilökohtaisia muistoja, osa taas on jäänyt mieleen omasta lapsuudesta tai nuoruudesta.
Toiveiden lisäksi Elävä arkisto reagoi ajankohtaisiin tapahtumiin. Arkistoluonteensa takia ennen kaikkea menneisyyden kautta. Tästä oli esimerkkina Helsingin rautatieaseman junaturma. Sen lisäksi, että julkaisimme "uusimman" junaturman niin pystyimme näyttämään myös edellisen vuoden 1990 törmäyksen. Jotta junaturmista olisi saanut kokonaiskäsityksen, niin Petra Himberg teki teeman: Junaturmat.
Ajankohtaisten tapausten päivittäminen alkaa heti. Näin toimimme esimerkiksi Sellon ampumatapauksen yhteydessä. Julkaisimme aluksi ensimmäisen uutisen ja päivän mittaan tapahtuman jatkouutisointia. Espoon surmat nosti jälleen esille myös Myyrmäen pommi-iskun.
Blogissa tarkastelemme tapahtumia eri näkökulmista. Espoon surmat herättivät keskuudessamme pohdintoja siitä, milloin rikoksen tekijän uskonnolla ja kansalaiseuudella on uutisarvoa? Jukka Lindfors kirjoitti aiheesta blogin: Vakkasuomalainen luterilainen pahoinpiteli vaimonsa.
Blogi julkaistiin myös twitterissä sekä Elävän arkiston facebookin fanisivulla. Kirjoitus herätti vilkasta kommentointia. "Helsinkiläinen ateisti joi viinaa ja kännipäissään pirstoi asuntonsa. Keravalainen narkomaanipakana ja nummelalainen vapaakirkkoseurakuntalainen nahistelivat samasta naisesta. Kansallispukuinen, nuori eläkeläinen kompastui ystävänsä puukkoon.Tästähän tulee kiintoisaa." Sanaili Juhani.
Ideat, ajatukset ja ohjelmaideat ovat siis jatkossakin tervetulleita. Mieluiten otaisimme ideoita keskustelupalstalle. Näin kaikki näkisivät mitä toivotaan ja me voisimme vastailla niin, että kaikki näkisivät myös vastaukset.